Kassa

Nadelige KIFID-uitspraak voor klanten ABN AMRO die te veel rente betaalden over hun doorlopend krediet

29-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6997 keer bekeken
  •  

De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (KIFID) heeft een zeer nadelige uitspraak gedaan voor klanten van ABN AMRO die te veel rente betaalden over hun doorlopend krediet met variabele rente. "Dit druist in tegen alle financiële logica", stelt Stichting Geldbelangen.

De commissie is - in tegenstelling tot meerdere deskundigen die het consumentenprogramma Kassa het afgelopen jaar heeft geraadpleegd - van oordeel dat klanten van de bank niet gecompenseerd hoeven te worden voor de gemiste zogenoemde rente-op-rente. Daarmee wordt bedoeld dat over een kleinere schuld rente zou zijn betaald als de juiste lagere rente in rekening was gebracht.

"Geen juridische reden"

"De Geschillencommissie ziet geen juridische reden om deze bank te verplichten om wel rekening te houden met rente op rente", zo staat in de uitspraak te lezen.

Opmerkelijk genoeg compenseren andere banken, zoals Crédit Agricole Consumer Finance en de Rabobank wel rente-op-rente. ABN AMRO besloot dit niet te doen via haar compensatieregeling die is opgesteld samen met Consumentenbond Claimservice.

Klanten konden duizenden euro's mislopen

Uit uitzendingen van Kassa bleek dat klanten van de bank hierdoor duizenden euro’s konden mislopen. Dit effect werd versterkt doordat de bank tot voor kort weigerde om de te veel betaalde rente over de hele looptijd van het krediet te compenseren, maar geautomatiseerd rekende vanaf 2008, terwijl er ook mensen zijn met kredieten die al liepen voor die tijd. Mensen met oudere kredieten moesten hierover zelf aan de bel trekken.

Op dit laatste punt is de bank onlangs wel teruggekomen. De bank compenseert nu vanaf 2001 en heeft daar 90 miljoen euro extra voor uitgetrokken.

Tekst gaat verder onder het fragment.

Tegen alle financiële logica in

Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen die al sinds 2016 samen met Kassa aandacht vraagt voor de problemen met deze kredieten is bijzonder teleurgesteld over de KIFID-uitspraak. Volgens hem druist de uitspraak om geen rente-op-rente te vergoeden in tegen alle financiële logica.

"Juridische oogkleppen"

"KIFID is hier puur met juridische oogkleppen op bezig geweest om de bank de hand boven het hoofd te houden. Aangezien deze compensatieregeling ook negatieve gevolgen kan hebben voor de compensatieregelingen van andere banken zal ik alles in het werk stellen om in beroep te gaan bij de Commissie van Beroep", aldus Goedhart.

Bron: KIFID, Stichting Geldbelangen

UPDATE: ABN AMRO moet tóch rekening houden met 'rente-over-rente-effect'

Lees ook deze update over dit onderwerp: augustus 2022

Bij het berekenen van de compensatie voor te veel betaalde rente op doorlopend krediet moet ABN AMRO wél rekening houden met het zogenoemde ‘rente-over-rente-effect’. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid:

Bekijk alle info over het onderwerp wurgkredieten in ons Dossier Wurgkredieten

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

DCS
DCS20 apr. 2023 - 15:41

Goede dag, Ik heb reactie ontvangen van de ABN AMRO over de "teveel" betaalde rente over de periode 2001-2008. Zij doen hierin een voorstel van € 154.00, hoe weet ik hoe betrouwbaar dit is? Daarnaast wordt er vermeld dat de "rente op rente" niet is gehanteerd omdat de bank daar niet in meegaat. Als je de periode berekend over circa 8 jaar vraag ik mij af of het compensatie bedrag niet te weinig is? Hoor graag uw advies wat in deze te doen? Mvg, DCS

PieBie
PieBie1 feb. 2022 - 11:03

De Kifid wordt betaald door de staat en de AbnAmro wordt gered door de staat en t volk wordt gepakt door de staat

1 Reactie
DCS
DCS20 apr. 2023 - 15:40

Precies zoals je het zegt.

Pedr
Pedr31 jan. 2022 - 21:57

Ik vind dit echt schandalig ik heb op dit moment al meer rente betaald als het bedrag van de 7.500 die ik geleend heb en weer word de gewone mens genaaid door de staat

Bankkosten
Bankkosten30 jan. 2022 - 15:18

Wij hadden een rekening courant zakelijk. Is het voor die rekening ook mogelijk om je aan te melden en waar moet ik dat doen?

Vonni
Vonni30 jan. 2022 - 8:41

Dag ik vroeg me af wat ik zelf zou moeten doen om ook in aanmerking te komen om compensatie kredieten… en waar ik kan achterhalen waar ik m’n leningen had zowiezo heb ik altijd amro abn gehad Ik zou wel willen uitzoeken waar mijn leningen destijds alle waren Kunt daar helderheid in geven ( ik heb vlgs mijn Herinnering ook Postbank gehad maar vlgs mij oook altijd abn amro? Ik heb hersinfarct gehad en kan me niet alles meer terug halen wel weet ik dat ik jaaaaaren lang geld heb terug betaald aa leningen met hoge rentes Ik zou t fijn vinden om wat te horen van uMvg yvonne

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe30 jan. 2022 - 12:42

Hallo Yvonne, is er geen familielid of iemand in de vriendenkring die u hierbij kan helpen? Misschien kan assistentie nog documenten terugvinden. U kunt ook informeren bij de BKR via www.bkr.nl Als er leningen meer dan 5 jaar geleden liepen dan staan die niet meer bij de BKR. Maar zoals gezegd, roep vooral hulp in. Succes en groeten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!