Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ombudsman: Energiehulp komt niet bij de juiste mensen terecht

theme-icon
#ikredhetnietmeer
  •  
02-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5291 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Het lukt gemeenten niet om burgers uit de energiearmoede te halen, omdat vooral de ‘groene voorhoede’ profiteert van de bestaande regelingen, bericht Trouw.

De hulp die de overheid biedt om uit de energiearmoede te komen, belandt vooral bij de verkeerde mensen. Subsidies en leningen om bijvoorbeeld een woning te verduurzamen bereiken burgers die dit het minst nodig hebben.

Vooral de “rijke voorlopers” die profiteren

Dit concludeert Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman, in het rapport Ongelijke toegang tot de energietransitie. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen die vanwege oplopende rekeningen in financiële nood verkeren, langdurig in de knel dreigen te komen. 

Gemeenten slagen er onvoldoende in deze burgers te helpen. Het zijn vooral de "rijkere voorlopers" die de weg naar subsidiepotjes weten te vinden. ANP

Thema's:

theme-icon
#ikredhetnietmeer

Meer over:

gemeenten, trouw, energiecrisis, energiehulp, #ikredhetnietmeer, energietoeslag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

R. de Souverein
R. de Souverein3 dec. 2022 - 11:56

Hier kwamen ze laatst aan met een zonnepanelen actie vd gemeente. Daarbij moest je verplicht een onderhoudscontract afsluiten en verplicht een lening beide van 15j (de helft vd te verwachte winst (op dit moment) ben je steeds aan de lening kwijt). Ja die lening was dan wel in 1x te voldoen als je daar de middelen voor hebt maar het feit dat men niet gewoon rentevrij de afbetaling aanbied en ook niet om dat servicecontract heen kunt... En het ziet er ook niet naar uit dat bulkinkoop voordeel doorgespeeld wordt naar de deelnemers anders zou de terugverdientijd lager moeten zijn dan wat gangbaar is.

pk49
pk492 dec. 2022 - 12:50

dit is het typisch gedrag van een door de VVD gestuurde maatschappij. Zolang deze partij steeds blijft winnen bij verkiezingen,zullen we hier mee moeten leven.

borg queen
borg queen2 dec. 2022 - 12:43

Tja, het zijn de woningeigenaren die profiteren van alle subsidies. Wij als huurders van een (slecht geïsoleerde) sociale huurwoning van een woningcorporatie hebben het nakijken. Je mag, behalve tochtstrippen, radiatorfolie en andere kiertjes en tocht werende zaken, niets doen. Ruim 10 jaar geleden hadden wij het geld voor zonnepanelen, maar dat mocht niet , met als smoes "dat ze anders niet bij het dak konden komen". Ik kook al bijna 40 jaar elektrisch, de laatste 10 jaar inductie en we hadden toen al flink kunnen besparen en nu helemaal. En renoveren/verduurzamen ho maar. Daar hebben ze het al ruim 10 jaar over, er is nog niets gedaan en wordt steeds maar vooruit geschoven. Huis is uit 1961. We hebben gelukkig wel van de energietoeslag gebruik kunnen maken, maar dat zijn toch druppels op een gloeiende plaat. Moeten woningcorporaties niet eens gedwongen gaan worden om hun huizen NU te verduurzamen: Van het gas af en goed isoleren op straffe van boetes, bijvoorbeeld geen huur meer hoeven te betalen voor elke maand dat ze niets doen. Misschien dat zoiets helpt.

rinuszwam
rinuszwam2 dec. 2022 - 10:44

Dar is al jaren zo, mbt allerlei met name financiële voordelen ! De Rijken onder ons kunnen dat zich permitteren in deze liberale maatschappij !!! EEN GROTE SCHANDE !!

Pietvan
Pietvan2 dec. 2022 - 10:44

Waarom komen jullie daar nu mee was toch allang bekent , vroeger al als je wilde verbouwen moest je 2 dingen tegelijk doen om subsidie te krijgen .Ik heb altijd alles zelf betaald krijg ik daar iets voor terug ,nee he alleen voor de rijken zoals alles hier en niks voor de hard en eerlijke werker.

mof
mof2 dec. 2022 - 10:10

Dat was al duidelijk op het moment dat nieuwe E auto's met 4000 EUR gesponsord werden terwijl die dingen nog over de 50 000 € kostten ... alleen de rijkelui konden die kopen ... geen nieuws dus. Helaas.

2 Reacties
Meindo
Meindo2 dec. 2022 - 11:56

Inderdaad, en ze hoeven ook geen wegenbelasting te betalen terwijl veel zwaarder zijn.

JannyBoe
JannyBoe3 dec. 2022 - 8:33

Wegenbelasting wordt geheven op basis van hoe vervuilend een auto is, het soort brandstof, het gewicht en de provincie waar iemand woont.

Agamemnon
Agamemnon2 dec. 2022 - 9:59

Wat is nou de bedoeling van die subsidies? Dat mensen worden gestimuleerd om te verduurzamen. Dat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt en er minder CO2 wordt uitgestoten en we minder afhankelijk worden van schurkenstaten... Dan is het toch niet van belang welke schoorsteen dat uitstoot? Of is subsidie bedoeld om te nivelleren? Dat kan je beter via de belastingen doen. Wat dus al gebeurt.

2 Reacties
Agamemnon
Agamemnon2 dec. 2022 - 10:02

Bovendien beweert men dat rijken meer gas gebruiken dan armen. Dan levert verduurzamen daar toch meer klimaatvoordeel op voor hetzelfde geld...

Yvonne_909
Yvonne_9092 dec. 2022 - 10:26

De grootverbruikers kunnen dus nog meer verbruiken en de armeren kunnen in de kou gaan of blijven zitten. Is nogal een wezenlijk verschil wie er dan (dubbelop) warmpjes bij kunnen zitten en wie niet. De rijkeren weten sowieso vaak beter waar en bij wie ze overal aan moeten kloppen door zelf te zoeken of door hun netwerk. Armeren weten het vaak niet, zijn er minder handig in om de wegen te kennen, kleine of geen netwerken, geen kruiwagens en schaamte. Kloof tussen beide kampen wordt alleen maar groter.

wim koelewijn
wim koelewijn2 dec. 2022 - 9:54

toch niet verrassend ? Da's toch steeds....dat verkeerden onterecht profiteren...

jacstultjens
jacstultjens2 dec. 2022 - 9:52

Ik wordt hier dood ziek van ze kunnen in Den Haag ook niets fatsoenlijk regelen stelletje schorem!!!!!!! denken alleen maar aan hun eigen beurs