Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mensen met schulden beter beschermd tegen incassobureaus

  •  
12-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14606 keer bekeken
  •  
Schulden 1280

Vanaf 1 april 2024 worden mensen met schulden beter beschermd. Incassodienstverleners moeten vanaf dat moment aan kwaliteitseisen voldoen en zich verplicht registreren. Met deze registratieplicht en kwaliteitseisen uit de 'Wet Kwaliteit incassodienstverlening' wordt het beroep voor het eerst gereguleerd in Nederland.

De wet moet een einde maken aan de misstanden bij incassobureaus, waardoor mensen vaak dieper in de schulden komen. Er worden kwaliteitseisen gesteld aan de omgang met mensen die een schuld hebben en met schuldeisers. Schuldeisers weten door de nieuwe wet beter wat incassodienstverleners voor hen kunnen doen. Ook gelden er vanaf 1 april wettelijke eisen voor klachtbehandeling, vakbekwaamheid en informatievoorziening.

Dienstverlening

"Incassodienstverlening noemen we niet voor niets dienstverlening: misstanden en onheuse bejegening horen er niet bij", zegt demissionair minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. "Met deze eisen kan zowel een schuldeiser als een schuldenaar rekenen op kwaliteit én duidelijkheid bij het afhandelen van schulden en vorderingen. Zo kan iedereen op het werk van incassodienstverleners vertrouwen."

Handhaving

Nieuwe incassodienstverleners moeten zich vanaf 1 april dit jaar direct registreren in een openbaar toegankelijk register. Bestaande incassodienstverleners moeten dat voor 1 april 2025 doen. De Inspectie Justitie en Veiligheid houdt toezicht op de kwaliteitseisen en de registratieplicht. Als de dienstverleners zich niet aan de regels houden, kan de Inspectie handhaven.

Via de wet wordt ook stapeling van incassokosten bij terugkerende vorderingen beperkt. Die beperking gaat op 1 oktober in. ANP/Rijksoverheid

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.