Kassa

Postzegel wordt 11 procent duurder

31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
postzegels_10.jpg
PostNL maakt postzegels vanaf augustus duurder en rekent mede daardoor op een iets hogere winst over 2013 dan eerder gedacht. Dat meldde het postbedrijf vrijdag.
Noodzakelijk
PostNL verhoogt zijn tarieven per 1 augustus. Het basistarief voor brieven binnen Nederland wordt dan 60 cent. Die verhoging is volgens het postbedrijf noodzakelijk om, in combinatie met aanzienlijke kostenbesparingen, de aanhoudende krimp van de postmarkt en de verliezen uit de universele dienstverlening te compenseren.
Resultaat
De duurdere zegel zorgt ervoor dat de resultaten van PostNL over 2013 er iets beter uit zullen zien dan eerder gedacht. PostNL rekent nu voor 2013 op een onderliggend bedrijfsresultaat van 50 tot 90 miljoen euro. Eerder werd dit resultaat op 20 tot 60 miljoen euro geschat.
Tarieven
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) stemde eind maart al in met de tariefsverhogingen. Daarbij gaat het basistarief voor brieven in Europa naar 96 cent en voor brieven naar de rest van de wereld naar 1 euro. Voor frankeermachines gaat het tarief naar 52 cent. Volgens PostNL betekenen de duurdere zegels dat een Nederlands huishouden gemiddeld 2 euro per jaar meer betaalt voor post.
Krimp
Het is al de tweede keer dit jaar dat postzegels duurder worden. Volgens een woordvoerder van PostNL komt de snelle nieuwe verhoging doordat de postmarkt harder krimpt dan verwacht. PostNL rekent erop dat het Nederlandse postverkeer in 2013 met 8 tot 10 procent daalt. ,,We doen er daarbij alles aan om de kosten te besparen, maar dat is onvoldoende. Daarom zijn we gedwongen de tarieven te verhogen.''
Gunstige ontwikkelingen
De nieuwe prijzen gelden volgens de woordvoerder voor onbepaalde tijd. PostNL heeft nog geen vastomlijnd idee wanneer de tarieven verder omhoog zouden kunnen gaan.
De lichte verbetering van de verwachting voor het bedrijfsresultaat komt volgens de woordvoeder niet alleen door de duurdere postzegels. Hij wees ook op gunstige ontwikkelingen bij de bezorging van pakketjes en op de buitenlandse markten waar PostNL actief is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!