Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Koopkrachtverlies: Nederlander ging er nog nooit zo hard op achteruit als in 2022

  •  
05-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1396 keer bekeken
  •  
geld portemonnee euro 1127

2022 gaat de boeken in als het recordjaar voor koopkrachtverlies van huishoudens. Nooit eerder gingen Nederlanders er zo veel op achteruit. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Weliswaar stegen de cao-lonen het hardst sinds 2008, maar daar tegenover stond de inflatie die nog veel harder steeg. Het verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie was niet eerder zo groot, aldus het CBS.

Per saldo 6 procent ingeboet

De cao-lonen stegen in 2022 met 3,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het laatste kwartaal van het jaar namen de lonen op jaarbasis met 3,6 procent toe, de grootste stijging in twintig jaar.

Maar, de consumentenprijzen stegen nog sterker. Op basis van de eerste elf maanden van 2022 gemiddeld met zo’n 10 procent. Daardoor gingen Nederlanders er per saldo, ondanks een salarisverhoging, ongeveer 6 procent op achteruit, berekende het CBS.

Vakbond CNV: hoger loon is bittere noodzaak

De CNV noemt het "volstrekt onaanvaardbaar" dat steeds meer werkenden in de financiële problemen komen door de "gebrekkige" loonstijging. De vakbond reageert daarmee op bovengenoemde koopkrachtcijfers van het CBS.

"CNV gaat daarom in 2023 stevig de cao-onderhandelingen in. Zeker nu de bedrijfswinsten in 2022 hoger zijn dan ooit", stelt de vakbond. Volgens de bond heeft een kwart van alle werkenden steeds meer moeite om hun rekeningen te betalen. "Een hoger loon is geen extraatje meer maar bittere noodzaak." 

"Middengroepen hebben het nakijken" 

Vakbond CNV noemt de stijging van de lonen met 3,2 procent vorig jaar schone schijn. "Dat is slechts 1 procent meer dan een jaar geleden. Kinderspel dus, zeker in een jaar waarin de inflatie gemiddeld ruim 10 procent was." Volgens de vakbond hebben vooral de middengroepen het nakijken.

CNV stelt ook dat de bedrijfswinsten vorig jaar hoger dan ooit waren, met in totaal 84,5 miljard euro. Dat is 9 miljard meer dan het jaar daarvoor. "Het is schandalig dat werkenden daar zo weinig van mee profiteren." ANP/CBS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

anduril
anduril8 jan. 2023 - 12:37

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er veel producten in prijs stijgen omdat het nu toch niet opvalt en niet omdat het echt nodig is. De winsten van bijvoorbeeld de elektriciteitsleveranciers stijgen fors, ook al zijn de kosten voor de groene en nucleaire opwekking van elektriciteit niet of nauwelijks hoger dan vroeger. Zijn de zon of de wind duurder geworden? Nou dan! Kan die overwinst niet terugvloeien naar de consument?

anduril
anduril8 jan. 2023 - 12:29

Forse loonstijgingen leiden tot meer prijsverhogingen, die op hun beurt weer leiden tot meer loonstijging, die ... Waar eindigt dit uiteindelijk?

anduril
anduril8 jan. 2023 - 12:04

Al zijn de CAO-verhogingen te laag, is het toch prettig dat er wat aan het koopkrachtverlies wordt gedaan. De gepensioneerden staan weer in de kou. De pensioenen zijn al lang niet of nauwelijks gestegen. Toen in de inflatie laag was, was het koopkrachtverlies nog redelijk beperkt, maar nu met de gierende inflatie worden er grote happen uit de koopkracht genomen en staat toenemende armoede op de loer. Wordt daar iets aan gedaan? Middels de voorgenomen wijziging van het pensioenstelsel in ieder geval niet.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe8 jan. 2023 - 14:53

Inderdaad prettig dat er wat aan de koopkracht gedaan wordt, ook voor gepensioneerden. Pensioenen van BPFBouw gaan in 2023 met 14,5 procent omhoog, ABP plust 12% bijvoorbeeld. Naast de stijging van de AOW in 2023. Belastingen gaan naar beneden, toeslagen omhoog, huren worden voor velen bevroren, energieplafond is van kracht. Kortom, er gebeurt nogal wat, ook voor gepensioneerden.

Jurriaan5021
Jurriaan50217 jan. 2023 - 0:11

Sorry ik schreef in het commentaar Martin van Rijn maar moet zijn Martin van Rooijen.

Jurriaan5021
Jurriaan50216 jan. 2023 - 17:02

Meneer Swinkels heeft natuurlijk gelijk. Je hoort of leest dat de werknemers inleveren, maar voor de goede orde de gepensioneerden waren ook heel lang werknemers. Door de media, politici en werkgevers en werknemers worden deze mensen vergeten en leveren naar verhouding meer in alsof een keer lekker eten of kopje koffie buiten de deur niet meer nodig is. Denk je dat Mark Rutte en Sigrid Kaag hier echt iets aan doen? Forget it. Al lang geleden ging de discussie bij operaties of andere belangrijke ingrepen gaat een werkende voor. In korte tijd komt de discussie terug “ geen dure medische behandelingen meer voor 75 jarigen en ouder. Let op mijn woorden. Schandalig NL om de gepensioneerden zo in de kou te zetten. Werkenden van nu profiteren nog steeds van hun arbeid en het zweet. Wie neemt die lans eens op? Alleen Martin van Rijn van 50 plus?

m.swinkels
m.swinkels6 jan. 2023 - 14:00

Over de inkomens achteruitgang van de gepensioneerden en AOWers daar hoor ik jullie niet over. Het is bij jullie net als bij de meeste media een "VERGETEN" groepering om die te vermelden in jullie mededeling

scheffers
scheffers6 jan. 2023 - 12:08

Van de 10% koopkrachtverlies gaat minimaal 21% naar het rijk door de BTW. Wie profiteert daarvan? Deze koopkrachtverlies drukt procentueel het zwaarst op de lagere inkomens, terwijl ze door verhoging van de lonen in geld het minst ontvangen.

rinuszwam
rinuszwam6 jan. 2023 - 10:55

Dit kabinet heeft de tweedeling bewust veroorzaakt Rijkdom en Armoede is al jaren een feit !! Het wordt de hoogste tijd voor een fatsoenlijk economisch én sociaal beleid !! waarin ieder Mens fatsoenlijk kan leven !! Weg met de Tweedeling van , Rijken en Armoede !! Vaak schaam ik mij als Mens maar vooral als Nederlander !!