Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pas op voor malafide webshops in verband met Black Friday

21-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1894 keer bekeken
  •  
webshop 1127

Ben je van plan online te gaan winkelen op Black Friday, 25 november? Pas dan wel op voor oplichters. Er zijn flink meer nepwebshops en nepbezorgwebsites in de lucht, waarschuwt Check Point Research (CPR). Door Black Friday vallen de hoge kortingen minder goed op en daarom is het dus extra zaak om goed op te letten, zo meldt Telegraaf.

Het cybersecuritybedrijf heeft onder meer valse mails gezien van oplichters die zich voordeden als luxemerk Louis Vuitton en bezorgdienst DHL. De bezorgdienst wordt het vaakst geïmiteerd door cybercriminelen. Meer dan een op de vijf phishingmails wereldwijd is zogenaamd van DHL.

Bekende merken worden ingezet voor fraude 

CPR vond bijvoorbeeld een campagne met mails die zogenaamd van DHL zouden zijn waarin werd aangegeven dat de ontvanger moest betalen om de levering te voltooien. Maar in werkelijkheid proberen criminelen je inloggegevens buit te maken.

Er worden ook hele websites van bekende merken nagemaakt met een vergelijkbare domeinnaam of url. Soms wordt de link naar zo’n website via mail of sms verstuurd. De nepwebsite heeft als doel inloggegevens, betalingsgegevens of andere persoonlijke informatie van gebruikers te stelen.

De NVWA waarschuwt ook voor aankopen buiten de EU

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt ook voor aankopen buiten de EU. Producten die via webshops buiten de EU worden verkocht worden namelijk vaak aangeboden tegen lage prijzen. Dit maakt deze webshops voor veel Nederlanders aantrekkelijk. 

“Een product ontwikkelen kost geld. Een veilig product ontwikkelen kost meer geld”, legt René Van der Zanden, senior inspecteur productveiligheid bij de NVWA, uit. 

“Wanneer een product voor een te lage prijs wordt aangeboden, dan heeft de producent ergens op bezuinigd. Veel mensen denken: ik koop online een goedkope telefoonoplader en als hij kapot is koop ik wel een nieuwe. Zij realiseren zich niet dat ze met een onveilig product meer kunnen verliezen dan geld alleen.”

Valse aanbiedingen vallen minder op door Black Friday

Bij nepwebshops worden klanten vaak gelokt door aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn, en dat valt met een koopjesfestijn als Black Friday minder op. Ook kun je op zo’n website onder druk worden gezet om snel te kopen. Daardoor doe je wellicht minder goed onderzoek.

Wil je weten op welke dingen je moet letten om een malafide webshop te herkennen? Kassa schreef er dit artikel over. 

Het kan helpen om te winkelen bij authentieke en betrouwbare retailers, op te passen voor deals die “te mooi zijn om waar te zijn” en alert te zijn op verbasteringen van domeinnamen en verdachte betaalmethoden. Check ook of er een slotje voor de domeinnaam staat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!