Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Leefstijl: Hoe staan de kandidaten er na een jaar voor?

22-01-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2156 keer bekeken
  •  

Een jaar geleden begonnen Ron, Patricia, Carlo, Marja, Myriam, Henk, Joke en Josefina aan een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit traject van het Rotterdamse Erasmus MC volgen ze om hun gedrag te veranderen met als doel een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Kassa volgde in 2021 de ups en downs van de deelnemers en wil graag weten of ze het hebben volgehouden. Tijd om de balans op te maken!

Ron

Ron begon een jaar geleden met een gewicht van 122 kilo. Nu weegt hij 115 kilo en daar is hij blij en tevreden mee. “Ik ben bijna twee meter lang en ben grof gebouwd. Mijn ideaal is een gewicht tussen de 105 en 110 kilo.”

Ron heeft dit jaar van zijn coach geleerd dat hij eetmomenten moet plannen en niet moet wachten tot hij een hongerklop. “Voorheen hapte ik in vijf tellen twee harinkjes weg en deed ik een paar minuten over een bakkie patat. Dat is verleden tijd.“ Ron heeft geleerd om zijn tijd te nemen. “Bovendien neem ik vaak voor de lunch een zelfgemaakt soepje mee.”

Ron is ook verslaafd geraakt aan de ommetjes die hij dagelijks maakt. “Als het even rustig is, doet mijn compagnon in zijn eentje de bloemenstal en ga ik een uurtje lopen op het strand. Heerlijk.”

Henk

Henk is dit jaar van 114 kilo naar 107 kilo gegaan. Bijna dagelijks deelt hij foto’s van zijn wandelavonturen in de groepsapp waar alle deelnemers hun lief en leed wat betreft de GLI delen. “Ik ben de motor van de groep. Als ik niets post, gebeurt er niet zoveel.”

Henk leeft mee met de deelnemers waarvan er een aantal met blessures kampen. “Die zijn in het begin te hard van stapel gelopen. En de discipline blijft alleen bestaan als het eenmaal in je lijf is gaan zitten.”

Patricia

Patricia begon vol goede moed aan een gezonder eetpatroon en maakte iedere dag een lange wandeling van 5 à 10 kilometer. En met resultaat; binnen een paar maanden ging ze al van 72 kilo naar 66 kilo.

Jammer genoeg kreeg Patricia vanaf mei last van blessures. Het duurde lang voordat de juiste diagnose werd gesteld en duidelijk werd dat het om een hernia ging. Ondertussen kreeg Patricia wel prednison voorgeschreven. “En van die pillen krijg je enorme trek en kwam ik weer vier kilo aan.”

De beste voedingstip die Patricia dit jaar van de diëtist heeft gekregen: psylliumvezels voor in de yoghurt en soep. “Dat voelt als een blok in je maag en je eet daardoor veel minder.”

Joke

Joke begon het traject naar eigen zeggen als ‘zwaarlijvige’. “Ik woog een jaar geleden bijna 84 kilo. Dat is veel met mijn lengte van 1.65 meter.”

Haar BMI ging van 30.1 naar 25,1 Ook haar veel te hoge cholesterol is nu op een gezond niveau. “De maaltijden waren altijd al gezond maar tussendoor ging er nog van alles naar binnen: Gebakjes, ijsjes, toastjes met kaas.” Dat doet Joke nu niet meer. “Ik neem alleen af en toe nog een gebakje in het weekend.”

Tevredenheid over de vooruitgang

Internist Liesbeth van Rossum die het hele project begeleidt, is tevreden over de cijfers. De zeven deelnemers verloren in 2021 gemiddeld zes kilo vetmassa en hun gewicht daalde gemiddeld met 7.5 procent. “We hebben hiermee laten zien dat je veel kunt bereiken zonder een streng dieet te volgen dat je toch niet volhoudt.”

De leefstijlcoach Jolande van Teeffelen benadrukt dat het niet om de kilo’s gaat maar om het algehele ‘fitheidsgevoel’. Ze ziet een tweedeling in de groep. “Bij de ene helft is er sprake van een opgaande lijn. De andere helft laat een kleine terugval zien. Gelukkig duurt het traject nog een jaar en kunnen we nog veel bijsturen. Maar de basis voor de nieuwe leefstijl is gelegd.”

Gezonde leefstijl van belang bij ziekte

In de studio is Ellen Kampman te gast, hoogleraar Voeding & Ziekte bij Wageningen University & Research (zie de video bovenaan de pagina voor het gesprek). Obesitas vormt volgens haar een verhoogd risico op het krijgen van chronische ziekten, zoals diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Tijdens de coronapandemie is duidelijk geworden dat mensen met een gezonde leefstijl die ziek worden, er beter doorheen komen.

Kampman is er voorstander van om gezonde voeding goedkoper te maken ten opzichte van ongezond eten. Een suikertaks zal ervoor zorgen dat mensen eerder gezonde producten zoals groenten en fruit gaan kopen.

Over het GLI-programma

Sinds 2019 valt het GLI-traject onder de basisverzekering voor volwassenen die obesitas hebben en volwassenen die overgewicht hebben én een extra risicofactor, bijvoorbeeld bij het risico op diabetes of bij astma. Voor een Gecombineerde Leefstijlinterventie heb je wel altijd een doorverwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Er zijn vier verschillende GLI-programma’s: BeweegKuur, SLIMMER, CooL en Samen Sportief in Beweging. Hier lees je meer informatie over de verschillende programma’s.

Voor het gemak kun je op onze website allerlei informatie vinden over het leefstijlprogramma. Voor het volledige dossier kun je hier terecht. In dit dossier vind je de uitzendingen uit 2021, maar ook artikelen met tips en tricks voor een gezonde leefstijl.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!