Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet trekt 2 miljard euro uit voor koopkracht, oppositie wil meer

theme-icon
Geld
  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1057 keer bekeken
  •  
miljoenennota 930 520 financien koffertje

De Miljoenennota is bekend; er komt 2 miljard euro vrij om de koopkracht te bevorderen, met name voor de lage inkomens. Volgens het kabinet stijgt de koopkracht van een doorsnee huishouden volgend jaar met 1,7 procent.

Dat het geld goed van pas komt, is een feit. Er moest namelijk iets gedaan worden aan de koopkracht, want anders loopt het aantal Nederlanders onder de armoedegrens op naar 1 miljoen. Daarvoor waarschuwde het Centraal Planbureau (CPB) in augustus.

Waar gaat het geld precies heen?

Het kabinet maakt jaarlijks structureel 2 miljard euro extra vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. De 2 miljard euro wordt opgedeeld in drie delen:

  • 1,1 miljard euro gaat naar de verhoging van het kindgebonden budget. Dat is een bijdrage in de kosten voor kinderen die mensen met lagere inkomens boven op de kinderbijslag krijgen. Voor het eerste kind geldt een bedrag van 750 euro en voor het tweede kind 883 euro. Voor kinderen tussen 12 en 17 jaar geldt €400. Vanaf 2025 past het kabinet het toeslagenpartnerbegrip aan. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat grootouders die bij hun kind gaan wonen in een mantelzorgsituatie, niet meer gekort worden op hun toeslagen.
  • 700 miljoen euro gaat naar de verhoging van de huurtoeslag. De huurtoeslag gaat omhoog met maximaal 416 euro.
  • 200 miljoen euro gaat naar de verhoging van de arbeidskorting. Dat wordt een verhoging met 115 euro. Deze verhoging is er om via de belastingen te voorkomen dat verschillen in koopkrachtontwikkeling tussen groepen ontstaan. Door deze maatregel houden werkenden met een inkomen tussen het minimumloon en een modaal inkomen netto meer geld over.
  • Verder stijgen de uitkeringen volledig mee met het minimumloon, doordat de dubbele heffingskorting in de bijstand in 2024 niet wordt afgebouwd. Tevens is er komend jaar gratis schoolontbijt op scholen met veel kinderen uit financieel kwetsbare huishoudens. Hiervoor komt 165 miljoen euro vrij.

Met 4,8 procent van de Nederlanders in armoede (825.000) blijft het aantal gelijk aan dit jaar. Dat is 1,3 procent lager dan bij de start van het kabinet. Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede daalt naar 5,1 procent. Dat is 2,1 procent minder dan bij de start van het kabinet.

Voor de verbetering van de koopkracht in Caribisch Nederland komt 32 miljoen euro structureel per jaar extra vrij.

Waar wordt die 2 miljard euro van betaald? Alcohol en tabak duurder 

Het geldbedrag kan worden vrijgemaakt door onder meer hoge inkomens sneller in het hoogste belastingtarief te laten vallen. Dat houdt in dat zij iets meer belasting gaan betalen.

Daarbij gaan de accijnzen op alcohol en tabak omhoog. Zo gaat een pakje met 20 sigaretten volgend jaar 10,70 euro kosten. Een pakje shag (50 gram) kost straks ruim 24 euro. De accijns op alcohol gaat met zo'n 16 procent omhoog.

Geen maatregelen voor de gas- en elektrarekening 

In de begroting voor 2024 staan geen algemene maatregelen voor de gas- en elektrarekening. Het energieplafond is na 31 december weg. Tevens komt de energietoeslag voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum zeer waarschijnlijk niet terug. Mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, kunnen tot en met maart 2024 een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Een soortgelijke koopkrachtkwestie is de aankomende prijsstijging van brandstof. Een liter benzine aan de pomp dreigt per 1 januari 21 cent duurder te worden. Dat komt door de inflatie en het aflopen van de accijnskorting. Een Kamermeerderheid wil deze verhoging voorkomen.

Oppositie wil meer doen voor koopkracht

De komende dagen zullen diverse partijen tijdens de Algemene Beschouwingen nog plannen indienen in de Kamer om voor bepaalde groepen de koopkracht te verbeteren. Daarbij moeten ze zelf aangeven hoe ze dat willen betalen en zorgen voor de steun van een Kamermeerderheid.

Wat gebeurt er met jouw koopkracht? Probeer de Koopkrachtberekenaar van het Nibud.

Geen grote besluiten

Grote thema’s zoals stikstof, klimaat en immigratie worden aan een nieuw kabinet inclusief een andere premier overgelaten en komen dus niet uitgebreid aan bod in de Miljoenennota.

Bron: NOS/RTL/RIJKSOVERHEID

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Meindo
Meindo20 sep. 2023 - 16:45

Ik las dat een pakje shag meer dan €24,00 gaat kosten. Ik heb vroeger gerookt naar ben er inmiddels 50 jaar (!) vanaf. Gelukkig. Indertijd was de prijs als ik me goed herinner 1 gulden 25 cent. Maar ja, men wil iedereen het onmogelijk maken om nog te roken. Zeker, het is erg ongezond. Misschien een goed streven maar begin met goede voorlichting voor de jongeren zodat ze niet beginnen dan sterft het roken vanzelf uit. Maar om mensen die hun hele leven gerookt hebben het zo zuur te maken en al die onzinnige teksten op een rookartikel dat slaat nergens op. Ik twijfel aan mensen die zoiets bedenken wel helemaal goed zijn in hun bovenkamer. Maar wie roken over het algemeen shag? Vaak mensen, niet allemaal, die al niet veel te besteden hebben. Ze zijn er aan verslaafd en dan worden ze ook nog eens extra op zeer hoge kosten gejaagd door onze overheid. Ook hun auto kunnen ze laten staan want de benzineprijzen lopen ook de spuigaten uit. Het is een waardeloos beleid van onze overheid. Gelukkig woon ik op een zodanige afstand dat het voor mij loont om naar Duitsland te rijden om benzine te tanken en mijn inkopen te doen.

Wilma-60
Wilma-6020 sep. 2023 - 14:07

Maar wel 4 miljard naar opvang van asiel ?

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe21 sep. 2023 - 6:55

De totale uitgaven van de Rijksoverheid zijn 433,6 miljard in 2024. Meer dan 100 miljard naar de gezondheidszorg. Meer dan 100 miljard naar sociale zekerheid. Meer dan 51 miljard naar onderwijs, cultuur en wetenschap. Meer dan 50 miljard gaat naar gemeentes en provincies. Meer dan 80 miljard naar justitie en veiligheid. Misschien zit daar nog een post tussen waarop bezuinigd kan worden...

JannyBoe
JannyBoe21 sep. 2023 - 9:58

Wat zullen we trouwens met die 100000 (honderdduizend) vluchtelingen uit Oekraïne doen? Ook maar geen geld aan spenderen en terugsturen? Misschien is het goed om eens een AZC te bezoeken. Overmorgen, zaterdag 23 september, hebben ze open dag van 13.00-16.00 uur. Daag uzelf eens uit. Kom op. Koffie drinken, babbeltje maken en genieten van heerlijke hapjes uit diverse windstreken. Het zou maar zo eens kunnen dat u wat meer begrip krijgt. En als u dat niet krijgt dan is het ook goed. Maar dan bent u tenminste zo moedig geweest om eens een kijkje te nemen.

sira
sira20 sep. 2023 - 12:39

Geef het klimaat die 2 miljard en dan kan die 35 miljard (bedoeld voor klimaat) besteed worden aan nuttigere zaken.

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe20 sep. 2023 - 13:29

Als er geen geld naar het klimaat mag dan is lastenverlichting over een tijdje helemaal niet meer nodig: er zijn dan geen mensen meer in leven.

Wilma-60
Wilma-6020 sep. 2023 - 14:17

Ja en word vergeten het kleine landje het dichts bevolkt , ja raar he dat hier dan meer vervuiling is ,als in andere landen vele malen groter en minder mensen in hun land. Maar schepen mogen hun giftige tanks wel spoelen in de Noordzee en IJsselmeer. Fabrieken die hun afvalwater in kanalen laten stromen en zeggen , per ongeluk?? De vele regering leiders die even het privé vliegtuig nemen om voor 2 uurtjes naar Brussel vliegen??

djfox741
djfox74120 sep. 2023 - 11:47

Fijn dat de minima € 416,00 hogere huursubsidie krijgen tegelijk word de zorgtoeslag € 336,00 minder en de ziekenfonds word € 144,00 duurder. Een sommetje, het word € 480,00 duurder en krijgen € 416,00 erbij dus gaan we er fijn € 64,00 oftewel € 5,35 per maand op achteruit. Mooi die 2 miljard om de minder bedeelde te helpen om niet verder in de shit te komen, laten we hopen dat het minimumloon inderdaad verhoogd gaat worden en de koppeling met de AOW er niet vanaf duveld dan zou het nog mee kunnen vallen.

@qwerty@
@qwerty@20 sep. 2023 - 11:25

Natuurlijk wil de oppositie meer, er zijn n.l. verkiezingen heeeeel binnenkort. Dus, laten ze graag weten dat ze meer willen, kijk vooral uit waar op je stemmen gaat.