Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Op vakantie gaan wordt te duur

04-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
partner auto rijgedrag vakantie
Op vakantie gaan wordt voor steeds meer mensen te duur, blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Dit is hetzelfde als vorig jaar. Voor twee op de drie thuisblijvers is het gebrek aan financiële middelen de belangrijkste reden om niet naar de zon af te reizen. Vorig jaar speelde de geldkwestie bij 54 procent van de mensen die besloten thuis te blijven. Daarom kunnen we spreken van een verhoging in thuisblijvers van om en nabij 10 procent.

Waar gaat het vakantiegeld dan heen?

Het vakantiegeld wordt steeds vaker gebruikt voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. Toch wordt de jaarlijkse bonus nog altijd het meest gebruikt voor de vakantie of om van te sparen.
Ongeveer 18 procent van de ondervraagden gebruikt het vakantiegeld voor het aflossen van schulden of voor betalingsachterstanden. Dit percentage loopt sinds 2010 gestaag op. Nog eens 18 procent van de ondervraagden gebruikt vakantiegeld voor het doen van grote aankopen.

Hoge vakantiekosten

Van de mensen die wel op vakantie gaan, verwacht de helft meer dan 2000 euro kwijt te zijn aan hun trip. De andere helft rekent op minder dan 2000 euro aan kosten. De mediaan lag een jaar eerder op 1500 euro. Bijna de helft van de ondervraagden geeft wel tijdens de vakantie meer uit dan van tevoren was gepland.
Verder blijkt uit de Nibud-enquête dat de Nederlanders die het jaarlijkse vakantiegeld in één keer uitbetaald krijgen, vaker sparen dan mensen die het maandelijks krijgen overgemaakt. Veel van hen rekenen de maandelijkse vakantiebonus tot hun vaste inkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!