Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Is elke calorie hetzelfde?

5 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2171 keer bekeken
calorie eten voeding afvallen 1127
Calorieën zijn de meeteenheid voor de energie die je via je voeding binnenkrijgt. Als je op je leefstijl aan het letten bent, let je wellicht ook op het aantal calorieën dat je eet. Wie er te veel van eet, komt immers aan. Maar is elke calorie hetzelfde?
Via je voeding en drinken krijg je calorieën binnen en daarmee ook energie. Dit heb je nodig om te kunnen functioneren. Je hebt het nodig om te kunnen ademen, voor je spijsvertering, voor je bloedsomloop en ook om je hart te laten kloppen. Daarnaast heb je calorieën ook nodig voor de actieve handelingen op je dag, zoals wandelen, sporten en praten. Hoewel de meeste mensen een haat-liefdeverhouding hebben met calorieën, zijn het eigenlijk ook onze beste vrienden.

Calorieën in de voedingswaardetabel

De hoeveelheid energie die voedsel levert, wordt berekend in kilocalorieën (kcal) of kilojoules. In 1 kilocalorie zitten 1000 calorieën. Op verpakkingen van voedingsproducten staat het aantal kcal per 100 gram vermeld in de voedingswaardetabel.
De kilocalorieën die op de verpakking vermeld staan, zijn afkomstig uit de eiwitten, koolhydraten of vetten van het product. Deze waarden staan ook afzonderlijk in de voedingswaardetabel.
Weet je niet hoeveel calorieën in de producten zitten die je eet? Leer dan in dit artikel etiketten lezen of bekijk dan de ‘caloriechecker’ van het Voedingscentrum. Hoeveel kilocalorieën jij dient binnen te krijgen, is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder hoeveel calorieën jouw lichaam ook verbruikt. We gaan daarop in in dit artikel.

Wel of geen verschillen tussen calorieën?

Er is veel verwarring over of nou elke calorie hetzelfde is of niet. Zo meent de één dat een calorie uit groente beter is dan hetzelfde aantal calorieën uit chips. Een ander zegt echter weer juist dat het niet uitmaakt waar je je calorieën uit haalt, zolang je er maar voldoende (en ook weer niet te veel) eet. Feitelijk gezien is dit laatste waar: alle calorieën leveren dezelfde hoeveelheid energie. Een calorie blijft daardoor gewoon een calorie.
Maar dat zegt vervolgens niets over het effect van voedingsmiddelen en de bijbehorende calorieën op bijvoorbeeld jouw lichaam en je energiebalans. Waar een voedingsmiddel uit bestaat – denk aan hoeveel vetten, koolhydraten, vezels en mineralen – kan grote effecten hebben op je hormonale processen, zoals de processen die je hongergevoel bepalen. Zo zorgen bepaalde stofjes in voeding ervoor dat je een ‘vol’ gevoel hebt, terwijl je bij andere stofjes juist een hongergevoel houdt. Lees daarover meer in dit artikel.
Bron: Voedingscentrum

Doe online mee aan Kassa's Leefstijlprogramma!

Volg Kassa’s leefstijlprogramma online! Je kunt hier het dossier raadplegen waarin artikelen en video’s staan over leefstijl, voeding, beweging en meer. Je kunt je ook hier aanmelden voor onze Facebookgroep, waarin leden elkaar kunnen helpen en ondersteunen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
rgwrgw10 feb 2021 - 16:31

1) ik zou liever over kilocaloriën praten, want daar gaat het normaliter over. 2) als je naar de aanpak van weightwatchers kijkt of die van montignac, dan blijkt dat als je bewust bepaalde voedingsmiddelen weglaat, dat de hoeveelheid eten minder belangrijk wordt, omdat het niet blijft zitten. Dat is natuurlijk super interessant. Net als het BBC verhaal over normaal eten versus exact hetzelfde eten, maar dan volledig gepureerd met ook het drinken er bij, waarbij je in het laatste geval pas na veel langere tijd weer trek hebt. Ook het verhaal van langzame koolhydraten is interessant. Zou je een tussendoortje kunnen maken, waar je prettig lang op kunt teren? Misschien iets van havermout. Misschien ook wel voordelig. Dus dat niet iedere kilocalorie gelijk is, dat klopt wel, als je bijvoorbeeld bewust eenzijdig eet.