Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook bij ING kun je nu je eigen CO2-voetafdruk zien

28-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2028 keer bekeken
  •  
co2_10.jpg

Ongeveer 350.000 mensen met een bankrekening bij ING kunnen vanaf vandaag zien hoeveel CO2-uitstoot de zojuist afgeronde transactie heeft veroorzaakt. Na de Rabobank volgt nu de ING met het openstellen van deze informatie naar haar klanten. De bedoeling is dat klanten met inzicht in hun uitstoot zich bewuster worden van de invloed die zij met hun bestedingen hebben op het klimaat. 

Daarnaast kunnen mensen die beleggen bij Triodos Bank bijvoorbeeld ook de gevolgen voor hun voetafdruk bekijken. Léon Wijnands, directeur duurzaamheid van de bank, stelt dat de bank de strijd tegen klimaatverandering wil voortzetten. "Daarbij is het beperken van onze eigen voetafdruk essentieel, maar als bank zijn we ambitieus en beseffen we dat we de grootste impact samen met al onze klanten maken."

In lijn met klimaatakkoord

Overigens publiceert ING sinds 2004 hoeveel de bank zelf met bijvoorbeeld de kantoren aan CO2 uitstoot. Vorig jaar kwam het eerste klimaatrapport uit, waarmee de voetafdruk van de verstrekte leningen werd gedeeld. De bank benadrukt dat hij zijn activiteiten "in lijn" wil brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Daarin werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden.

Van de Eerlijke Bankwijzer, die duurzaamheidsthema's van banken met elkaar vergelijkt, krijgt ING op het gebied van klimaatverandering een 5 op de schaal van 10. Dat komt onder meer doordat ING investeringen in fossiele brandstoffen niet afbouwde. Eerder dit jaar heeft de bank echter aangekondigd investeringen in olie en gas te verminderen.

Earth Overshoot Day

Het nieuws komt naar buiten op Earth Overshoot Day. Dat gaat niet direct over uitstoot, het is de dag waarop de mensheid meer voedsel en natuurlijke hulpbronnen heeft opgemaakt dan de aarde in twaalf maanden kan aanleveren. De voetafdruk is, met name in landen zoals Nederland, te groot. Als de hele wereld zou leven als Nederlanders, dan zijn meer dan 3,5 aardbollen per jaar nodig, vertelt Wereld Natuur Fonds (WWF).

Elk jaar valt Earth Overshoot Day iets eerder. Directeur Kirsten Schuijt van het WWF zegt dat de mensheid vanaf vandaag "op de pof" leeft. "We moeten dringend actie nemen om de voetafdruk terug te dringen om ervoor te zorgen dat we als mensheid in balans komen met de draagkracht van de aarde."

Gebruikers van de voetafdruktools van de Nederlandse banken kunnen vooralsnog alleen hun CO2-uitstoot inzien. Of zij zelf ook meer eten of natuurlijke bronnen gebruiken dan de wereld aankan, is wel via andere organisaties te berekenen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

John1313
John131330 jul. 2022 - 8:10

Wat een totale onzin!! Van ONS geld, BAH! En dan de reden: 'om de opwarming van de aarde te beperken.' De mens kan het klimaat niet beïnvloeden dus die doelstelling is sowieso niet haalbaar. Denk je dat door de vele eeuwen heen het klimaat veranderde door uitstoot van de mens? 😂 Die was er ooit nog niet eens. Uitschoot, broeikasgassen hebben wel invloed maar slechts heel marginaal. Doe slim en zorg dat de gevolgen van klimaatverandering niet desastreus zijn zoals in Zeeland 1953 en Limburg (eo) 2021. Stop daar geld in. En dan niet door banken maar door overheid. Banken moeten bank zijn en netjes op ons geld passen.

4 Reacties
JannyBoe
JannyBoe30 jul. 2022 - 11:55

Helaas @John1313, de feiten en wetenschappelijk onderzoek vertellen een ander verhaal. Sinds de industriële revolutie is de invloed van de mens op het klimaat onmiskenbaar. En de mens kan er wel degelijk wat aan doen. Hier de feiten: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/mens-verandert-het-klimaat

John1313
John131330 jul. 2022 - 21:30

Sorry JannyBoe Je hebt het fout. Die paar graadjes staan niet in verhouding tot de schommeling over de eeuwen heen - laat je niet misleiden door de Nedelandse instituten zoals KNMI (Nld overheid verkeer en waterstaat), en andere media zoals NPO(66). Bovendien: schone lucht is meer opwarming! Zie: https://www.telegraaf.nl/nieuws/648246751/lucht-in-nederland-is-flink-schoner-maar-daardoor-stijgt-de-temperatuur-hoe-zit-dat-vijf-vragen en: https://www.eea.europa.eu/nl/ema-signalen/signalen-2013/artikelen/klimaatverandering-en-lucht

JannyBoe
JannyBoe31 jul. 2022 - 6:58

Er is een overweldigend aantal data en feiten bekend over de opwarming van de aarde. Op wetenschappelijke gronden. Als je daar niet in gelooft dan houdt het op.

John1313
John13131 aug. 2022 - 7:28

JannyBoe, Ieder echt op z'n eigen mening maar straks niet klagen als er in ons mooie Nederland geen welvaart meer is. We zijn op weg naar status ontwikkelingsland, kijk b.v. naar Sri Lanka hoe het daar nu vergaat. Milieu beschermen door de boeren geen mest toe te staan. Of eerder China, vogels uitroeien want die pikten het graan, gevolg -> insectenplaag die het graan nog meer vraten --> honger! Slaap rustig verder 🥱😴

Bartus
Bartus29 jul. 2022 - 14:20

Helaas het interesseert het mij geen reet wat het uitstoot! Wel de grootte verspilling van ons geld aan de ing sponsoring.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe30 jul. 2022 - 11:57

En misschien interesseert de beloning van de directie van ING u wel een bips...

Helen 66
Helen 6629 jul. 2022 - 12:55

En wat heb je er als consument aan om dit te weten? Het geld dat hieraan wordt besteed kunnen ze beter gebruiken om de maandelijkse kosten van een pinpas/credit kaart te verlagen en om hun service te verbeteren!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe30 jul. 2022 - 11:59

Of je stapt over naar een andere bank als je wel iets geeft klimaat en milieu.

Meindo
Meindo29 jul. 2022 - 10:45

Wat een geneuzel. Ze kunnen zich beter richten op de EU met hun verhuizingen telkens van Brussel naar Straatsburg en andersom. Laten ze maar eens uitreken wat dat aan uitstoot geeft en wat dat allemaal de belastingbetaler kost. Plus dat die dure gebouwen verwarmd moeten worden en in de zomer de grote kosten van de airco.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!