NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Je gootsteen ontstoppen? Probeer deze 5 manieren!

16 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
gootsteen kraan 930
He, bah? Is je gootsteen verstopt geraakt? Kassa zet vijf manieren op een rij waarmee jij die ontstopping kan verhelpen.
1. Pak de ontstopper erbij
Je kunt je gootsteen natuurlijk ontstoppen volgens de klassieke aanpak: de rubberen ontstopper. Zorg dat je de zuignap in een laag water zet. Duw de ontstopper over de afvoer langzaam naar beneden. Trek vervolgens de ontstopper weer los. Zo ontstaat er een zuigkracht die de verstopping kan losmaken.
2. Gebruik azijn en soda
De verstopping kun je ook verhelpen met azijn, soda en heet water. Zamarra liet dit al eens zien in het rubriek ‘ Simpel leven van Zamarra ’.
3. Maak de afvoer schoon
Lukken de bovenstaande opties niet? Dan is het tijd om de sifonbeker los te draaien. Hierbij dien je een waterpomptang te gebruiken. Zet er wel een emmer onder voor je de sifonbeker losdraait. Er kan namelijk een hoop troep uitkomen. Maak de beker en de rest van de afvoer schoon en draai de beker weer dicht.
Zit de verstopping niet in de sifon, maar verder in de afvoer? Dan kun je een ontstoppingsveer gebruiken, zoals een rioolveer. Draai de borgmoer van deze veer los en duw de veer met je hand zo ver mogelijk de afvoer in, tot de veer niet meer verder kan. Houd daarna de trommel met één hand bij het handvat beet, terwijl je met je andere hand rustig aan de slinger draait. Hierdoor zal de veer dieper de afvoer inkomen en uiteindelijk door de verstopping heen boren.
4. Draai de zwanenhals los
Als je de zwanenhals losmaakt, dien je twee ringen los te draaien met een waterpomptang. Terwijl je dit doet, houd je de zwanenhals met een stuk houten tegen, zodat er niets verbuigt. Wanneer beide ringen los zijn, haal je het bochtje van de zwanenhals eraf. Maak de onderdelen schoon en draai de zwanenhals weer in elkaar.
5. Gebruik gootsteenontstopper
Lukt het met alle bovenstaande methodes niet? Dan rest je maar één ding: de gootsteen ontstoppen met chemische middelen. Dit is alleen niet zo goed voor het milieu! De chemische middelen zijn verkrijgbaar als vloeistof of als parels. Lees voor het gebruik van een dergelijk middel altijd de instructies op de verpakking zorgvuldig.
Kom je er dan echt niet meer uit? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om je gootsteen schoon te maken.
Bron: Gamma

Meer over:

, , , , , , , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!