Kassa

Sandd belooft goedkopere postzegel

30-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
postzegels 930x520
Bezorgbedrijf Sandd denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen bij consumenten dan PostNL. De postzegelprijs zou daardoor omlaag kunnen van 78 cent naar 55 cent. Directeur Ronald van de Laar bevestigde dat vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Universele postdienst
PostNL verzorgt in Nederland de zogeheten universele postdienst (UPD). Het is daarbij verplicht een minimaal aantal brievenbussen aan te houden en op vijf dagen in de week post op te halen en te bezorgen. Op basis van de kosten die het daarvoor moet maken, bepaalt de overheid hoeveel een postzegel mag kosten.
PostNL maakt kosten die er niet zijn
Die prijs is in een paar jaar tijd met meer dan driekwart omhoog gegaan. Van de Laar gelooft niets van het kostenplaatje dat PostNL schetst om dat te rechtvaardigen. De voormalige monopolist voert kosten op die er niet zijn, stelt hij. Een woordvoerder van PostNL kon daar desgevraagd niet direct op reageren.
55 cent per postzegel
,,Wij kunnen het doen voor 55 cent per postzegel en dan zit er nog een marge op ook'', stelt Van de Laar. Sandd heeft in november vorig jaar een plan voorgelegd aan minster Henk Kamp (Economische Zaken), maar ondanks herhaalde verzoeken nog geen reactie ontvangen.
Duizenden brievenbussen
Het idee om een gooi te doen naar de UPD leeft volgens Van de Laar al langer bij Sandd. ,,Maar nu zijn we er ook echt klaar voor'', zei hij. ,,We beschikken inmiddels over een fijnmazig netwerk en financiële ruimte om verder te investeren.'' Het bedrijf zal vooral geld moeten steken in het plaatsen van duizenden brievenbussen.
Voorstel Sandd
Een woordvoerder van Kamp liet weten Sandd wel degelijk antwoord heeft gekregen. Het ministerie is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de UPD. ,,Het voorstel van Sandd biedt in dit kader waardevolle informatie en wordt in deze analyse meegenomen. Dit heeft het ministerie ook eerder al mondeling aan het bedrijf toegelicht.''
Postnl sceptisch
Hoewel PostNL de inhoud van de plannen van zijn rivaal niet kent, reageerde het bedrijf sceptisch. ,,Sandd lijkt te suggereren dat postbezorgers wel zonder fatsoenlijke cao, arbeidsovereenkomst en pensioenvoorziening zouden kunnen'', zei een woordvoerster. ,,PostNL ziet dat fundamenteel anders.''
Postkantoren
PostNL wees daarnaast op de belangrijke verplichtingen die bij de UPD horen, zoals het binnen 24 uur bezorgen van medische en rouwpost en het in stand houden van brievenbussen en postkantoren in heel Nederland. ,,Ook dat soort kosten zitten in de postzegelprijs, waar Sandd voor het snelle gewin maar even aan voorbij gaat.'' ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!