Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Pakket gemist? PostNL stopt tóch niet met 'Niet thuis'-briefje

24-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9982 keer bekeken
  •  
postnl_briefje_nietthuis

PostNL kondigde onlangs aan dat het bedrijf stopt met het achterlaten van zogenaamde 'Niet thuis'-briefjes in de brievenbus. Na kritiek van onder andere ouderenbond Anbo komt het bedrijf op die beslissing terug: bezorgers laten de briefjes in sommige gevallen ook na 1 juli achter in de brievenbus. Met name voor digitaal minder vaardige mensen is dat goed nieuws.

Het bedrijf zou klanten vanaf 1 juli alleen nog informeren via de app of per mail als de bezorger voor een dichte deur staat. Je moet dan echter wel beschikken over een PostNL-account of in ieder geval over een mailadres, en dat bericht zorgde voor de nodige onrust en consternatie.

Veel klachten bij Anbo

Ouderenbond Anbo kreeg verschillende signalen van bezorgde leden. De meldingen kwamen van leden die digitaal niet zo vaardig zijn en bang waren voor chaotische taferelen omdat ze niet langer konden achterhalen waar hun pakketje is.

Anbo deed navraag bij PostNL en daaruit bleek dat het één en ander toch iets genuanceerder bleek te liggen. PostNL laat namelijk weten: "Het was altijd al de bedoeling dat het niet-thuisbriefje na 1 juli nog steeds wordt achtergelaten bij onder meer pakketten van consument aan consument, aangetekende stukken en medische zendingen (als er geen emailadres bekend is)."

PostNL: "Briefjes blijven bestaan"

PostNL liet Anbo weten dat de briefjes tóch blijven bestaan. Als de ontvanger geen PostNL-account heeft, belandt er alsnog een briefje in de bus.

Ook indien PostNL niet over een e-mailadres of telefoonnummer beschikt, krijgt de ontvanger een papieren briefje. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn in het geval van zendingen tussen particulieren: bij dit soort 'informele' zendingen is het immers niet gebruikelijk om details zoals e-mailadressen en telefoonnummers te noteren.

Op het briefje staat dan zoals gebruikelijk naar welk pakketpunt het pakket is gebracht of welke buur het pakket in ontvangst heeft genomen.

Ook bij aangetekende post én bij medische zendingen blijft het papieren 'Niet thuis'-briefje gewoon bestaan, aldus Anbo.

En beschikt PostNL alleen over jouw telefoonnummer? Dan kun je een sms krijgen met meer informatie over jouw pakket.

"Te gek voor woorden"

Anbo is blij met de toezeggingen van PostNL, maar geeft aan het belangrijk te vinden dat ook mensen die niet digitaal zijn dezelfde service van PostNL krijgen als de rest: "Het zou te gek voor woorden zijn geweest als deze groep wordt uitgesloten."

Ook is Anbo van mening dat PostNL deze uitzonderingen beter had moeten communiceren naar het grote publiek: "Nu zijn veel mensen ongerust gemaakt, terwijl dat niet nodig was geweest."

Lees ook

Bron: Anbo

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

leo roos
leo roos25 jun. 2022 - 12:29

Als de bezorger in tijdnood komt, breng hij jou artikelen naar een afhaalpunt, ondanks dat wij gewoon thuis waren en beide nog goed van gehoor zijn voor de huisbel. Is bij ons al 2 maal gebeurt. Slecht bedrijf dat post .NL

gewicht
gewicht25 jun. 2022 - 7:05

Ik heb geen klachten over de bezorging van pakjes door Post.nl. Waarschijnlijk omdat ik niet veel bestel via internet enzovoorts. Maar het bericht lezende over de kennisgevingen krijg ik toch het idee dat ergens in de keten de "jongste bediende " dacht een goed idee te hebben en dat zo maar kon ventileren. De reacties daarop waren te voorspellen.

holiday
holiday24 jun. 2022 - 22:33

Het blijft voor Post.nl goedkoper om een briefje af te leveren of een e-mailtje te versturen, in plaats van het pakket af te leveren, daarom worden er veel pakketten bij een afhaalpunt afgegeven.

kltda
kltda24 jun. 2022 - 11:34

Maar tegenwoordig als je bestelling van buitenland via ebay , je moet BTW betalen , door ebay berekend , ik neem aan dat ebay afdragen naar BTW nederland.

wim koelewijn
wim koelewijn24 jun. 2022 - 10:06

Het is nog geen 1 juli en briefjes achterlaten is al een tijdje een wassen neus..moest achter 2 pakjes aan die elders waren achtergelaten..en wist niet bij wie..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!