Kassa

Rekeningrijden gaat werknemers honderden euro's per maand kosten

theme-icon
Geld
  •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6109 keer bekeken
  •  
rekeningrijden_20230526

Vakbond CNV vreest voor de overheidsregel die in 2030 van kracht moet worden, omdat het miljoenen werkende Nederlanders honderden euro's per maand meer zal gaan kosten. "Het CNV is voorstander van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar werknemers moeten hier niet de torenhoge rekening voor betalen", stelt voorzitter Piet Fortuin. CNV eist daarom een vergoeding voor de werknemers.

"Gemiddelde automobilist betaalt al snel 300 euro per maand extra"

De tarieven voor rekeningrijden zijn nog niet duidelijk. Volgens CNV komt "binnenkort" het volledige wetsvoorstel uit. "Wie een gemiddelde auto rijdt, betaalt al snel 300 euro per maand extra aan brandstofkosten", denkt de vakbond. "Hoe hoger de CO2-ambitie van het kabinet, hoe meer werkenden bijbetalen."

Of je in de spits of tijdens de daluren rijdt, op de snelweg, provinciale weg of in het buitenland, het zal geen verschil maken. Je betaalt voor de gemaakte kilometers. Of er een onderscheid komt tussen 'vervuilende' en elektrische auto's is nog niet duidelijk. 

CNV vreest voor ongelijkheid stad en platteland

CNV is ook bang voor grote ongelijkheid tussen werkenden in de grote steden en hun collega’s van het platteland. "Voor die laatsten zijn de afstanden naar het werk vaak groter. Daar is bovendien soms maar twee keer per dag een bus die werknemers zouden kunnen nemen”, waarschuwt Fortuin, zelf afkomstig van het Friese platteland. ,,En dat er daar ’s avonds laat nog eentje gaat kun je wel vergeten."

Vakbond pleit voor een extra belastingvrije vergoeding

De vakbond pleit dan ook voor een compensatie voor werknemers, in de vorm van een extra belastingvrije vergoeding van rond de 30 cent per kilometer die de werkgever kan uitkeren.

"De werkgever profiteert hier ook van: werknemers wisselen hierdoor minder snel van baan", vindt Fortuin. "Daarnaast voorkomt het dat mensen overlopen naar een andere sector waar ze minder hoeven te reizen of meer thuis kunnen werken. In de zorg bijvoorbeeld, kunnen we niemand missen." ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

R. de Souverein
R. de Souverein29 mei 2023 - 16:06

Rekeningrijden is een paar jaar gelden nog afgeschoten maar nu is het dus weer terug. Zo gaat het kwaad altijd te werk. https://youtu.be/zS4POoYOsOg

gerardvantol
gerardvantol27 mei 2023 - 21:30

Linksom of rechtsom Kaag en knechtje Rutte zullen het leven van de gewone hardwerkende Nederlander zo zuur mogelijk proberen te maken.

Meindo
Meindo26 mei 2023 - 18:48

En de zware elektrische auto’s betalen helemaal geen wegenbelasting! Voor de overige auto’s betalen we, gezien de hoge belastingen op brandstof, allang per gereden kilometer. Dus rekening rijden doen we allang. Maar ja, met D66 en de Groenen kun je niet verwachten dat Jan met de pet ook in de auto kan blijven rijden.

geem02
geem0226 mei 2023 - 15:35

Er staat " verschil tussen vervuilende en electrische auto"s" wat een onzin de ecologische voetafdruk van electrische auto's is hoger als die van wat jullie vervuilende auto's noemen ik ben blij met mij benzineauto. Kijk maar eens als al die accu's op zijn en vervangen moeten worden een milieuramp en denk eens aan de kinderen die de grondstoffen voor de accu's moeten winnen. Ja dan ben je milieubewust bezig. Houd jezelf niet voor de gek. Kijk eens waar ze bij Unitski String Technologie mee bezig zijn en Volgens de Methode Teshe waarbij zonder stikstof belasting energie kunt besparen maar daar verdienen ze niks aan dus die tellen niet mee.

Jan_Koll
Jan_Koll26 mei 2023 - 13:03

Mooi verhaal maar het is gewoon gissen en alvast een vuurtje opstoken door het CNV. Dat je uiteindelijk duurder uit zult zijn is logisch, want "de overheid" wil betrouwbaar overkomen. Die betrouwbaarheid is er in dit geval dus wel: de overheid wil altijd alleen maar meer geld uit je persen linksom of rechtsom.... Kortom niets nieuws onder de zon. Het zal voor mijzelf, als AOW-er en houder van een gehandicaptenparkeerkaart, wel worden zoals ik hierboven voorspel: de deur uit wordt onbetaalbaar (en dat is het nu eigenlijk ook al) dus het noodzakelijke boodschappen doen wordt een financieel drama. Maar ja, die betrouwbare (!) politici doen waar ze voor zijn gekozen: Ons als burgers nog wat verder uitpersen.

kaartendraak
kaartendraak26 mei 2023 - 12:56

OA het WEF en andere NGO's willen dan ook dat 99% geen auto mee bezit, dit is 1 van de manieren om ons ervan af te 'helpen'

Maverick49
Maverick4926 mei 2023 - 12:49

De poen moet gewoon binnenkomen. Dat weten we toch.. Als we met z’n allen geen wegenbelasting meer gaan betalen, of accijns op het gas dan wordt er ergens anders weer belasting op geheven. Poen moet binnenkomen linksom of rechtsom. Straks wordt de inhoud van je longen gemeten. Betaal je daar ook belasting over..

G.Molenaar
G.Molenaar26 mei 2023 - 12:47

Een Grote SCHANDE IK HOOP OP EEN VOLKSOPSTAND MET DIT smerige kabinet!!!!

nipe1
nipe126 mei 2023 - 12:31

En weer worden we genaaid door dit kabinet! Graaien om hun hobby's te kunnen betalen!