Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Reiziger Rotterdam kan op rekening rijden

03-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ov-chipkaart_67.jpg
De Rotterdamse stadsvervoerder RET gaat rijden op rekening mogelijk maken. Hierdoor rekenen reizigers aan het eind van de maand de gemaakte ritten af. De techniek die dit mogelijk maakt, biedt nieuwe betaalmogelijkheden voor de toekomst, zoals betalen via de mobiele telefoon en afrekenen door de bankpas alleen maar langs het betaalsysteem te halen.
Aantrekkelijk
Dat heeft directeur Pedro Peters van de RET maandag bekendgemaakt. Vanaf maandag kunnen de eerste 100 reizigers zich aanmelden voor het rijden op rekening. Na 6 maanden kan iedereen zich aanmelden. Met de nieuwe service wil de RET het openbaar vervoer nog aantrekkelijker maken.
Uit onderzoek blijkt weliswaar dat 75 procent van de mensen blij is met de chipkaart, maar ook dat een deel van de gebruikers nog moeite heeft met het op tijd uitchecken, het regelmatig opladen van de kaart en de manier waarop te veel betaald reisgeld bij de stadsvervoerder moet worden teruggehaald. Mede om die reden maakt de RET de volgende stap in de betaaltechniek.
'Andere betaalvormen'
,,Hierdoor wordt het mogelijk straks allerlei andere betaalvormen in te voeren, zoals betalen met een barcode. Luxor Theater kan dan bijvoorbeeld gasten een ov-korting geven, omdat ze met het theaterkaartje met barcode kunnen in- en uitchecken'', licht Peters toe.
Een woordvoerster van Trans Link Systems, dat de nieuwe service technisch mogelijk maakt, wil nog dit jaar een proef starten door ov-reizigers met hun bankpas te laten in- en uitchecken, het zogeheten contactloos betalen. ,,Ook andere partijen, zoals de banken, moeten daar klaar voor zijn'', aldus de woordvoerster. De nieuwe techniek in Rotterdam is een eerste stap.
Wanbetalers
De kans op wanbetalers voor de nieuwe service is afgewogen ten opzichte van het algemeen reizigersgemak, zegt Peters. ,,We gaan nu ook minder kosten krijgen aan de oplaadautomaten en het drie keer per dag leeghalen ervan.''
De NS kijkt ,,met gepaste jaloezie'' naar het project, zegt een woordvoerder. Hij zegt dat ook NS de ambitie heeft om dit voor haar reizigers mogelijk te maken. Zakelijke reizigers bij NS kunnen wel al op rekening rijden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!