Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rabobank laat CO2-uitstoot zien per uitgave

22-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
467 keer bekeken
  •  
kolencentrale fabriek uitstoot co2 1127

Hoeveel CO2-uitstoot veroorzaken jouw uitgaven? De Rabobank wil dat voor iedereen inzichtelijk maken. Via de Rabo app kun je vanaf vandaag precies zien hoeveel uitstoot welke uitgave heeft veroorzaakt. Een 'rookgordijn', zegt Greenpeace. 

Rabobank is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse bank die de CO2-uitstoot op deze manier inzichtelijk maakt op basis van iemands betalingen. Het is de bedoeling dat de nieuwe toepassing na de zomer door alle particulieren klanten van het concern kan worden gebruikt.

Betalingen die je doet worden door de app over verschillende bestedingscategorieën verdeeld, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie. "We weten natuurlijk niet precies wat iemand in de supermarkt koopt, dus de CO2-uitstoot die je ziet is een inschatting" legt Fadoua Ajjaji uit. Zij gaat bij Rabobank over de nieuwe functie. "Wel kunnen klanten in de app aangeven of ze vlees eten en of ze een auto hebben, zodat de berekening nauwkeuriger wordt."

Rookgordijn

Milieuorganisatie Greenpeace Nederland noemt het initiatief een 'rookgordijn' en zegt dat de Rabobank nog altijd geen beleid heeft om de investeringen en beleggingen van de bank in met name de vee-industrie 'in lijn te brengen' met de klimaatdoelen van Parijs. "Als het Rabobank menens is met het klimaat, dan passen ze hun eigen investeringen aan in plaats van de klimaatkeuzes bij de individuele consument neer te leggen", reageert Dewi Zloch, campagneleider Klimaat en Energie bij Greenpeace. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!