Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Prijsplafond verdwijnt, energieprijzen stijgen: wie gaan dat merken?

  •  
02-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78377 keer bekeken
  •  

De energierekening gaat vanaf januari behoorlijk stijgen. Het huidige prijsplafond houdt dan op te bestaan én de belastingen op het verbruik van gas gaan omhoog. Wie gaat dit het meeste merken in de portemonnee?

Vooral mensen die in een koud en tochtig huurhuis wonen én een variabel energiecontract hebben afgesloten, gaan dit merken. Voor klanten van Essent gaat de gasprijs voor variabele contracten bijvoorbeeld omhoog van 1,3271 euro naar 1,4494 euro per kubieke meter. Bij Vattenfall gaat de prijs van een kubieke meter gas van 1,2975 naar 1,5030 euro.

Prijsplafond stopt op 1 januari 2024

Begin dit jaar heeft de overheid een prijsplafond voor gas en elektriciteit ingesteld. De bedoeling was om huishoudens te beschermen tegen extreme energieprijzen. Voor gas betekende dat een maximumtarief van 1,45 euro per kubieke meter, maar dan wél tot een verbruik van 1200 kubieke meter. Voor alles daarboven betaal je de marktprijs.

Vanaf januari verdwijnt het prijsplafond en moeten huishoudens weer afwachten wat de markt gaat doen. Vooralsnog houdt Essent de gasprijs bewust onder die 1,45 euro per kubieke meter.

Hoe zat het ook alweer met het prijsplafond? In onderstaande reportage leggen we het één en ander uit. Dit artikel gaat verder na de video.

Zorgen om energiekosten

Kijker Monique Hos maakt zich grote zorgen om haar energierekening. Ze stookt haar verwarming bewust zo laag mogelijk, hoewel ze in een koud en tochtig huurhuis woont. Zichzelf warm houden doet ze met een kruik en deken op de bank.

Monique heeft een variabel contract en betaalt een termijnbedrag van 300 euro per maand. Dat is een behoorlijke hap uit haar budget.

Tarieven vaste energiecontracten gaan óók omhoog

Als je een vast contract hebt afgesloten, dan is de prijs van gas en elektriciteit vastgelegd. Tóch kun je dan nog steeds een hogere energierekening verwachten. De energiebelasting op gas gaat omhoog en de kosten voor netbeheer gaan met zo'n 100 euro per jaar stijgen.

Half miljoen huishoudens

In Nederland zijn er naar schatting een half miljoen huishoudens die er financieel op achteruit gaan als het prijsplafond stopt. Hoe zit dat? Zij hebben momenteel een gas- en stroomcontract met tarieven die bóven het prijsplafond liggen. Zodra het prijsplafond verdwijnt, betalen zij weer de volle mep. En dat is eigenlijk niet nodig.

Het loont om je contract eens onder de loep te nemen en 'winterklaar' te maken. Er zijn namelijk verschillende gas- en stroomleveranciers die momenteel contracten aanbieden met tarieven die onder het prijsplafond liggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

rinuszwam
rinuszwam29 dec. 2023 - 11:22

Markt en nog eens Markt inmiddels al meer dan 13 jaar aan de order ! met dank aan het Rechtse beleid door Rutte VVD/CDA !! De gewone burgers zijn daardoor altijd te dupe !!!

MMCcramer
MMCcramer16 dec. 2023 - 3:13

Ik blijf me afvragen hoe het zit met een wko-installatie waar je niet onderuit kan komen want je hebt maar 1 verplichte leverancier en de stroom leverancier. Hoe kan het zijn dat het niet meer dan anders principe totaal niet opgaat in deze gevallen. Tevens blijf ik me ook afvragen wie de warmtevoorziening elektrische bij verwarmd en wordt deze bij de leverancier bijverwarmd of in de wko-installatie in de appartement. Mocht het laatste het geval zijn dan betaald de bewoners de elektrische stroom lees bijverwarmen van de wko-installatie van de wko leverancier toch. Ik heb tot heden hier niets over kunnen vinden... niet op / in internet, YouTube, radar of kassa. Kan iemand mij hier een antwoord op geven

Yvonne van Dijk-deVos
Yvonne van Dijk-deVos4 dec. 2023 - 19:52

Of je wel of geen contract heeft er kloppen toch heel veel dingen niet want in 2022 kreeg ik zo'n € 1500,- euro terug van Vattenfall. Dit jaar hadden we minder gestookt dan in 2022. Maar we bijna € 600,- minder dan 2022. Hoe dan? Heb geprobeerd het uit te pluizen maar er klopt helemaal niets van want met stroom staat er heel raar dat ik dag en nacht stroom hebt. Terwijl wij nooit dit soort dingen hebben aangepakt. Maar ik vind dit nogal wat. Verbruik je minder dan krijg je ook minder terug. Dat zal het zeker zijn. Dus zal het mij niet verbazen als wij volgend jaar erop toe moeten gaan leggen. Zal alles nog even goed doornemen

miekenels
miekenels4 dec. 2023 - 11:14

wat is t toch een puinhoop met al die regels ☹️

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg4 dec. 2023 - 10:15

Je kunt bezuinigen wat je wilt op energie maar de (r)overheid en energiebedrijven zorgen ervoor dat hun inkomsten niet zullen dalen. Kortom als je vroeger 1000 kwh verbruikte van € 0,50 per kwh, zal de prijs voor 500 kwh nu € 1,- zijn. Idem voor gas.

R. de Souverein
R. de Souverein3 dec. 2023 - 20:30

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
Gentleman
Gentleman4 dec. 2023 - 9:39

Er is de afgelopen decennia toch massaal rechts gestemd, en bij de laatste verkiezingen nog meer. Dan moet je niet gek opkijken dat je ook rechts beleid krijgt.

AvR21057
AvR210574 dec. 2023 - 10:41

Altijd weer dat kwartje. Dat het nog maar 11 cent is in de euro weet u even niet meer? Nee het was vast links en waar Rechtse kabinetten niets meer aan deden. Erger, Rutte verhoogde in 4 kabinetten de belastingen. Kent u nog de tijdelijke BTW verhoging van 19 naar 21% tijdens de bankencrisis?en waar het nooit meer gecorrigeerd is. Begin daar eens over. Dat tikt meer aan dan uw kwartje.

marindo
marindo3 dec. 2023 - 17:14

Het houd niet op met die belastingen. Hoe je ook je best doet om zuinig met energie om te gaan weten ze toch weer langs een andere weg meer inkomsten te krijgen. De energie maatschappijen verdienen verdienen op hun produkt en de regering krijt meer belastinginkomsten Dan krijgen hele groepen weer meer toeslagen en zo hou je de toeslag kermis in draaiende. Het maakt echt niet uit op wie je stemt. Die mensen hebben echt geen last van koude tochtige huizen en ik wed dat de verwarming in hun huis echt niet op 17/18 graden staat.

1 Reactie
Meindo
Meindo3 dec. 2023 - 17:53

Inderdaad. Door de jaren heen werd de cv ketel steeds zuiniger. Je isoleerde je woning. Kocht LED lampen voor je hele huis. Steeds dacht je goedkoper uit te zijn. Ja, je verbruik werd minder maar de kosten werden en worden steeds weer duurder gemaakt. Of onze overheid bedenkt weer een nieuwe belasting erbij. Daar zijn ze ook heel goed in.

Ton Voorn
Ton Voorn3 dec. 2023 - 15:10

Ik heb een vast contract afgesloten voor 3 jaar. Juridisch gezien mag dit niet. Een contract niet eenzijdig gewijzigd mag worden. De overheid stoort zich daar niet aan met verhoging van de belastingen op gas en een verhoging van € 100,- per jaar op net beheer. Voor de mensen met een laag inkomen is dit "door slechte planning " van overheid en energiebedrijven een grote strop. Wie betaalt het het verschil? overheid of burger?

2 Reacties
Mabelle
Mabelle3 dec. 2023 - 15:20

Natuurlijk trekt de overheid zich daar niets van aan, want je vaste prijsafspraak telt alleen voor gas en electra, NIET voor belastingen of andere zaken.

R. de Souverein
R. de Souverein3 dec. 2023 - 20:35

Dat is niet een een echte vraag wanneer er een organisatie; de (r)overheid is die enkel en alleen en allen geld binnenhaalt door het afpersen van die "burgers". Dan komt altijd alles ten koste van "burgers".

djfox741
djfox7413 dec. 2023 - 12:57

Jongens jongens, je wilt dat filmpje even bekijken maar dan moet je eerst naar flauwekul kijken want dat is zo belangrijk voor dat kanaal. Dus weg dan maar met dat youtube gelul.

1 Reactie
R. de Souverein
R. de Souverein3 dec. 2023 - 20:50

Nergens last van dus nog altijd geen adblocker bij jou? Probeer uBlock eens zou ik zeggen. Ook een optie voor mobiele apparaten icm Firefox.

borg queen
borg queen3 dec. 2023 - 12:56

Ik heb in november mijn contract met een jaar vast weer verlengd, Maandbedrag ging al naar beneden en dat zou volgens hen nu nog verder naar beneden kunnen. We zijn 6 maanden geleden verhuisd naar een (sociale) huurwoning (level A) met zonnepanelen en goede isolatie, dus vergelijking met een jaar geleden heb ik nog niet, maar zelfs in onze vorige, niet geïsoleerde (sociale) huurwoning met label G, kregen we ieder jaar nog terug. Het is maar hoe je met je energie om gaat. Koken doe ik al 45 jaar elektrisch (nu inductie), ketel is zuinig afgesteld en wat men nu allemaal aan isolatie mogelijkheden en zuinig omgaan met energie en water aan het promoten is, doen wij al 20 jaar en meer.

1 Reactie
Meindo
Meindo3 dec. 2023 - 17:42

Hoeveel je terug krijgt is afhankelijk wat je betaalt. Dat kun je zelf regelen. Hoe meer je betaalt hoe meer je terug krijgt en andersom.

agapon1951
agapon19513 dec. 2023 - 11:29

Hier zie je door de bomen het bos niet bos niet, het is alweer de marktwerking die mede hier de oorzaak van is, tevens het gedrag van de politiek die zich niet aan de grond wet houdt waarbij de bescherming en de zorg voor de inwoners als eerste eis vermeld staat.

rialome
rialome3 dec. 2023 - 9:39

Ja waar gaat dat naar toe met de gasprijzen en stroom gestoorde wereld boodschappen blijven ook vreselijk hoog nog meer mensen aan de voedselbank schatrijk Nederland 🇳🇱 goed gedaan hoor Brussel

3 Reacties
hidkees
hidkees3 dec. 2023 - 9:53

Wat heeft Brussel ermee te maken? Zou je niet eens een eind naar het oosten moeten kijken?

sjaakhartman
sjaakhartman3 dec. 2023 - 10:03

een schatrijk Nederland ja voor de asielzoeker is Nederland schatrijk . Zolang er nog mensen buiten moeten slapen en er voedsel banken zijn is Nederland een arm land geworden . Steek de 1,5 miljard van het COA in de armoede van Nederland . We kunnen de hele wereld niet helpen .

R. de Souverein
R. de Souverein3 dec. 2023 - 20:40

"Het oosten" / asielzoekers stelt geen fluit voor als je even kijkt naar al dat klimaatgeld dat over de balk wordt gegooid.

pietertie
pietertie3 dec. 2023 - 9:00

Op energie vergelijking site kom ik op een veel lager maandbedrag bij Vattenfall Als wat ik nu betaal ,Uiteraard met de verbruik gevens van dit jaar Heel apart terwijl Vattenfall mij mails stuur om mijn Maandbedrag te verhogen naar meer dan € 300 Kortom Hoe zuinig wij ook worden hoe meer Energie bedrijven nodig hebben

1 Reactie
R. de Souverein
R. de Souverein3 dec. 2023 - 20:45

Hoogste tijd dat technologie om het nulpuntenergieveld af te tappen niet meer onderdrukt wordt. Helaas is het voor de meeste mensen nog altijd een brug te ver om de mogelijkheid überhaupt in het bewustzijn toe te staan. Dat krijg je als je opgevoed wordt met staatsmisinformatie.

aiko
aiko3 dec. 2023 - 8:36

Bij mij is het veel en veel lager geworden de gasprijs

2 Reacties
Ben45
Ben453 dec. 2023 - 9:07

Van wie heb je dan gas

wim koelewijn
wim koelewijn3 dec. 2023 - 9:09

U bedoelt dat U momenteel IETS minder bestolen c.q uitgeknepen wordt..

wim koelewijn
wim koelewijn3 dec. 2023 - 7:39

Wie gaan dit merken ? IEDEREEN natuurlijk..kan toch niet anders..