Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Natuurazijn en schoonmaakazijn: dit is wat je moet weten

6 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76298 keer bekeken
  •  
Azijn
Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel soorten azijn. Natuurazijn, schoonmaakazijn, wijnazijn, kruidenazijn, appelazijn… Zo gaat de lijst nog wel even door. Forumgebruiker Corsturm stelde op Kassa’s forum Vraag & Beantwoord de vraag wat precies het verschil is tussen schoonmaakazijn en natuurazijn en of het gebruikt kan worden voor hetzelfde doeleinde. Kassa licht het toe!
Laten we meteen heel duidelijk zijn: schoonmaakazijn is een chemisch product en is niet bedoeld voor consumptie. Er bestaat ook schoonmaakazijn van natuurlijke oorsprong, maar het advies blijft dat het niet voor consumptie is. In schoonmaakazijn wordt maar liefst tweemaal zoveel azijnzuur gebruikt als bij gewone natuurazijn. Daarnaast kan het ook methanol bevatten.

Waar kun je schoonmaakazijn voor gebruiken?

Schoonmaakazijn is echt een reinigingsmiddel dat je voor tal van dingen kunt gebruiken. Zo neutraliseert azijn nare geurtjes en wordt het gebruikt om vetvlekken en kalkaanslag te verwijderen. Hieronder een lijstje wat je zoal met schoonmaakazijn kunt doen.
Je kunt het gebruiken;
  • om de badkamer en keuken te ontkalken;
  • om de waterkoker te ontkalken;
  • om de ramen en spiegels ermee schoon te maken;
  • als wasverzachter;
  • om makkelijk behang ermee af te halen.
Daarnaast kun je schoonmaakazijn gebruiken om de wasmachine ermee te ontkalken. Onze huishouddeskundige Zamarra liet dit al eens eerder zien in een video.
Ook kun je schoonmaakazijn in combinatie met baking soda gebruiken om de gootsteen te ontstoppen. Huishouddeskundige Zamarra gaf hierover al eerder al vijf tips.
Let op: je zult ongetwijfeld op internet de veelgehoorde tip tegenkomen om azijn te gebruiken als onkruidverdelger. Dit zou weliswaar kunnen werken, maar volgens Milieu Centraal is schoonmaakazijn niet getest als bestrijdingsmiddel en kan het gevaarlijk zijn voor het milieu en de gezondheid.

Waar kun je natuurazijn voor gebruiken?

Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen. Hiervoor kun je wel het beste appelazijn gebruiken, omdat deze minder zuur is dan normale natuurazijn.
Op internet lees je tal van verhalen over de positieve gezondheidseffecten bij het drinken van appelazijn. Zo zou het onder andere helpen tegen verkoudheid en zou je huid er mooier van worden. Azijn heeft een antibacteriële werking en kan de groei van bacteriën op oppervlakten remmen. Maar volgens Jasper de Vries van het Voedingscentrum is er geen enkel bewijs dat azijn ook bacteriën in het lichaam remt. Daarnaast kan azijn het glazuur van de tanden aantasten door de zuurgraad.
Hoewel schoonmaakazijn niet bedoeld is om op te eten, kun je natuurazijn wél gebruiken als vervanger voor schoonmaakazijn. Voor alle tips die we hierboven hebben genoemd kun je ook gerust natuurazijn gebruiken. Natuurazijn is dus multifunctioneel en ook nog eens hartstikke goedkoop!
Waar gebruik jij azijn voor?
Bron: Keuringsdienst van Waarde, Leukegeit

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

HSuzanna53
HSuzanna5314 mrt 2020 - 18:14

Schoonmaakazijn is agressiever. Ik maak een oplossing hiermee en haal de kleur van mijn vloerbedekking weer naar boven. Dit kan men ook doen met gewone natuurazijn, want die heeft iedereen wel in huis.De toiletpot behandelen, urinesteen, en een nacht laten intrekken doet ook wonderen. Volgende dag even naschrobben, voor de geur een scheutje (onbruikbare dikke) wasverzachter aanbrengen, doorspoelen en klaar is Kees.

HSuzanna53
HSuzanna5314 mrt 2020 - 18:09

1. Blauwe aanslag op mijn RVS kookpannen verwijder ik met een scheutje natuurazijn, ze worden weer net als nieuw.2. Ik gebruik lege (1 Liter)spuitflessen, vul deze met 2 kopjes natuurazijn, een klein scheutje reinigingsmiddel, vul aan met water en na het douchen spray ik de tegels en kranen in. Als ik me heb ingesmeerd met creme en aangekleed, veeg ik alles na met een microvezel doekje en ik heb weer een glimmende badkamer.3. Bovenstaande oplossing gebruik ik ook om mijn RVS spoelbak blinkend schoon te maken. Bij mij geen schuurmiddelen!4. Deze oplossing gebruik ik ook om mijn tuingereedschap te ontsmetten. Daarna afspoelen, afdrogen en weer opruimen in de schuur. Na het tuinseizoen vet ik mijn gereedschap in, nadat ik het nodige slijpwerk heb gedaan.

1 Reactie
HSuzanna53
HSuzanna5314 mrt 2020 - 18:16

Oh, ja, mijn waterkoker ontkalk ik ook gewoon met natuurazijn.

rebek
rebek10 mrt 2020 - 23:04

Ik doe natuurazijn in t wasmiddelbakje vòòr ik wasmiddel erin doe. Ik kan alle kleuren samen wassen met simpel huismerk wasmiddel en t kleurt niet door. En de wasmachiene is gelijk n klein beetje ontkalkt. En huismerk geeft nog n voordeel. Is minder sterk, minder last van huidreacties en ook gelijk minder op dieren getest

1 Reactie
HSuzanna53
HSuzanna5314 mrt 2020 - 17:45

De fabrikant van Bosch wasmachines raadt het gebruik van azijn in wasmachines af. Azijn tast namelijk ook rubbers aan. 

kinnie
kinnie9 mrt 2020 - 22:50

Kun je natuurazijn dan wel veilig gebruiken op je terras?

2 Reacties
HSuzanna53
HSuzanna5314 mrt 2020 - 18:00

Nee, ten zeerste af te raden. Ook natuurazijn is zuur, schadelijk voor planten, bodemleven en vooral betonnen siertegels. Het lost de kalk op met als resultaat kalkuitbloei op je mooie tegels, die men dan weer met zoutzuur moet verwijderen. Natuurazijn tast ook rubber aan, dus ook het rubber van je raamtrekker of douche trekker.Ik gebruik enzymen voor de groene aanslag op de terrastegels, onschadelijk voor (huis)dieren en planten. In het voorjaar opspuiten met een drukspuit en een heel tuinseizoen vrij van groene aanslag en/of atmosferische (zwarte) aanslag. Ik hoef niet te schrobben, de regen en wind en de enzymen doen al het harde werk voor mij! 

MHDekker
MHDekker16 mrt 2020 - 8:13

Wat voor enzymen? Hoe kom je hieraan?

grace10
grace109 mrt 2020 - 19:09

Half glaasje appelazijn met een paar druppeltjes afwasmiddel tegen de fruitvliegjes.

lilian van bommel ottevanger
lilian van bommel ottevanger9 mrt 2020 - 18:02

In plaats van wasverzachter en schoonmaakmiddel in de badkamer en voor de ramen.

LamBert Buil
LamBert Buil9 mrt 2020 - 17:15

Gebruiken het al jaren

Hans520
Hans5209 mrt 2020 - 16:31

Ik gebruik schoonmaakazijn altijd om de terrastegels van de groene aanslag te ontdoen en dat werkt uitstekend!!

ZangLijster
ZangLijster9 mrt 2020 - 15:15

Zuurgraad is hoog !!! ( Feit)  Is het slecht voor het millieu of niet??? Terrastegels schoonmaken ???  Gras spritjes die tussen de tegels groeien gaan dood.

wimmi20
wimmi209 mrt 2020 - 15:04

De zuurgraad van schoonmaakazijn is vele malen hoger dan consumptie azijn.Gevaarlijk bij inwendig gebruik.

ZangLijster
ZangLijster9 mrt 2020 - 14:43

Is het niet slecht voor het  milieu ??( Terrastegels er mee schoonmaken ) 

edw
edw9 mrt 2020 - 12:47

Ivm gebrek, kan je de handen ontsmetten met natuurazijn

makreel18
makreel189 mrt 2020 - 12:02

Vlekverwijderaar van koper?messing. Laten intrekken, poetsen en afspoelen met water.

korenbloem2000
korenbloem20009 mrt 2020 - 11:54

Scheutje in het water voor ramen wassen.

luppo
luppo9 mrt 2020 - 11:51

Ik gebruik het als groene aanslag verwijderaar bij de terrastegels.Werkt perfect