Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kritiek RvS op hervorming huurtoeslag: veel huurders gaan erop achteruit

  •  
30-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1066 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

De wet die de huurtoeslag op de schop moet nemen haalt niet de beoogde doelen en zou in deze vorm niet ingediend moeten worden, vindt de Raad van State (RvS). De belangrijkste juridische adviseur van het kabinet zegt dat veel ontvangers van huurtoeslag erop achteruitgaan door deze wet. Ook kan de Belastingdienst het niet goed uitvoeren.

Het kabinet wil het systeem voor huurtoeslag makkelijker maken en dat belang onderschrijft de RvS ook. Zo wil woonminister Hugo de Jonge onder meer de huursubsidie ook mogelijk maken voor huurders met lage inkomens in de vrije sector. 

Verder wordt de te ontvangen huurtoeslag niet meer afhankelijk van de feitelijke huurprijs van de woning, maar komt er een algemeen bedrag waarmee de huurtoeslag wordt berekend. Sommigen zullen daardoor dus een eigen bijdrage moeten leveren. 

Nibud: Twee derde gaat er door wet op achteruit

Op deze manier gaat twee derde van iedereen die huurtoeslag ontvangt er op achteruit, berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Dit staat volgens de RvS haaks op het doel van het kabinet om de koopkracht van meer mensen te verbeteren.

De RvS wil dan ook meer uitleg van het kabinet en adviseert om de wet nu niet in te dienen. 

De Jonge: Andere onderdelen van wet maken systeem makkelijker

De Jonge komt "zo snel mogelijk" met een rapport waarin hij ingaat op de bezwaren van de raad, laat hij via zijn woordvoerder weten. Onder meer gaat hij opnieuw kijken naar het vaste te hanteren bedrag op basis waarvan de huurtoeslag wordt bepaald. 

Wel blijft de hervorming volgens hem "onverminderd van belang" en maken ook de andere onderdelen van de wet het systeem volgens hem makkelijker. ANP

Meer lezen over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.