Een deel van de Tweede Kamer wil dat zorgminister Ernst Kuipers het eigen risico en de eigen bijdrage voor de zorg afschaft en een streep zet door de stijging van zorgpremies. De minister gaat hier niet in mee, zei hij tijdens het wekelijkse vragenuurtje.
De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de stijgende zorgpremies voor Nederlanders en vindt dat Kuipers onvoldoende doet om mensen te compenseren voor de stijgende zorgkosten.
Ook het afschaffen van de eigen bijdrage op voorgeschreven medicijnen ziet de minister niet zitten. Volgens Fleur Agema (PVV) dreigt zorgmijding als Kuipers de eigen bijdrage niet schrapt.
Lage en middeninkomens worden volgens Kuipers gecompenseerd via een stijging van de zorgtoeslag. Daarmee wordt voor een groot deel van deze groep mensen de gemiddelde stijging van de zorgpremie voor het basispakket vergoed.
Met daarbij de bevriezing van het maximale eigen risico en de eigen bijdrage die mensen voor de zorg moeten betalen, worden volgens hem veel mensen afdoende gecompenseerd voor de stijgende zorgkosten. Daarnaast is er nog het koopkrachtpakket van het kabinet, voegde hij daaraan toe.
Deze door Kuipers opgesomde maatregelen vindt een groot deel van de Kamer volstrekt onvoldoende. Ook coalitiepartijen CDA en D66 vinden dat Kuipers meer moet doen om op zijn minst de onrust onder Nederlanders weg te nemen.
Uit een recente peiling blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders vreest de zorgrekening volgend jaar niet meer te kunnen betalen. Kuipers snapt hun zorgen; het kabinet neemt "waar mogelijk maatregelen."
In het eerste kwartaal komend jaar wordt goed in de gaten gehouden of het aantal mensen met betalingsachterstanden in de zorg toeneemt, evenals het aantal wanbetalers, zei de minister.
Ook coalitiepartijen CDA en D66 vinden dat Kuipers meer moet doen. D66 voelt, samen met enkele oppositiepartijen, wel wat voor hervorming van het eigen risico, zei Wieke Paulusma.
CDA-Kamerlid Joba van den Berg wil dat Kuipers rekenvoorbeelden voor een aantal groepen maakt. "Mensen hebben in het land nu geen gevoel" wat de stijging van de zorgpremie, de koopkrachtsteun en bevriezing van het eigen bijdrage concreet voor hen gaat betekenen, zei Van den Berg. Volgens Kuipers is dat niet te doen. ANP
Hou maar op. Van 122,- naar 128,- voor iedereen t/m 64 bij Ditzo. Maar omdat ik nu 65 ben mag ik volgend jaar 148,= per maand aftikken voor dezelfde budget(!) verzekering want meer heb ik niet nodig ben namelijk kerngezond.
Kuipers mag niks doen voor de gewone Nederlanders, vindt Sigrid niet goed.
Mensen die het financieel niet meer kunnen opbrengen worden (deels) gecompenseerd door de overheid. En dat is goed. Maar ik denk dat er ook veel mensen zijn die niet bereid zijn het heft in eigen hand te nemen om aan hun situatie iets te verbeteren zodat ze niet bij de overheid aan hoeven te kloppen. (Ik heb het dus niet over mensen die om wat voor reden ook niet kunnen werken). Want dan moet je werken en raak je allerlei uitkeringen kwijt, en zeg nou eerlijk, wie wil dat nu. Want waarom zou je gaan werken als je dat wel kunt, maar een uitkering krijgt, elke maand toeslagen tegemoet kunt zien en voor bijna alles wel een instantie kunt vinden waarvoor je kunt aankloppen, zeker in deze tijden. Maar dat doet geen recht aan mensen die wél (kunnen) werken of hebben gewerkt, geen gekke sprongen maken waardoor hun levensstandaard door de werkzame jaren heen dermate is toegenomen dat er voor hen niets gedaan hoeft te worden. Die geleerd hebben hun eigen boontjes te doppen. Die zien nu hun zelf opgebouwde welvaart in die bodemloze put verdwijnen, want zij worden nergens voor gecompenseerd. Niet zo lang tot ze hun eigen zuurverdiende spaargeld op hebben gesoupeerd. En in de tussentijd kunnen ze als belastingplichtige braaf meebetalen aan die uitkeringen voor anderen waarvoor ze zelf (nog) niet in aanmerking komen. Dat mag ook wel eens gezegd worden.
De prijs heet marktwerking ooit uitgevonden door de VVD, op alle fronten gefaald zorgverzekering als eerste en delegatie naar lagere overheid heet bezuiniging, daar waar kennis ontbreekt uiteraard. De kreet van vm ziekenfonds klinkt luider. De kreet van energie omtrent gemeenten en provincies luide hebzucht in. En verloor de inspraak. Marktwerking heeft inmiddels alleen maar meerkosten veroorzaakt. De prijs is het bewijs.
Lees dit onderstaande al wat oudere artikel eens @Robbee. En stel jezelf dan de vraag of het oordeel of vooroordeel jegens mensen met een uitkering wel klopt. Hoe is het eigenlijk met de keiharde feiten? Al die mensen die 'niet willen werken' zijn de schuld van de economische malaise? Dat klopt niet. U zult de zaken toch echt in een wat groter economisch en mondiaal verband moeten bezien. https://www.rtlnieuws.nl/economie/column/41401/factcheck-het-onnodige-fiasco-rond-uitkeringsfraude
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Dan wel hopelijk een functie ver buiten de landsgrenzen, zonder mogelijkheden om verbinding te krijgen met Nederland.
De zorgtoeslag gaat omhoog. Er ligt een fors koopkrachtpakket. AOW en pensioen gaat flink omhoog. En we worden ouder. Allemaal. Zorgkosten stijgen daardoor gigantisch. Vanaf 70 jaar is die stijging echt giga. Daar ligt het aan.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Halve waarheden en hele leugens. De getallen deugen niet, de 'feiten' niet en u probeert zoals gewoonlijk het publiek weer op te fokken en op te ruien. Één groep verantwoordelijk maken voor alle problemen doet denken aan de retoriek uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Met de bekende gevolgen. Schaamteloos.
weg met zorgkantoren en de zorg nationaliseren, er blijft te veel aan de strijkstok hangen, ook het wegbezuinigen van verzorgingshuizen en alles op thuiszorgbasis te doen kost veel meer geld want mensen karren van hot naar her terwijl in een verzorgingshuis personeel aanwezig is en elkaar kunnen helpen als het noodzakelijk is. Dit hoeven geen grote huizen te zijn maar het kan ook kleinschalig, een voorbeeld is "Dagelijks leven" huizen voor mensen met dementie maar dit kan ook voor mensen die somatische hulp nodig hebben.
Die kuipers is gewoon [edit, redactie - houd het beleefd a.u.b.] doet alles wat zijn maatje Rute hem opdraagt,daardoor is hij minister van volksgezondheid geworden.
(Bewerkt door redactie)Naast de zorginstanties zijn er ook nog de banken die voor iedere mutatie een fee/vergoeding krijgen. Denk aan de eigen bijdrage en de maandelijkse ziektekosten/af te dragen ziektekosten premies. Dit wordt ook betaald met gelden van de ziektekosten verzekeringen.
Tijd voor een Nationaal Ziekenfonds! Teveel zorgbedrijf en,scheelt veel kosten!! Of delen in regionaal fondsen! Noord,Zuid,Oost,en West!!
Het wordt tijd voor een Nederlands Zorgfonds!! Veel te veel zorgfondsen !! Alle mensen die nieuw ons land binnen komen,en dat zijn velen,betalen geen premie,en zo wordt voor Nederlanders,de zorg onbetaaldbaar!!!
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Beste , er kan veel zuiniger met alles in de zorg omgaan . ja echt alles laten we beginnen met de riante salarissen van onze bestuurders en hoogleraren met al hun nevenfuncties.
Denkt u dat dat de oplossing is voor de kosten in voor het basispakket die inmiddels gestegen zijn naar 51,1 miljard euro en die nog zullen stijgen naar een paar honderd miljard in 2060?
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!