Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Overleg over supermarkt-cao loopt vast

11 okt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
supermarket_26.jpg
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de supermarktbranche zijn maandagavond vastgelopen. Verder onderhandelen heeft volgens vakbond FNV Bondgenoten geen zin.
'Alle werknemers hetzelfde loon'
De bond wil dat er een einde komt aan de jeugdlonen, zodat alle werknemers hetzelfde loon krijgen voor hetzelfde werk. Daarbij eist het in een nieuwe 1-jarige cao, die met terugwerkende kracht op 1 april van dit jaar moet ingaan, een loonsverhoging van 2 procent voor alle werknemers.
Stijging van het loon
De werkgevers bieden een 2-jarige cao, waarbij de lonen dit jaar met 1,7 procent stijgen en volgend jaar met 1,85 procent omhoog gaan. Daarnaast willen ze een onderzoek instellen naar de positie van jongeren in de branche. Driekwart van het personeel in de supermarkten is jonger dan 23 jaar.
Ultimatum
FNV Bondgenoten gaat de supermarkten nu in samenspraak met zijn leden een ultimatum voorleggen. Wordt daar niet aan voldaan dan volgt er actie, stelde vakbondsbestuurder Arie van der Pijl.
Petitie
Eind september werd aan de werkgevers al een petitie overhandigd waarin ze door de werknemers werden opgeroepen om de toekomst van de branche te verbeteren, onder andere door een structurele loonsverhoging op inflatieniveau.
De werkgevers gaven in een reactie aan het te betreuren dat de onderhandelingen geen resultaat hebben opgeleverd. Om hun werknemers niet de dupe te laten zijn van het ontbreken van een cao hebben de werkgevers naar eigen zeggen gezamenlijk besloten de lonen per 1 oktober te verhogen met 1,7 procent.
De vakbonden en supermarkten onderhandelen al 9 maanden over een nieuwe cao voor de 260.000 werknemers in de branche.
ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!