Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lerarenondersteuner Ingrid (54) door long-covid aan huis gekluisterd

  •  
04-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
686 keer bekeken
  •  

Ingrid werkte 33 jaar als lerarenondersteuner in het speciaal onderwijs. Ze heeft long-covid. Hierdoor is ze aan huis gekluisterd. Ze kan per dag niet meer dan 800 meter lopen en om het vol te houden rust ze vijf keer per dag. De meest simpele handeling zoals het zetten van een kopje koffie is voor Ingrid een uitputtingsslag. Zelfs als ze op de bank ligt heeft ze een veel te hoge hartslag; “Ik kan geen prikkels verdragen. Televisiekijken doe ik met een zonnebril op.” 

In maart 2021 liep ze, samen met een aantal collega’s, covid op tijdens haar werk. De meeste mensen genezen na een covidbesmetting. Maar sommige mensen, zoals Ingrid, houden langdurig klachten. Om maar beter te worden grijpt Ingrid iedere behandelmethode aan. Maar niets helpt écht.  

AOb: Personeel arbeidsongeschikt door loyaliteit

AOb-voorzitter Tamar van Gelder komt op voor de mensen uit het onderwijs: “Deze mensen hebben onder moeilijke omstandigheden doorgewerkt toen de maatschappij dat vroeg. Nu dreigen zij door hun loyaliteit arbeidsongeschikt te worden. Een financiële compensatie is het enige dat de regering nu nog kan doen. Dat dit voor het onderwijs nog niet geregeld is, is niet te rijmen met de zorgplicht van de overheid.”

GroenLinks en PvdA: collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling voor onderwijspersoneel met long-covid

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Lisa Westerveld en Habtuma de Hoop van de PvdA hebben de minister gevraagd om een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling voor onderwijspersoneel met long-covid.  En ze willen dat minister Wiersma van onderwijs met de werkgevers om tafel gaan om afspraken te maken om tot een regeling te komen voor onderwijspersoneel met long-covid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.