Kassa

Pas op voor blauwalg: alg rukt snel op door extreme hitte

12-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
buitenwater water natuur blauwalg 1127
De blauwalg rukt snel op in het oppervlaktewater dankzij de aanhoudende tropische temperaturen. Op enkele plaatsen in het land wordt daarom zwemmen in natuurwater afgeraden en waterschap Brabantse Delta voert geen water meer aan in de Auvergnepolder bij Halsteren om verspreiding van de bacterie te stoppen. Rijkswaterstaat waarschuwt dat de temperaturen van het water in grote rivieren zo erg is opgelopen dat ook daar op enkele plaatsen blauwalg en botulisme kan opduiken.

Blauwalg is een cyanobacterie. Het leeft van voedingsstoffen in het water. Wanneer het water opwarmt, gaat de balg bloeien en vormt het een drijflaag op het water. Hieruit komen voor mensen giftige toxines vrij, wat kan leiden tot milde tot ernstige gezondheidsklachten.

Watertemperatuur loopt snel op

Op veel plekken stond het water in sloten, rivieren, plassen en meren al laag door de droogte. Het is nu al een week zeer warm. Hierdoor loopt de temperatuur van laagstaand water heel snel op. Onder meer voor de Delftse Hout en in Zeeland en voor de Waterlinie bij Zeewolde gelden waarschuwingen.

Sproeiverbod in Auvergnepolder

Er is een sproeiverbod ingesteld voor landbouwers in de Brabantse Auvergnepolder om het water in de polder op peil te houden. De landbouwers mogen niet meer sproeien nu er geen vers water meer wordt aangevoerd vanuit het Schelde-Rijnkanaal. Hoelang het verbod geldt, hangt af van de groei van de blauwalgen, aldus het waterschap.

Veilig zwemmen in buitenwater

Provincies en waterbeheerders controleren de kwaliteit van het zwemwater op 770 plekken in Nederland. Op zwemwater.nl is te vinden waar veilig gezwommen kan worden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!