Kassa

#RegelHet: Minister De Jonge wil snellere levertijd hulpmiddelen

  •  
07-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mensen die afhankelijk zijn van medische hulpmiddelen moeten hier niet meer eindeloos op hoeven wachten. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft de Kassa-campagne #RegelHet ter harte genomen. In een brief aan de Kamer schrijft hij dat er regels komen waaraan alle betrokken partijen zich moeten gaan houden. In januari wordt duidelijk hoe lang het mag duren voor een hulpmiddel is geleverd en hoe aanvragers te woord worden gestaan. Op deze twee punten gaat het nu geregeld mis, erkent de minister.

Commitment bij betrokken partijen

De betrokken partijen zijn Vereniging Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging voor hulpmiddelenleveranciers (Firevaned), het Hulpmiddelencentrum, Ieder(in), de Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en het UWV. Zij hebben erkend dat verbeteringen noodzakelijk en mogelijk zijn. Ze willen "in goede samenwerking" snel tot verbetering van de verstrekking van hulpmiddelen komen. Alle partijen hebben zonder voorbehoud hun commitment uitgesproken, schrijft minister De Jonge.

Motie aangenomen

Eerder deze week werd een motie van Vera Bergkamp D66 en Lenny Geluk Poortvliet CDA aangenomen. Zij vragen de minister om regionale inkoop te stimuleren. Ook willen zij dat gemaakte afspraken en aanbevelingen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.

#RegelHet

De afgelopen vier jaar besteedde Kassa aandacht aan mensen die te maken hebben met onnavolgbare bureaucratie in de zorg. Om het probleem met hulpmiddelen aan te kaarten bij de gemeenten, de leveranciers en bij de regering maakte Kassa half oktober een zwartboek en werd een actie gestart op sociale media onder de noemer #RegelHet. Minister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer:  “De recente uitzendingen van het televisieprogramma Kassa heeft het belang en de urgentie van betere uitvoering van de verstrekking van hulpmiddelen onderstreept."

Actieteam aan de slag

Door het ministerie van VWS is razendsnel een actieteam opgetuigd. Het team las alle mails uit Kassa's zwartboek, inventariseerde de klachten, sprak met de verantwoordelijke partijen, legde contact met de Nationale ombudsman en gaat nu een overkoepelend plan opstellen dat in januari wordt gepresenteerd.

Mail je klacht

Als je een klacht hebt over de levering, service of ander probleem met je hulpmiddel dan kun je nog tot het einde van het jaar mailen naar het ministerie van VWS. Deze klachten worden meegenomen in de actie van de minister. Het mailadres is actieteam_hulpmiddelen@minvws.nl.
Wij hebben minister Hugo de Jonge uitgenodigd voor een gesprek in de studio (januari 2020).
Meer weten over #RegelHet en de problematiek in de hulpmiddelenzorg? Raadpleeg ons dossier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Coboo1
Coboo110 nov. 2019 - 11:36

Er is geld zat ! alleen het wordt verkeert gebruikt. Mensen krijgen iets in bruikleen , is het niet meer nodig dan kan het maar zo op marktplaats verschijnen.Dat is niet de bedoeling het moet weer terug naar de instantie waar het van geleend is. Er zijn natuurlijk ook maatwerk producten dat is iets moeilijker maar ook best nog iets mee te doen. Er gaat nog te veel over de klink en dat komt naar mijn idee dat niemand zich daar verantwoordelijk voor voelt, het zijn mn eigen centen niet dus...  

Coboo1
Coboo110 nov. 2019 - 11:22

Maar alles gaat over zoveel schijven, alles moet via pietje, marietje, truusje,petertje,weer terug van petertje,truusje,marietje naar pietje.En het zijn ambtenaren, niks ten nadele maar die hebben wil altijd erg diepe laden, voor dat je het weet ben je een half jaar verder.Je moet mensen ook verantwoordelijk maken ergens voor, het afschuif systeem is wat je daar mee bewerkstelligt en dat is niet goed.Gewoon korte lijnen en door pakken. Kan me wel voor stellen dat Hans ( zie bericht hier onder)  zich  niet serieus genomen voelt.Misschien moet je gewoon eens zeggen om wat voor gemeente het gaat Hans.Naam en toe naam wil ook nog wel eens helpen.Want ik geloof namelijk dat het bij sommige gemeentes ook wel goed gaat of ben ik dan te enthousiast?  

manwijf
manwijf10 nov. 2019 - 11:13

Toch is er een keur aan hulpmiddelenorganisaties zoals het Groene Kruis. Het is toch een kwestie van lenen ipv houden? Dat kan toch ook zo duur niet zijn, zou je zeggen. Daarbij het internet staat vol met rollators en andere hulpmiddelen voor een prikkie. Afgezien daarvan. Ministers beloven zo vaak iets. Iedereen wil geld zien, maar eens is de pot leeg.

hansvdlinden@ziggo.nl
hansvdlinden@ziggo.nl9 nov. 2019 - 19:54

Mooi geschreven weer, lose beloftes weer op naar januari, maar er veranderd niets 3x gemaild naar het Actie team 2 x zelf gemaild 1 x via redactie Kassa gemaild.Maar veranderd helemaal niets Actie team laat je ook weken in je sop gaar koken tot de dag van vandaag geen een ontvangst bevestiging  ontvangen van de 3 mails. Gemeente veranderd nog steeds niet manier van handelen en hun manier van omgang en handelen en legt mijn al een jaar beperkingen op hoge kosten en ergernis.Zien nog steeds een hulpmiddelen  als luxe en roepen nog steeds zelfredzaamheid, algemeen gebruik enz enz enz kastje naar de muur verhaal van achter een beeldscherm, hanteren prijzen voor PGB’s de bedragen die ze hebben afgesloten met wurg contracten bij hun hulpmiddelen leveranciers, en moet je maar mee doen. Zou toch wel fijn zijn als je serieus genomen wordt en geholpen tegen een gemeente waar nog geen land mee te bezeilen valt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!