Het eigen risico van de zorgverzekering wat betaald moet worden bij een medische behandeling, wordt beperkt met een maximumbedrag van 150 euro per keer. Dat meldt RTL Nieuws. De maatregel leidt er naar verwachting toe dat zo'n één miljoen verzekerden gemiddeld honderd euro minder eigen risico gaan betalen dan ze nu doen. Het kabinet verwacht daarnaast 200 miljoen te besparen.
Momenteel werkt het systeem als volgt. Er geldt een eigen risico van 385 euro. Heb je in februari al te maken met een dure behandeling? Dan moet je het volledige eigen risico in één keer betalen, maar dat betekent wel dat je de rest van het jaar als het ware 'gratis' zorg ontvangt.
De maatregel is voornamelijk bedoeld om het eigen risico "slimmer en betaalbaarder te maken", want als je in de toekomst met een dure behandeling te maken krijgt, betaal je dus maximaal 150 euro per keer.
Daardoor zijn mensen die maar éénmalig tegen hoge kosten aanlopen goedkoper uit en de mensen die meerdere dure behandelingen ondergaan betalen alsnog hetzelfde bedrag, maar dan dus verspreid over meerdere momenten.
Het kabinet verwacht met de maatregel zo’n 200 miljoen te besparen. Dit komt omdat mensen na een eerste behandeling alsnog kritisch naar hun zorggebruik blijven kijken, om te voorkomen dat nog eens maximaal 150 euro betaald moet worden. Daardoor zouden mensen wellicht minder onnodige behandelingen ondergaan.
Dat zou op zijn beurt dan weer moeten leiden tot lagere – of eventueel minder sterk stijgende – zorgpremies.
Het maximumbedrag dat gaat gelden voor het eigen risico, leidt er naar verwachting toe dat zo’n één miljoen verzekerden gemiddeld 100 euro minder eigen risico gaan betalen dan ze nu doen.
Omdat de hoogte van het eigen risico gelijk blijft, zijn er geen mensen die meer gaan betalen dan ze normaal gesproken zouden doen.
Bron: RTL Nieuws
Thema's:
Meer over:
zorgverzekering, maatregel, medische behandeling, kabinet, besparing, eigen risico, behandelingRutte 4 gaat er nog steeds vanuit dat mensen voor de lol naar een specialist gaan. Dat ze voor de lol een operatie ondergaan. De werkelijkheid is, dat veel mensen in NL niet meer naar de huisarts gaan met klachten, omdat ze de kosten van bloekonderzoek, doorverwijzing naar specialist, niet kunnen betalen. Die 385 euro, plus alle bijkomende kosten door medicijnen die niet meer vergoed worden, maken dat men voorgeschreven medicijnen niet afhaalt bij de apotheek en het bezoek aan een specialist uitstelt of zelfs afzegt. Het eigen risico blijft een onfatsoenlijke drempel om zorg te krijgen, die je nodig hebt. Een boete op ziek zijn. En vooral ook een boete op arm zijn. Met de huidige energieprijzen zullen weer meer mensen zorg mijden. Overigens is er nog een gevolg van die energieprijzen: mensen zetten hun verwarming zo laag dat ze dicht bij het punt komen (binnen 3 graden) waarop hun lichaam gaat rillen. Dat lijkt geen probleem. Echter onderzoek onder Inuit in Canada heeft uitgewezen dat binnen 3 graden van jouw 'rilpunt' leven betekent dat jouw immuunsysteem flink aangetast wordt gedurende die tijd. Het is niet ondenkbaar dat de nabije toekomst daardoor een explosieve groei van de zorgvraag in NL zal opleveren. Overleg tussen verschillende ministeries en disciplines zou een goed ding zijn in NL. Ik heb de indruk dat dit niet gebeurt.
Dit is weer zo een typisch geval van betutteling en voortrekken van diegene die toch de pien wel hebben. Schaf gewoon dat eigen risico af. Het is gebaseerd op de drogreden dat mensen per definitie teveel zorg afnemen ook sls je het niet nodig hebt. Ik ken werkelijk niemand die hier in Nederland graag van het belabberde zorgsysteem gebruik maakt
Dat gezwam, houd toch 'ns op. Allemaal. Eén nationaal Zorgfonds breng door centralisering véle miljoenen meer op. Zodanig veel meer dat dat hele valse "eigen risico" dat chronisch zieken neerdrukt kan worden opgeheven. Schrijft stukken ter bevordering van maatregelen dáartoe en zwam niet mee met de waan van de (neoliberale) politieke dag....
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!