Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Natuurazijn en schoonmaakazijn: dit is wat je moet weten

06-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235453 keer bekeken
  •  
Azijn
Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel soorten azijn. Natuurazijn, schoonmaakazijn, wijnazijn, kruidenazijn, appelazijn… Zo gaat de lijst nog wel even door. Forumgebruiker Corsturm stelde op Kassa’s forum Vraag & Beantwoord de vraag wat precies het verschil is tussen schoonmaakazijn en natuurazijn en of het gebruikt kan worden voor hetzelfde doeleinde. Kassa licht het toe!
Laten we meteen heel duidelijk zijn: schoonmaakazijn is een chemisch product en is niet bedoeld voor consumptie. Er bestaat ook schoonmaakazijn van natuurlijke oorsprong, maar het advies blijft dat het niet voor consumptie is. In schoonmaakazijn wordt maar liefst tweemaal zoveel azijnzuur gebruikt als bij gewone natuurazijn. Daarnaast kan het ook methanol bevatten.

Waar kun je schoonmaakazijn voor gebruiken?

Schoonmaakazijn is echt een reinigingsmiddel dat je voor tal van dingen kunt gebruiken. Zo neutraliseert azijn nare geurtjes en wordt het gebruikt om vetvlekken en kalkaanslag te verwijderen. Hieronder een lijstje wat je zoal met schoonmaakazijn kunt doen.
Je kunt het gebruiken;
  • om de badkamer en keuken te ontkalken;
  • om de waterkoker te ontkalken;
  • om de ramen en spiegels ermee schoon te maken;
  • als wasverzachter;
  • om makkelijk behang ermee af te halen.
Daarnaast kun je schoonmaakazijn gebruiken om de wasmachine ermee te ontkalken. Onze huishouddeskundige Zamarra liet dit al eens eerder zien in een video.
Ook kun je schoonmaakazijn in combinatie met baking soda gebruiken om de gootsteen te ontstoppen. Huishouddeskundige Zamarra gaf hierover al eerder al vijf tips.
Let op: je zult ongetwijfeld op internet de veelgehoorde tip tegenkomen om azijn te gebruiken als onkruidverdelger. Dit zou weliswaar kunnen werken, maar volgens Milieu Centraal is schoonmaakazijn niet getest als bestrijdingsmiddel en kan het gevaarlijk zijn voor het milieu en de gezondheid.

Waar kun je natuurazijn voor gebruiken?

Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen. Hiervoor kun je wel het beste appelazijn gebruiken, omdat deze minder zuur is dan normale natuurazijn.
Op internet lees je tal van verhalen over de positieve gezondheidseffecten bij het drinken van appelazijn. Zo zou het onder andere helpen tegen verkoudheid en zou je huid er mooier van worden. Azijn heeft een antibacteriële werking en kan de groei van bacteriën op oppervlakten remmen. Maar volgens Jasper de Vries van het Voedingscentrum is er geen enkel bewijs dat azijn ook bacteriën in het lichaam remt. Daarnaast kan azijn het glazuur van de tanden aantasten door de zuurgraad.
Hoewel schoonmaakazijn niet bedoeld is om op te eten, kun je natuurazijn wél gebruiken als vervanger voor schoonmaakazijn. Voor alle tips die we hierboven hebben genoemd kun je ook gerust natuurazijn gebruiken. Natuurazijn is dus multifunctioneel en ook nog eens hartstikke goedkoop!
Waar gebruik jij azijn voor?
Bron: Keuringsdienst van Waarde, Leukegeit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!