Kassa
theme-icon
Geld

Nibud: Koopkracht stijgt in 2023, veel huishoudens gaan erop vooruit

21-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14174 keer bekeken
  •  

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) presenteert exclusief bij Kassa de halfjaarlijkse koopkrachtcijfers. Het Nibud heeft voor 117 verschillende, veelvoorkomende soorten huishoudens uitgerekend hoe hun koopkracht dit jaar verandert ten opzichte van 2022. Arjan Vliegenthart is directeur van het Nibud, hij is vanavond bij ons te gast in de studio om de koopkrachtcijfers toe te lichten.

Het Nibud stelt: "Financieel gezien wordt 2023 voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen van de plotseling hoge uitgaven van het afgelopen jaar. Het omvangrijke compensatiepakket van de overheid zorgt ervoor dat veel huishoudens er dit jaar op vooruit gaan ten opzichte van 2022."

Via deze link kun je de meest recente koopkrachtcijfers van het Nibud inzien. Je kunt een rapportage downloaden waarin de financiële situatie voor de 117 soorten huishoudens wordt uiteengezet, ook staat op de pagina de nodige toelichting en duiding.

Mensen met een bijstandsuitkering gaan erop vooruit

Als je alleenstaand bent en je leeft van een bijstandsuitkering dan ga je er 5% (80 euro per maand) op vooruit. Maar ook een gezin met twee kinderen die moet leven van bijstand heeft veel profijt van de energietoeslag en het kindgebonden budget. Zij gaan er bijna 7% op vooruit (182 euro per maand).

Ook werkenden hebben profijt van het koopkrachtpakket

Een alleenstaande die het minimumloon van 25.000 bruto per jaar verdient en in aanmerking komt voor toeslagen, gaat er met 8% op vooruit. Dat is ruim 160 euro per maand. Maar als je een modaal inkomen hebt van rond de 40.000 euro, dan heb je weinig voordeel: in dat geval ga je er maar 1,6% op vooruit (42 euro per maand).

Directeur Arjan Vliegenthart: "Met deze cijfers willen we níet het signaal geven dat we alles weer kunnen laten vieren en zeggen dat het goed gaat. Nee! Het zijn steriele plaatjes. Wat in je in leven gebeurt heeft meer impact dan de cijfers op de koopkrachtplaatjes, maar de cijfers geven wel een algemeen beeld van de richting waar we het komende jaar naartoe gaan."

Vliegenthart vervolgt: "Mensen hebben een flinke aanslag op hun portemonnee gehad en nu moeten ze even bijkomen". En, zo vervolgt hij: "De betaalbaarheid van het leven is niet zomaar weer terug. Dat kun je niet met een jaartje energieplafond oplossen, we zullen veel dieper na moeten denken over wat er nu nodig is om dit op een goede manier te doen."

Grote zorgen om bepaalde groepen: "Niet eerlijk verdeeld"

Vliegenthart vindt het een belangrijke stap dat deze compensatiemaatregelen er nu zijn, maar er zijn nog steeds groepen die het niet redden. "Wij maken ons grote zorgen over gezinnen in de bijstand maar ook over mensen met hoge zorgkosten en jongvolwassenen die zelf hun geld moeten verdienen tegen een minimumloon."

Daar voegt hij aan toe: "We weten dat deze groepen structureel niet rond kunnen komen en voor wie dit plusje ook niet afdoende zal zijn. Het is niet eerlijk verdeeld"

"Kijk naar wat mensen daadwerkelijk nodig hebben"

Directeur Vliegenthart vindt dat je moet kijken naar wat mensen daadwerkelijk nodig hebben om rond te kunnen komen en dat dat je ervoor moet zorgen dat dát adequaat wordt berekend: "De afgelopen tijd is stevig op de trom geslagen en je ziet dat dat werkt, maar er is nog steeds een hele grote groep mensen die geen vet meer op de botten hebben. Dat zijn mensen voor wie elke tegenslag – zoals een kapotte auto die je nodig hebt voor je werk of een koelkast die stuk is – een serieuze aanslag is op het huishoudboekje."

In 2023 leven naar schatting 830.000 mensen onder de armoedegrens, waarvan 220.000 kinderen. Kassa onderzoekt de komende weken hoe het kan dat steeds meer mensen die werken, tóch niet rond kunnen komen. #IkRedHetNietMeer

Weten wat jij overhoudt? Het Nibud-kasboek biedt uitkomst

Als je wilt weten wat jij maandelijks uitgeeft en onderaan de streep overhoudt, dan heeft het Nibud daar een handige tool voor: Het kasboek.

En Kassa wil de groep werkende armen een gezicht geven in 2023. Dus heb jij een baan, maar kun je toch niet rondkomen? Deel dan je verhaal met #KassaTV via Twitter of mail naar kassa@bnnvara.nl.

Lees ook onderstaande artikelen.

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
#ikredhetnietmeer
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

johanna100
johanna10010 mrt. 2023 - 20:52

Men gaat er niet 5% op vooruit. De minima levert het extraatje weer in bij de belastingen die nu niet meer worden kwijtgescholden. Dit zie ik bij veel mensen,deze kregen jaren de kwijtscheldingen waterschap en gem.belasting,maar sinds 2023 niet meer. Dus van de 800€ ongeveer extra p.j. nu eerst hiervan bijna 700€ aan de belasting en waterschap betalen. Echt waar,zoek dat maar eens uit Nibud en Kassa

Hugo van Leusen
Hugo van Leusen24 jan. 2023 - 9:46

Nibud = Rutte en het leugen cabinet De verkiezingen komen eraan alleen de de hele domme mensen trappen hier in.

Meindo
Meindo22 jan. 2023 - 13:42

Ik houd mijn hart vast hoe het zal gaan als het nieuwe pensioenstelsel werkelijkheid word.

goofert
goofert22 jan. 2023 - 13:22

Ik kreeg bericht van mijn pensioenfonds dat per januari 2023 mijn uitkering met 10,9 % wordt verhoogd. En ik ben daar enorm blij mee, maar de werkelijke prijsindex was in dezelfde periode met 17,16 % gestegen. Dus in feite ga ik er nog altijd ruim 6 % op achteruit. Alleen al mijn energierekening is gestegen van € 55 naar € 185. Ik heb zonnepanelen, en het verschil komt voor een groot deel doordat de terugleveringsvergoeding voor elektriciteit nog maar 11,5 cent per KwH is. Vriend Jetten van D66, zou er voor vechten dat dit minimaal 70% van het leveringskosten zou worden, maar het is in werkelijkheid maar een fractie daarvan. Jetten heeft dus helemaal niets gedaan, ja uit zijn kletsen dat kan hij heel goed. Eigenlijk mag ik niet eens klagen. Ik heb vooral enorm medelijden met al die mensen die een baan hebben en niet niet meer rond kunnen komen, letterlijk in de kou zitten en toch iedere maand tekort komen. Ik hoor steeds maar dat Nederland een schatrijk land is, maar dat blijkt maar voor een relatief kleine groep mensen te zijn. Het is een grote schande, en ook nog een NIBUD die beweerd dat zo'n beetje iedereen erop vooruit gaat.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe24 jan. 2023 - 10:10

De inflatie in 2022 was gemiddeld 11,6 procent. De verwachte inflatie voor 2023 is gemiddeld 4,6 procent.

Helen 66
Helen 6622 jan. 2023 - 12:42

En de ouderen met alleen AOEWof met een klein pensioentje? Weer worden we vergeten! Bewust. Wel geld over de balk smijten door welgestelden OOK energiecompensatie van 2 x 190 euro te geven, mensen die dat helemaal niet nodig hebben. Klaas Knot van DNB zei vanochtend op WNL op Zondag dat hij zich daar niet prettig bij voelde, MAAR heeft hij het teruggestort? heeft hij het aan de Voedselbank of ander goed doel gegeven? Of toch maar gewoon lekker op de grote hoop gegooid? Net als subsidies, die gaan ook grotendeels naar de rijksten van NL, en de armsten betalen daar verplicht aan mee. Denk aan de Tesla subsidie, de Jubelton, de verduurzamingssmaatrelenen ( 2 tegelijk), enz.

prikker
prikker22 jan. 2023 - 10:15

Tsja.. en als je dat gelooft dan ben je écht simpel... De overheid met hun excessieve belastingverhogingen en prijsstijgingen in de supermarkt zijn écht helemaal los... alles wordt ineens tientallen procenten duurder... het is alsof niemand meer schaamte kent als 't om prijsverhogingen en productinhoud verkleiningen gaat... Hou hier toch mee op Kassa... dit is écht volksverlakkerij.

W3il
W3il22 jan. 2023 - 9:26

De pensioenen .... zoveel achterstand .... en er wordt niets mee gedaan! In kan maar 1 conclusie trekken ... het wordt "doodgezwegen"!

Wilma-60
Wilma-6022 jan. 2023 - 9:24

Ja de Nibut?? Ha ha. Mensen pas op, voor de lokkertjes wat ze je weer wijs willen maken. Er komen weer verkiezingen aan !!!!

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid22 jan. 2023 - 9:09

Het Nibud is een aan de overheid gelieerde organisatie. Van hun budget kun je amper fatsoenlijk leven laat staan eten. Zij bepalen de hoogte dus van de armoede in Nederland. Bedankt!

sproetje68
sproetje6822 jan. 2023 - 8:39

Is er nog iemand die Nibud serieus neemt? Leuk dat de meeste mensen er iets bijkrijgen, maar dat is al niet toereikend voor de ellende die was aangericht. Aangezien de prijsstijgingen in dit jaar gewoon doorgaan, is er voor mij in ieder geval geen juichmoment op het moment dat mijn inkomen wordt bijgeschreven.

borg queen
borg queen22 jan. 2023 - 7:37

Is altijd reuze leuk, die lijstjes, Maar onze situatie staat nergens bij, al jaren niet. Al 4 jaar op rij wordt het netto inkomen lager. ook de eerste bijschrijving van januari is weer minder en de vaste lasten blijven omhoog gaan. Oorzaak: vooral mijn leeftijd. Ik ben nu bijna 68 en vanaf mijn 65ste gaat het bergafwaarts . Nu halve AOW plus een klein pensioentje en een 18 jaar jongere partner zonder werk( lukt zelfs nu niet) en geen inkomen. Het is dat we voor allerlei aanvullingen en toeslagen in aanmerking komen, nog een vast energiecontract hebben tot november dit jaar en op alles wat maar kan nog meer bezuinigen, anders hadden we al op straat gestaan.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe24 jan. 2023 - 9:39

Gaat er iets niet goed in de administratie misschien? De AOW gaat al sinds jaar en dag twee keer per jaar, in januari en in juli, omhoog. Per 1 januari is die stijging zelfs fors meer dan in de achterliggende jaren. Uw pensioen stijgt ook. Afhankelijk van het fonds natuurlijk. Het ABP verhoogde de pensioenen per 1-1-2023 met 11,96%, PFZW met 6%, bpfBouw met 14,5%. De zorgtoeslag en de huurtoeslag zijn op 1 januari ook gestegen. De bijschrijvingen in januari moeten allemaal dus juist hoger zijn.

Tonus
Tonus22 jan. 2023 - 7:35

Dag, De gepensioneerden hebben de laatste 12 jaar ruim 20% ingeleverd. Waar blijft die 20%? Staat in de meeste pensioenreglementen, maar nu heeft men daar lag aan. Die 20% blijft je achtervolgen. De kosten van de zorg zijn zo enorm gestegen zodat mijn pensioen van € 600 netto geheel opgeslokt wordt door de zorgkosten. Daar heb ik dan 40 jaar een dikke pensioenpremie voor betaald. De gepensioneerden zijn door de overheid enorm belazerd. Hartelijke groet,Tiny

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe24 jan. 2023 - 10:07

Die 20% kunt u beter vergeten. Men was gewend dat pensioenen altijd maar vanzelf geïndexeerd werden als een soort gewoonte. Maar dat is het nooit geweest. In 2008/2009 was er een enorme financiële crisis. Het gevolg was dat pensioenfondsen geen rente/weinig rendementen meer kregen en hun buffer kwijtraakten. Indexeren bleek niet meer te kunnen volgens de geldende regels en procedures. Er is niks gestolen, er is niks achterovergedrukt, het is het financiële systeem waar u en ik deel van uitmaken en deels verantwoordelijk voor zijn. AOW is in al die jaren twee keer per jaar omhooggegaan. Dat dan weer wel. Dat dempt dat niet-indexeren behoorlijk als het om het totale pensioen gaat. Mensen met een klein pensioen en AOW zijn er in de laatste 12 jaar nog steeds op vooruitgegaan. Dat mag verbazen maar is echt zo. Over het verleden: mijn generatiegenoten en ik zien de AOW en het pensioen al jaren steeds verder uit beeld verdwijnen door de opschuiving van de AOW leeftijd. Wordt dat gecompenseerd? Nee. Regelingen of VUT en Pre-pensioen klinken velen 'jongeren' als muziek in de oren. Kan dat tegenwoordig nog, zo voordelig uit het werk stappen? Nee, is daar compensatie voor. Ook niet. In de 80-er jaren zag ik de 'nullijn' jarenlang terug op de salarisstrook vanwege een crisis . Daar is ook geen compensatie voor. Ik bedoel maar, ieder heeft z'n verhaal, z'n (werkzame) tijd. Je kunt beter positief en vrolijk naar de toekomst kijken. Proosten op het goede leven en je zegeningen tellen.