Kamer: kabinet moet bonussen terughalen
23-03-2011
• leestijd 2 minuten
De Tweede Kamer wil dat het kabinet bonussen bij staatsgesteunde banken als ING, ABN, SNS Reaal en Aegon terughaalt door ze met terugwerkende kracht tegen 100 procent in de inkomstenbelasting te belasten. Minister De Jager noemde dat vorige week nog onmogelijk en had de motie ontraden. Het kabinet gaat zich nu buigen over een antwoord op de motie.
Tot verrassing van velen werd de vorige week al omstreden motie van PVV-Kamerlid Ronald van Vliet dinsdag aangenomen met steun van de linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks. De Jager had gesuggereerd dat de motie mogelijk in strijd is met de grondwet en internationale verdragen en uitvoering niet mogelijk is. Ook de PvdA achtte het voorstel juridisch onuitvoerbaar en kondigde in eerste instantie aan de PVV-motie niet te zullen steunen.
'Onmogelijke' PVV-motie
Maar dinsdag lagen de zaken ineens heel anders. Dat kwam doordat PvdA en GroenLinks lang hadden gehoopt dat de PVV hun motie over het wettelijk verankeren van strenger beloningsbeleid zou steunen. Maar de PVV schrok daarvoor terug, waarna de linkse oppositie de vlucht naar voren koos en de kansloos geachte en 'onmogelijke' PVV-motie aan een meerderheid hielp. Doel: het kabinet dwingen op zijn minst toch íets aan de bonussen bij banken te doen.
Nadat de motie was aangenomen, vroeg de SP onmiddellijk een brief van het kabinet over hoe het de motie denkt te gaan uitvoeren. Minister De Jager verwees later naar zijn eerdere argumentatie. Het 100 procent belasten van bonussen waarover al belasting is betaald is volgens de minister niet mogelijk. ,,Dat zou internationaal een precedent van ongelofelijke omvang met zich meebrengen en daarnaast langdurig slepende gevechten'', zei de minister vorige week. En hij had geen vertrouwen dat hij zulke gevechten zou kunnen winnen.
Te weinig prikkels
In de motie wordt geconstateerd dat bij banken en verzekeraars, zelfs de door de staat gesteunde, nog steeds in ruime mate bonussen worden uitgekeerd en dat er vanuit het kabinet kennelijk te weinig dempende prikkels naar de sector zijn gestuurd. ,,Dit komt tegemoet aan wat 95 procent van de Nederlanders vindt. De banken moeten op hun tellen passen'', zei PVV-Kamerlid Ronald van Vliet. Mocht het 100 procent belasten niet mogelijk zijn, dan moet de aftrek van het bedrag in de vennootschapsbelasting worden geweigerd, aldus Van Vliet.
Commotie bij ING
Aanleiding voor alle woede in de Kamer waren de recente bonussen tot 92 procent van het vaste jaarsalaris bij ING. Voor ING-topman Jan Hommen kwam dat neer op een bonus van 1,25 miljoen euro. De commotie leidde er toe dat Hommen dinsdag aankondigde dat hij en zijn collega's afzien van de bonussen en de geplande salarisverhoging van 2 procent. De beloningen dreigden ,,het herstellende vertrouwen van onze klanten en de samenleving hernieuwde schade toe te brengen'', aldus Hommen.
De Kamer stemde dinsdag ook voor een motie die het mogelijk moet maken dat consumenten hun rekeningnummer kunnen meenemen als ze van bank veranderen. De Jager had eerder aangegeven dat dit wel een kwestie van meerdere jaren is voor dat dat geregeld kan worden.
ANP