Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: oordoppen met muziekfilter

  •  
02-05-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55588 keer bekeken
  •  
195x90_oordoppen_01.jpg

Oordoppen kun je tegenwoordig kopen met muziekfilter. Dan hoor je wel de muziek, maar loop je geen kans op gehoorschade. Kassa testte vijf doppen met zo'n filter: welke is de beste?

Wie graag naar muziek luistert op een festival of concert doet er verstandig aan zijn oren te beschermen. In april werd bekend dat één op de vier jongeren in de leeftijd 12-25 jaar kampt met gehoorverlies. Dat komt vooral door blootstelling aan harde muziek tijdens het uitgaan en het luisteren naar draagbare muziekspelers.

Muziekfilter

Om gehoorschade door muziek tegen te gaan zijn er allerlei oordoppen op de markt met een speciaal muziekfilter. Dan kun je nog wel de muziek horen en een gesprek voeren, maar zijn je oren beschermd. Alle oordoppen in onze test voldoen aan de Europese standaarden voor demping. Je oren zijn dus veilig.

Welke merken doen er mee?

Welk muziekfilter werkt het best? Welke oordoppen zijn het makkelijkst in gebruik en het meest comfortabel? Twintig studenten en medewerkers van de Fontys Rockacademie in Tilburg testten voor Kassa vijf merken. Al deze oordoppen zijn algemeen verkrijgbaar, maar de prijzen kunnen iets variëren.

ACS Pacato (twee maten in de verpakking, zowel small/medium als medium/large)

€12,95

Alpine PartyPlug

€9,95

NoNoise Music
€19,95

Pluggerz Uni-Fit Music

€12,95

Thunderplugs
€9,95

Lamellen

Audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum geeft in de studio een toelichting op de verschillende doppen. Hij vertelt dat afdichting door de doppen erg belangrijk is. "Hoe meer lamellen een oordop heeft, hoe beter dat zal werken." De Laat tipt gebruikers: doe de doppen in en trek voorzichtig aan je oorlel om wat lucht te laten ontsnappen. De dop moet voelen alsof hij 'vacuum' is. Dan zit hij goed.

Materiaal

De doppen zijn van verschillend materiaal. De doppen van Pluggerz zijn van siliconen (rubberachtig). De doppen van Thunderplugs zijn van polystyreen (petrochemisch) en ietsje harder/steviger. Dat kan schelen in de pasvorm, vertelt De Laat, maar de dempingswaarde is niet verschillend. De Pacato-doppen van ACS, NoNoise en de Alpine PartyPlug zijn van thermoplastisch materiaal.

De doppen van Pluggerz en NoNoise zijn van antiallergeen materiaal. Als gebruiker denk je daardoor dat je huid er niet gevoelig voor kan zijn. Toch kunnen sommige gebruikers last hebben van jeuk. De Laat: "Meestal wen je er na een paar keer enkele uren gebruik wel aan en als dat niet zo is kun je voorzichtig een beetje vaseline of babyolie op de oorplug smeren zodat je er minder last van hebt."

De Pacato van ACS heeft als enige een membraamfilter. De Laat: "Deze doppen dempen niet alleen de hoge tonen, zoals de meeste doppen, maar ook de lage tonen."

Getest

Tijdens een miniconcert van EMMERELL probeerden twintig studenten en medewerkers van de Fontys Rockacademie de vijf doppen uit. Ze beoordeelden de doppen op gebruiksgemak, comfort, de hoorbaarheid van de muziek en de verstaanbaarheid van gesprekken.  

Uitslag

Op de laatste plaats eindigen de doppen van NoNoise. Deze doppen scoren matig bij de testers. Het zijn de duurste doppen uit de test. Ze kosten bijna €20 per setje. Het geluid is vlak vinden veel testers. Daarnaast zijn de testers vooral ontevreden over het comfort, want de doppen zijn moeilijk in gebruik en zitten niet lekker.

De doppen van Pluggerz en ACS krijgen een voldoende. De doppen van Pluggerz jeuken, vinden de testers. Het geluid van de muziek vervlakt niet en de testers kunnen een gesprek voeren. De doppen van ACS krijg je in twee maten, dat is fijn vinden de testers. Het witte lipje om de doppen te verwijderen is handig, maar wel lelijk!

De winnende doppen krijgen een ruime voldoende. Dat zijn de Thunderplugs en de PartyPlug van Alpine. Beide winnende doppen zijn de goedkoopste doppen uit de test! De PartyPlug-doppen zitten lekker, vinden de testers, alle muzieklagen zijn te horen. De Thunderplugs zijn volgens de testers makkelijk in te doen en de bewaarkoker is handig. Het geluid vervlakt nauwelijks en wordt goed gefilterd.

Let op!

Alpine verkoopt sinds kort een vernieuwde PartyPlug. Het design en de pasvorm van de dop zijn veranderd. Volgens Alpine zijn de doppen daardoor makkelijker in te brengen en zorgen ze voor een meer natuurgetrouwe demping.

Apps
Er zijn ook apps die je kan downloaden waarmee je je gehoor kan testen. Je kan hier eentje downloaden voor Apple iOS en hier voor Android

Bekijk het Kassa-item:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!