Kassa

Je gootsteen ontstoppen? Probeer deze 5 manieren!

16-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
28955 keer bekeken
  •  
gootsteen kraan 930
He, bah? Is je gootsteen verstopt geraakt? Kassa zet vijf manieren op een rij waarmee jij die ontstopping kan verhelpen.
1. Pak de ontstopper erbij
Je kunt je gootsteen natuurlijk ontstoppen volgens de klassieke aanpak: de rubberen ontstopper. Zorg dat je de zuignap in een laag water zet. Duw de ontstopper over de afvoer langzaam naar beneden. Trek vervolgens de ontstopper weer los. Zo ontstaat er een zuigkracht die de verstopping kan losmaken.
2. Gebruik azijn en soda
De verstopping kun je ook verhelpen met azijn, soda en heet water. Zamarra liet dit al eens zien in het rubriek ‘ Simpel leven van Zamarra ’.
3. Maak de afvoer schoon
Lukken de bovenstaande opties niet? Dan is het tijd om de sifonbeker los te draaien. Hierbij dien je een waterpomptang te gebruiken. Zet er wel een emmer onder voor je de sifonbeker losdraait. Er kan namelijk een hoop troep uitkomen. Maak de beker en de rest van de afvoer schoon en draai de beker weer dicht.
Zit de verstopping niet in de sifon, maar verder in de afvoer? Dan kun je een ontstoppingsveer gebruiken, zoals een rioolveer. Draai de borgmoer van deze veer los en duw de veer met je hand zo ver mogelijk de afvoer in, tot de veer niet meer verder kan. Houd daarna de trommel met één hand bij het handvat beet, terwijl je met je andere hand rustig aan de slinger draait. Hierdoor zal de veer dieper de afvoer inkomen en uiteindelijk door de verstopping heen boren.
4. Draai de zwanenhals los
Als je de zwanenhals losmaakt, dien je twee ringen los te draaien met een waterpomptang. Terwijl je dit doet, houd je de zwanenhals met een stuk houten tegen, zodat er niets verbuigt. Wanneer beide ringen los zijn, haal je het bochtje van de zwanenhals eraf. Maak de onderdelen schoon en draai de zwanenhals weer in elkaar.
5. Gebruik gootsteenontstopper
Lukt het met alle bovenstaande methodes niet? Dan rest je maar één ding: de gootsteen ontstoppen met chemische middelen. Dit is alleen niet zo goed voor het milieu! De chemische middelen zijn verkrijgbaar als vloeistof of als parels. Lees voor het gebruik van een dergelijk middel altijd de instructies op de verpakking zorgvuldig.
Kom je er dan echt niet meer uit? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om je gootsteen schoon te maken.
Bron: Gamma
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

pk49
pk4920 apr. 2022 - 11:33

in mijn situtatie is het duidelijk de gootsteenvervuiling die de stank veroorzaakt na enkele weken. Vuil die aan het plastic is blijven zitten vlak onder het gootstaan roostertje. Met een kleine ragertje of zelfs met een kleine schroevendraaier de zaak schoonkrabben en daarna is de stank voor weken verdwenen. Het rooostertje kun je ook losschroeven om het wat grondiger te doen.

sira
sira20 aug. 2019 - 15:32

Zelf gebruik ik altijd een combinatie van Baking soda met citroenzuurkristallen. Baking soda in de afvoer, daarna een hoeveelheid citroenzuur en beetje bij beetje kokend water er op gieten. Begint enorm te bruisen.Mocht dit desondanks niet helpen en de verstopping zit verder dan de chiffon, dan ga ik over op de professionele ontstopper, welke ik bij een loodgieters/verwarmingsbedrijf haal. Bij dit middel is wel voorzichtigheid geboden, want het bevat zwavelzuur. Dat betekent kleine hoeveelheden in de afvoer gieten en niet inademen.

1 Reactie
audb
audb21 aug. 2019 - 16:01

Baking soda = Natriumbicarbonaat en is op die manier een heel stuk goedkoper te verkrijgen.

spikkel
spikkel20 aug. 2019 - 0:25

Ontstopper heb ik niet. Waterpomptang ook niet. Ik begin bij Tip 5. Omdat er regelmatig lange haren door het putje glippen werkt Caustic Soda in dit geval het best. 

Dilles
Dilles19 aug. 2019 - 17:54

Tip? (ervaring!) Overloop afplakken met duct tape,  luchtblazer (in mijn geval Makita) op afvoer plaatsen, handdoek omheen wikkelen, vasthouden en blazen maar. Succes verzekerd!!

herman65
herman6519 aug. 2019 - 17:07

Caustic soda is, in de keren dat ik het nodig heb gehad, gewoon het beste middel. Andere opties werken niet. Wellicht voor een een simpel gootsteen probleem, maar niet voor Herman

moetdat
moetdat19 aug. 2019 - 14:16

Als het hardnekkig is wil dat  duo ontstopper van HG lukken. Dat is echt top

1 Reactie
paul van baak
paul van baak19 aug. 2019 - 17:31

Bij ons ook

bertbent
bertbent19 aug. 2019 - 13:46

Goede tip dwz de baking soda ook wel citroenzuur genoemd ook goed om te ontkalken bijv koffiemachines enz. 

1 Reactie
Njonken Lytsen
Njonken Lytsen19 aug. 2019 - 14:00

Baking soda en citroenzuur zijn twee heel verschillende dingen. Baking soda is alkalisch, terwijl citroenzuur (de term zegt het al) een zuur is. Baking soda nooit in je koffiezetapparaat gebruiken!

aukesikma
aukesikma19 aug. 2019 - 13:24

Stop bij tip 1 wel de overloopgaatje(s) dicht, anders trekt de afvoerbuis geen vacuüm.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!