Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna helft verwacht betalingsproblemen vanwege hogere zorgpremie

theme-icon
Geld
  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10332 keer bekeken
  •  
zorg geld zorgverzekering 1127

De hogere premie voor de zorgverzekering in 2023 baart veel Nederlanders zorgen. 43 procent verwacht volgend jaar de premie voor de zorgverzekering niet meer te kunnen betalen.

Dat meldt nieuwszender BNR op basis van een enquête van vergelijkingssite Independer, uitgevoerd door Q&A Insight.

Hoe hoog de zorgpremies precies worden, wordt dit weekend duidelijk. Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars hun tarieven voor de basis- en aanvullende verzekering bekendmaken aan de klanten.

Zorgpremies in 2023 omhoog

Afgelopen september maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat de rekenpremie, een belangrijke richtlijn voor zorgverzekeraars, stijgt van 127 euro naar ruim 137 euro per maand. De premiestijging van 10 euro per maand is te wijten aan hogere zorgkosten en stijgende lonen.

Voor mensen met een collectieve zorgverzekering kan de premie nog harder omhoog gaan, omdat de collectieve korting (van 5 procent) in wordt 2023 afgeschaft.

Het eigen risico blijft in 2023 met 385 euro wel gelijk. De zorgtoeslag wordt hoger. Voor mensen met een minimuminkomen of bijstandsuitkering gaat het om een verhoging van maximaal 34 euro per maand.

Meer mensen gaan premies vergelijken

Omdat de premies stijgen, verwacht Independer dat meer mensen de zorgpremies gaan vergelijken, om eventueel over te stappen naar een voordeliger aanbieder. 40 procent verklaart in de enquête van de vergelijkingssite zich te zullen gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

wim koelewijn
wim koelewijn13 nov. 2022 - 10:00

Totaal niet discriminerend bedoeld...maar de zorgpremie stijgt wederom..er zijn ondertussen heel veel vluchtelingen die in Nederland zijn aangekomen, hier gekomen uit "noodgeval" en recht op zorg hebben...uiteraard is daar geen premie tegenover....wanneer gaan die zorgverzekeraars die enorme buffer voor "noodgevallen" eens aanspreken i.p.v. te laten groeien..er liggen miljarden op deze plank . Als deze buffer NU nog steeds niet wordt aangesproken..wanneer dan wel ?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe14 nov. 2022 - 7:15

U bedoelt het niet zo maar doet het ondertussen wel. En volkomen onterecht. Lees de info via de link hieronder eens. En lees dat 'De zorg voor asielzoekers staat los van de gewone zorgverzekering. De kosten hebben daarom geen gevolgen voor de premie die andere verzekerden betalen.' Het is echt simpel: de zorgkosten gaan omhoog omdat u en ik ouder worden, en de lonen stijgen. Beste Wim, er is een groeiend aantal mensen dat vluchtelingen overal verantwoordelijk voor maakt. Ik hoop dat u niet zover komt. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/gezondheidszorg-asielzoekers

walsum107
walsum10711 nov. 2022 - 18:34

Waar de VVD aan de grondslag ligt, marktwerking we weten het allemaal geen lagere kosten voor het domme volk, extreem hoger zoals gebleken. Daar waar de top van de zorgverzekeraars en pensioendieven het woord bijstand niet kennen, inmiddels modaal niets meer zegt. Daar waar marktwerking het omgekeerde is geworden omtrent de kosten. Met de huidige coalitie hetzelfde laken één pak. Veelal onder de naam Chr daar waar de naam Judas beter is. Crisis? welke te veel om op te noemen. En het gaat allemaal door. Cliché de armen worden armer de politici rijker en Europees nog veel erger. En als rijkste netto betaler moet je mond houden voor de zuidelijke en oostelijke kneuzen. Als die dwars liggen wordt het met geld opgelost. Heil Europa. Het begin van het einde, hoe eerder hoe beter.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer11 nov. 2022 - 10:54

Laat onze overheid een einde maken aan deze marktwerking. Zo snel mogelijk een Nationaal Zorgfonds invoeren,dot wordt betaald via de belastingen.

2 Reacties
hidkees
hidkees12 nov. 2022 - 9:50

Mee eens. Zoals het Engelse NHS, niet zonder problemen zoals wachtlijsten, maar van links tot rechts wil haast niemand ervan af. P.S. zijn er ook Amsterdammers die niet geboren zijn?

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer12 nov. 2022 - 12:11

Hallo Hidkees, Inderdaad zou het Engelse systeem als voorbeeld kunnen fungeren. PS :er zijn inderdaad veel "import"-Amsterdammers ,bewoners die buiten Amsterdam zijn geboren, maar het gezellig vinden om in Amsterdam te wonen;

marleenvanh
marleenvanh11 nov. 2022 - 10:05

Maar wel allemaal nog even snel, aan het eind van het jaar gebruik te maken van een brillenvergoeding of een nieuw gehoorapparaat aanschaffen (ook al heb je dat nu nog niet nodig....) omdat dat toch 'gratis' is en we MOETEN allemaal ouder en ouder worden. Tja mensen, VOOR NIKS GAAT DE ZON OP. Het dan ook niet vreemd en vooral ook oneerlijk, vinden dat de premies steeds meer omhoog gaan........

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe11 nov. 2022 - 10:20

Een vergoeding voor een bril ziy helemaal niet in het basispakket en ook niet in het pakket van de meeste goedkope aanvullende verzekeringen. Alleen als er medische noodzaak is, niet voor de fun dus. Idem dito voor gehoortoestellen. Daar zijn normen aan verbonden die een medisch probleem aangeven. Weer noodzaak dus en ook dit niet voor de fun.

Meindo
Meindo11 nov. 2022 - 11:52

Marleenvanh. Een keer per 3 jaar kun je een klein gedeelte van je bril vergoed krijgen. Het overgrote deel betaal jezelf. Vergoeding voor een hoortoestel ligt aan de mate van je gehoorverlies. De verzekering schrijft je dan een bepaald apparaat voor. Die vergoeding is meen ik ook 1 keer per 5 jaar. Ga je voor een apparaat met wat meer mogelijkheden dan krijg je niks vergoed. Een deel is dan wel aftrekbaar van de belasting maar dat gaat er volgend jaar ook af. Een hoorapparaat loopt in de duizenden euro’s. Hoezo nog gauw even en bril of een hoorapparaat halen? Je praat er wel erg gemakkelijk over.

gerardvantol
gerardvantol11 nov. 2022 - 9:42

Kaag heft bijna haar ultime doel bereikt. Door 50 miljard in een onzinnig stikstof probleem te storten, kan eindelijk het leven van alle ouderen onmogelijk worden gemaakt. Binnenkort post van de overheid voor deze groep, hier uw gratis dyon pilletje.

2 Reacties
hidkees
hidkees11 nov. 2022 - 10:04

Dat er een probleem is met stikstof, is onomstotelijk aangetoond. En wat is dyon, nooit van gehoord. Wat echt geberut: zorgpremie 10 euro hoger, maar zorgtoeslag tot 34 euro hoger, wat ook geldt bij AOW plus een vrij klein pensioen; de AOW wordt 10% verhoogd. Er komt energietoeslag- en plafond, al blijven de kosten hoger dan vroeger (en wie zijn schuld is dat?) Veel pensioenen zijn al verhoogd; veel ouderen zijn helemaal niet arm. Is dit "het leven van alle ouderen onmogelijk maken"?

JannyBoe
JannyBoe11 nov. 2022 - 10:17

Zo is het @hidkees. Aan het klagen lijkt hier soms geen einde te komen. En die 'dyon' moet neem ik aan de pil van Drion zijn. Een voorstel voor een pil waarmee mensen zelf een einde aan hun leven kunnen maken. Echt een grof schandaal om dit hier in deze zin te noemen.

gravin2
gravin211 nov. 2022 - 9:40

" 43 procent verwacht volgend jaar de premie voor de zorgverzekering niet meer te kunnen betalen." Ik schrik hier toch wel van, de verhoging lijkt me niet zeer zwaar, als men dan al betalingsproblemen ziet aankomen. Het is vast het totaalplaatje van uitgaven wat weer vervelender wordt, als je het nu net redt, zijn alle verzwaringen bij elkaar misschien de beruchte druppel in de emmer. Verder ben ik blij dat de zorgtoeslag omhoog gaat, dat geeft de mensen wat ruimte, En het artikel rept niet van verhoging minimumloon en de daaraan gerelateerde uitkeringen.