Kassa

Nieuwe pensioenwet krijgt steun van meerderheid Eerste Kamer

theme-icon
Geld
  •  
31-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2434 keer bekeken
  •  
pensioen vakantie 1127

De wet die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt, kan nu worden ingevoerd door minister Carola Schouten. Er is een meerderheid aan steun voor de wet van de Eerste Kamer: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.

Deadline nieuwe stelsel staat op 1 januari 2028

Pensioenfondsen krijgen wel wat meer tijd om zich voor te bereiden. Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer zegde Schouten toe dat fondsen uiterlijk op 1 januari 2028 moeten overgaan op het nieuwe stelsel, een jaar later dan de eerdere deadline. Bovendien kan nog worden besloten die deadline verder uit te stellen.

"Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt"

Het Nederlandse pensioenvermogen (van honderden miljarden) gaat van een collectieve pot naar grotendeels individuele potjes. De overstap naar deze nieuwe manier van pensioen opbouwen kost mogelijk tientallen miljarden en hoe het nieuwe stelsel precies uitpakt voor specifieke fondsen is nog niet helemaal duidelijk.

Wel zien veel partijen dat het pensioenstelsel in zijn huidige vorm niet meer van deze tijd is. Het nieuwe stelsel is flexibeler en past beter bij de huidige arbeidsmarkt, betoogt de regering. In tijden van economische voorspoed kan sneller meer pensioen worden uitgekeerd, bij slechte beursresultaten wordt eerder gekort.

Tegenstanders probeerde uitstel te regelen

Tegenstanders van het nieuwe stelsel probeerden op de valreep uitstel van de behandeling te regelen. SP-senator Tiny Kox wees op het effect dat de nieuwe wet heeft op de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers, waaronder parlementariërs zelf. Daarom zou volgens de grondwet een twee derde meerderheid nodig zijn, meent Kox, die in de Tweede Kamer ook niet is gehaald. Voorstanders van de wet zeggen dat het louter om een technische aanpassing gaat die Kamerleden en andere ambtsdragers niet direct raakt.

De stemming en behandeling van de pesioenwet waren niet onomstreden

De stemming over en de behandeling van de pensioenwet in de Eerste Kamer was niet helemaal onomstreden. Dinsdag, de dag van de stemming, werd ook de nieuwe Eerste Kamer gekozen, door onder anderen de Provinciale Statenleden. Die nieuwe Eerste Kamer wordt over twee weken beëdigd. Tegenstanders vinden dat de nieuwe senaat zich over de wet had moeten buigen. Ook in de nieuwe Eerste Kamer hebben de voorstanders van de wet overigens samen een meerderheid. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

aad piraat
aad piraat8 jun. 2023 - 8:28

Als de nieuwe pensioenwet nu echt zo'n verbetering is waarom zijn alle politieke voorstemmers er dan op tegen geweest om deze wet ook van toepassing te laten worden op hun eigen pensioenregeling?????? Op mijn vraag hieromtrent welke ik heb gesteld aan het ABP en de FNV kreeg ik nl de navolgende antwoorden. Van de FNV: Hartelijk dank voor uw e-mail. Het klopt inderdaad dat het nieuwe pensioenstelsel niet van toepassing zal zijn op ministers, kamerleden, burgemeesters en wethouders. Deze politieke ambtsdragers vormen een uitzondering ten opzichte van andere ambtenaren. Dit komt doordat politieke ambtsdragers een apart pensioenregime hebben dat is vastgelegd in de Appa (Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers). Volgens artikel 63 van de grondwet kan de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers alleen gewijzigd worden met een tweederde meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Aangezien deze meerderheid niet aanwezig was voor het nieuwe pensioenstelsel, is de Pensioenwet aangepast zodat de pensioenregels voor politici behouden blijven. En van het ABP: De pensioenen van ministers, kamerleden, burgemeesters en wethouders worden niet door ABP beheerd. Daarom kan ik uw vraag niet beantwoorden. Ik verwijs u door naar de volgende link: Appa (mijnappa.nl) Dit maakt het wel makkelijk om voor een wet te stemmen die jezelf niet raakt, maar of je hiermee vertrouwen terug wint is nog maar de vraag. De toekomst zal het ons leren.

klaas57hart
klaas57hart1 jun. 2023 - 11:28

oudje heeft de pvda zich weer in het pak laten naaien door de vvd

3 Reacties
Mabelle
Mabelle1 jun. 2023 - 12:25

Nee, niet door de VVD, maar door de groene grachtengordel yuppen!

JannyBoe
JannyBoe1 jun. 2023 - 14:53

Het is historisch onjuist om een bepaalde partij verantwoordelijk te maken voor het nieuwe pensioenstelsel. Het is een stelsel dat door het kabinet, werkgevers en werknemers in elkaar is gezet. Vele oppositiepartijen hebben zich erbij aangesloten. De PVDA en de mensen van de 'grachtengordel' Groen Links hebben ook een akkoord gegeven nadat ze een bijstelling hebben weten te realiseren waardoor het aantal mensen zonder een pensioen gehalveerd wordt en de pensioenopbouw eerder begint. Zo is het gegaan, of je er nu voor of tegen bent.

aad piraat
aad piraat8 jun. 2023 - 8:33

Zie m.b.t. betrouwbaarheid mijn verlate reactie. Ik moest hiertoe wachten op de antwoorden.

prikker
prikker31 mei 2023 - 10:53

Pensioenroof... wat kun je anders verwachten van een Rutte kabinet.

Yvonne_909
Yvonne_90931 mei 2023 - 10:34

Het is belachelijk dat je wel jaren premies af mag dragen maar je geen keuze hebt in fonds en dus geen enkele zeggenschap hebt in hoe en waar het geld in belegd en aan uitgegeven wordt. Maak er maar 1 grote sociale uitkeringspot van net als een WW en WIA.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer31 mei 2023 - 10:07

Het is de oude Eerste Kamer ,die deze wer hebben goed gekeurd: echt schandelijk; de laatste Provinciale Verkiezingen lieten een ander beeld zien hoe de machtsverhoudingen nu zijn.

2 Reacties
Mabelle
Mabelle31 mei 2023 - 10:34

Ook in de nieuwe samenstelling van de EK zou dit wetsvoorstel zijn aangenomen. PvdA / GL steunen dit voorstel namelijk en samen met de coalitiepartijen halen zij ook in de nieuwe samenstelling de meerderheid.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer31 mei 2023 - 20:24

@Mabelle, Dit maakt het nog duidelijker om niet meer op deze betrokken partijen te stemmen!

Han Sips
Han Sips31 mei 2023 - 8:41

Als iedereen eigen potje krijgt , wie krijgt dan "sterftewinst "en krijg ik bij langer leven dan de actuäriële tabel GEEN pensioen meer ?

1 Reactie
prikker
prikker31 mei 2023 - 10:56

Zoals het gezegde zegt : Verdeel en heersch zal ook deze maatregel voor de VVD weer véél winst opbrengen. En het is ironisch hoe letterlijk dat gezegde hier van toepassing is... verdeel de pensioenpot.. en heersch over de restanten... Dit wordt een bloedbad.