Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rechter: gemeente Amsterdam sluit studenten ten onrechte uit van energietoeslag

  •  
14-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
recht boete regels handhaving 1127

Een Amsterdamse student die naar de rechter stapte om uitsluiting van de energietoeslag aan te vechten heeft de zaak gewonnen. De rechtbank heeft bepaald dat de gemeente Amsterdam ten onrechte studenten als groep heeft uitgesloten van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen.

De eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen bedraagt maar liefst 1300 euro. De landelijke regeling werd in 2022 ingevoerd voor mensen met een laag inkomen die hun energieprijzen niet meer konden betalen. Studenten als groep zouden volgens de gemeente Amsterdam niet vergelijkbaar zijn met mensen die moeten rondkomen van een minimumloon. Dat is de groep die in aanmerking komt voor de toeslag.

De rechtbank heeft echter besloten dat studenten hier dus wel voor in aanmerking komen.

LSVb: "ontzettend goed nieuws"

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van "ontzettend goed nieuws". Voorzitter Joram van Velzen wijst naar minister Carola Schouten (Armoedebeleid): "kom nu met landelijk beleid voor energietoeslag voor studenten en voorkom nog tientallen andere rechtszaken".

Rechter: Ongelijke behandeling studenten onterecht

De groep mensen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is volgens de rechter groter dan minima alleen. "Zo vallen onder de regeling ook jongeren van 21 jaar en ouder die aan het begin van hun loopbaan staan en een startsalaris van net boven het minimumloon ontvangen", aldus de rechtbank. 

"Er zijn studenten die zich wat betreft hun inkomen en woonsituatie in precies dezelfde situatie bevinden als deze groep." Daarom spreekt de rechtbank van "ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen".

De gemeente heeft ook onvoldoende aangetoond dat het uitkeren van de energietoeslag aan studenten tot overcompensatie van die groep zou leiden, vervolgt de rechtbank. Ook studenten moeten aan meer eisen voldoen dan alleen een inkomenseis.

Thuiswonende studenten komen niet in aanmerking

Zo moet iemand wel zelf zijn of haar energiekosten betalen, legt jurist Jaap Kotteman van Legal Advice Wanted uit. Zijn organisatie stond de student in Amsterdam bij. Studenten die bijvoorbeeld bij hun ouders inwonen en daar niets betalen, komen volgens Kotteman niet in aanmerking voor de toeslag.

"De uitspraak betekent niet dat de student de energietoeslag krijgt", zegt de rechtbank dan ook over de student uit Amsterdam. Het zou namelijk nog niet duidelijk zijn of deze student voldoet aan alle voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag. Volgens Kotteman claimt dat dit wel het geval is. Binnen zes weken moet de gemeente opnieuw een beslissing nemen over de aanvraag.

Meer rechtszaken op de rol

Jurist Kotteman is blij met de uitspraak. Legal Advice Wanted heeft nog meer rechtszaken in Amsterdam en ook in andere gemeenten op de planning. Als het nodig is, kan de organisatie iedereen individueel bijstaan, zegt hij, "maar we verwachten eigenlijk dat nu alle gemeenten naar hun beleid gaan kijken." ANP

Lees meer artikelen over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.