Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Oordoppen bieden bescherming tegen harde muziek, mits ze goed passen

07-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
oordop.jpg
De 16 oordoppen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit voorjaar heeft onderzocht bieden gemiddeld voldoende bescherming tegen harde muziek. De gemiddelde dempingswaarden van alle oordoppen voldoen aan de normeisen. Dit betekent niet dat voor iedereen de oordoppen voldoende demping bieden; dat hangt sterk af van de pasvorm. Ook moeten ze op de juiste manier worden ingedaan. Op de website van de NVWA staat een lijst met merken en artikelnummers van de onderzochte oordoppen die consumenten kunnen raadplegen.
Onderzoeksresultaten
Oordoppen moeten voldoen aan het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen . De NVWA heeft vrijwel alle oordoppen voor de muzieksector die op de Nederlandse markt worden aangeboden onderzocht. Daarbij ging het alleen om oordoppen die bedoeld zijn voor bescherming tegen harde muziek en die ook zo worden aangeboden. Zogenoemde 'schuimpjes' zijn niet onderzocht; die dempen wel geluid maar vervormen de muziek en zijn dus niet bedoeld als oordoppen voor de muzieksector.
Pasvorm
De gemiddelde geluiddemping van de 16 onderzochte oordoppen voldoet aan de norm. De gemeten geluidsdemping tussen de proefpersonen verschilt echter nogal. Dat komt waarschijnlijk door de pasvorm; oordoppen die slecht passen bieden onvoldoende bescherming. Naast de pasvorm is ook het op de goede manier indoen van de oordoppen van groot belang voor voldoende geluiddemping. Bij 3 van de 16 oordoppen ontbreken Nederlandstalige instructies voor het indoen. Bij 2 van deze 3 oordoppen zonder de juiste instructies is ook het technisch dossier afwezig, waardoor de NVWA de veiligheid niet volledig heeft kunnen beoordelen. De verkoop van deze 3 oordoppen is verboden. NVWA
Klik hier voor de resultaten. Bekijk ook de Kassa oordopjestest (met muziekfilter!) .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!