Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Planbureau: zonder auto vaak lastig om voorzieningen te bereiken

31-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
994 keer bekeken
  •  
fietspad 1127

Zonder auto is het vaak erg lastig om op je werk te komen of bepaalde voorzieningen te bereiken. Zeker buiten de stadscentra ben je met de fiets of het openbaar vervoer vaak veel langer onderweg, hebben onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) uitgezocht. Het vervoersbeleid richt zich niet genoeg op de bereikbaarheid van voorzieningen. 

Drie op de tien ouderen zouden binnen een half uur geen enkel ziekenhuis kunnen bereiken als ze geen auto bezitten. Ruim een op de tien zou het ook niet binnen drie kwartier kunnen.

Lange reistijd bij jongeren

Bij jongeren die naar school gaan is de reistijd ook soms erg lang. Een tiende van de jongeren heeft met de fiets meer dan een half uur nodig om op zijn vmbo- of vbo-school te komen. 

Bij het havo en vwo is 17 procent fietsend langer dan een half uur onderweg. Met het openbaar vervoer duurt het dan vaak nog langer, aldus het PBL.

"Onderzoek bedoeld om overheden betere afwegingen te laten maken"

Volgens Jeroen Bastiaanssen, onderzoeker vervoersbeleid bij het PBL, is het onderzoek bedoeld om overheden betere afwegingen te laten maken. In de praktijk zou vervoersbeleid nu te veel beperkt zijn tot het bestrijden van files en het zorgen voor een betere doorstroming.

Maar daarmee raakt de bereikbaarheid van allerlei voorzieningen, wat ook heel belangrijk zou moeten zijn, volgens de adviseur van de overheid, naar de achtergrond. "Bereikbaarheid is gedeeltelijk het gevolg van politieke keuzes", aldus Bastiaanssen, die wil dat beleidsmakers zich dit meer realiseren. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

harrybre
harrybre1 nov. 2022 - 2:10

Tsja... als ik van Made naar Hagestein wil rijden... kost me dat met het OV 2: 12 en met de auto 49,2km en 00:34u Als we nu Socialistisch Groen-Linkserig de benzine naar € 25/ltr brengen en het openbaar vervoer gratis...

rinuszwam
rinuszwam31 okt. 2022 - 12:34

Een goed Openbaar Vervoer moet voor iedereen te gebruiken zijn , redelijke rij tijden óók in de nachten ! Alsmede in de stad én ook op het platteland !! met ook redelijke prijzen . Als dat eens door gevoerd wordt , dan zou zeker de helft van de nu rijdende Auto's niet meer hoeven te rijden !! Voordelen: Een groot aandeel minder uitstoot van allerlei smerige stoffen ! De prijzen zouden nog omlaag kunnen , dus goedkoper , voor iedereen !! Maar ja ? dan zullen we toch een progressief kabinet moeten hebben !! anders kunnen we het zijn alle schudden ! Nu én in de toekomst !! In een democratie heeft de Kiezer het laatste woord als hij/zij naar de stembus gaan !!

Jan D
Jan D31 okt. 2022 - 11:32

Voor een randstedeling klinkt dit heel raar in de oren, maar in Heerenveen komt er helemaal geen OV bij het ziekenhuis. Wandelen vanaf het station is 15 minuten en vanaf de bushalte 10 minuten, wanneer u goed kan lopen.

borg queen
borg queen31 okt. 2022 - 10:41

We wonen gelukkig niet in de USA, waar je zonder auto niet eens boodschappen kan doen. Geen winkels in woonbuurten. Hier is het een stuk beter, maar sommige zaken zijn nu eenmaal moeilijk te bereiken, omdat ze buitenaf liggen. Was vroeger ook al zo. Ik was met de bus ruim 1,5 uur onderweg om op school te komen, voordat ik oud genoeg was om brommer te rijden. Ik kwam dus ook vaak te laat op school, vanwege files, al had ik de eerste bus van de dag. Nu is dat ook vaak nog zo, al zijn er genoeg scholen die met een half uur op de fiets te bereiken zijn. Lastiger is het met ziekenhuizen. Taxi of iemand die je kan brengen/halen zijn vaak de enige opties. Hier hebben we een medisch centrum, waar ziekenhuizen uit de omgeving spreekuren hebben elke week, voor uitslagen en kleine behandelingen en prikposten. Dat scheelt een hoop reistijd. Het is er niet op vooruit gegaan met het specialiseren van de ziekenhuizen op bepaalde behandelingen. Daar moet iedereen ver voor reizen.

1 Reactie
Hanp
Hanp31 okt. 2022 - 12:51

Er moest toch zo nodig geprivatiseerd worden Nu heeft de overheid en Brussel zijn /haar zin lange reistijden met ov en sommige bestemmingen bijna onbereikbaar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!