Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lage inkomens kunnen compensatie aanvragen voor hoge energiekosten

  •  
07-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
18986 keer bekeken
  •  
compensatie_energie_190

Huishoudens met een laag inkomen kunnen sinds dinsdagochtend terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Zij kunnen daar gedeeltelijke compensatie aanvragen voor de hoge energiekosten, als hun energierekening een relatief groot deel uitmaakt van hun inkomen. Het onlineloket is sinds 09.00 uur open en sluit eind maart.

Uitbetaling binnen een maand

Het fonds is voorlopig alleen voor deze winter, voor de periode van oktober tot en met maart. De organisatie schat in dat er zeker honderdduizenden Nederlanders voor in aanmerking komen. De uitbetaling is binnen een maand nadat een inzending is goedgekeurd en dit verloopt via de energieleverancier van het huishouden.

Inkomensgrens

Alleenstaanden komen in aanmerking als zij een bruto-inkomen – inclusief vakantiegeld – van minder dan 2980 euro hebben. Mensen die samenwonen mogen maximaal 3794 euro verdienen. In beide gevallen is dit twee keer het sociaal minimum.

Om in aanmerking te komen moet de energierekening minimaal 10 procent van het inkomen zijn. Bij de laagste inkomens wordt alles boven dit percentage vergoed, voor de wat hogere inkomens is dat iets minder.

Noodfonds

Energiebedrijven en het kabinet kondigden afgelopen najaar al de komst van het noodfonds aan. Het kabinet draagt maximaal 50 miljoen euro bij, net als bedrijven uit met name de energiesector. Hier zijn onder meer de grote energiebedrijven Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall bij betrokken. ANP

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

marsgoddess
marsgoddess24 feb. 2023 - 15:23

er blijkt ook een ONDERgrens te zijn. Wie weinig inkomsten heeft (door schuldsanering bijvoorbeeld) krijgt niks, want zo'n laag inkomen (lager dan 1400 euro, zo spreekt dit noodfonds jou vrolijk en kordaat toe) dat bestaat niet. IEDEREEN heeft minstens 1400 euro per maand. Nou, niet dus.

HenkVanH
HenkVanH8 feb. 2023 - 21:43

Het is niet te doen voor oudere mensen. Je MOET het via een mobiele app doen. Op een computer (met grotere letters) kan het niet. Dan MOET je een e-mail app hebben op die telefoon. Dan MOET je een digid app hebben. En toen ben ik afgehaakt. Waarom MOET dat allemaal op een mobiel. Een mobiel heb ik om mee te bellen en wat te chatten. Niet om m'n hele digitale communicatie met overheid en anderen te regelen. Dit KAN NIET.

JannyBoe
JannyBoe8 feb. 2023 - 12:27

Inmiddels komt er van meer kanten kritiek op het fonds https://nos.nl/artikel/2462976-klachten-over-ingewikkelde-aanvraag-noodfonds-energie-echt-aanfluiting.

Roos35Gabriel
Roos35Gabriel8 feb. 2023 - 11:26

Niet alleen mensen met blokverwarming worden uitgesloten. Tig mensen die in aanmerking komen hebben geen computer. Zijn niet digitaal vaardig. Aanvraag kan alleen digitaal. Verder: als nabestaande kan ik niet digitaal bij mijn gegevens, kan geen account aanmaken bij pensioenfonds, pensioenfonds erkent het probleem, maar gaat het niet aanpassen zodat ook nabestaanden zelf een account kunnen maken/hebben bij pensioenfonds. Verder: nabestaanden met (pensioen) uitkering uit buitenland van hun partner, kringen geen papieren over hun uitkering, hebben geen digitale mogelijkheid om papieren/bewijzen van hun uitkering/pensioen, bedrag wordt bruto per maand overgemaakt, bedrag is afhankelijk van de koers van de munteenheid van het betreffende land en de Euro, dus iedere maand anders! Bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting moet er over het afgelopen jaar hier achteraf nog inkomstenbelasting en ziektekosten over betaald worden. Dus hoezo bewijs meesturen, hoe dan?

S. van Zundert
S. van Zundert8 feb. 2023 - 10:51

Voor mensen met blokverwarming is dit inderdaad niet mogelijk. Ik ontving een paar weken geleden een verzoek van de woningbouwvereniging om de bijdrage in de verwarmingskosten te verhogen met 170 euro per maand. Pas in juni/juli 2024(!) komt de afrekening over 2023. Dat is altijd in het jaar na het lopende jaar. Dus ongeveer 18 x 170... Het teveel/te weinig betaalde is dan pas bekend. Tot die tijd is het dus onbekend hoe e.e.a. uitpakt. Dat is een aanslag op mijn ( toch al krappe) begroting en zorgt voor veel onzekerheid.

Agamemnon
Agamemnon8 feb. 2023 - 10:31

Komen ze mee als de winter voorbij is. Mensen die meer dan 10% zouden verstoken, hebben de verwarming uit of klein gezet. Nu blijkt dat ze verwarming gerust op 25 graden hadden kunnen zetten als alles boven de 10% toch vergoed wordt..... Maar nu is het te laat.

JannyBoe
JannyBoe8 feb. 2023 - 9:43

Dat is een mooi initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. Echter, mensen met blokverwarming kunnen geen aanvraag doen. En mensen met blokverwarming behoren nu bij uitstek tot de groep mensen met een hele smalle beurs en ze wonen het vaakst in goedkope, slecht geïsoleerde huizen.