Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurders "financieel in de knel" door inkomensafhankelijke huurverhoging

  •  
03-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
25293 keer bekeken
  •  
huur hypotheek koopwoning huis 1127

Bij de Woonbond zijn al honderden klachten van huurders binnengekomen over de inkomensafhankelijke huurverhoging. Huurders van sociale huurwoningen komen financieel in de knel omdat die huurverhoging "onredelijk hoog" is.

Volgens een woordvoerder van de huurdersvereniging Woonbond is een "aanzienlijk deel" van de melders gedwongen om keuzes te maken. Bijvoorbeeld tussen de verwarming hoger zetten of drie maaltijden per dag eten. Hij vermoedt dat een kwart tot een derde van de melders dit soort keuzes moet maken.

"Vooral gepensioneerden kunnen geen kant op"

Vooral gepensioneerden komen volgens de woordvoerder in de problemen door de inkomensafhankelijke huurverhoging. "Zij zien hun inkomen het minst stijgen omdat zij geen loonsverhogingen krijgen. Ze kunnen geen kant op, soortgelijke woningen voor dezelfde prijs zijn niet beschikbaar”, zegt hij.

De inkomensafhankelijke huurverhoging is tien jaar geleden ingevoerd. Als het inkomen van een bewoner van een sociale huurwoning hoger is dan een bepaald bedrag, mag de verhuurder een hogere huur vragen. De bedoeling is dat de huurder daardoor verhuist naar een duurdere woning en het huis vrijmaakt voor mensen die het financieel slechter hebben. Afhankelijk van het inkomen en het aantal bewoners is de verhoging maximaal 50 of 100 euro. De Woonbond ziet het liefst dat de inkomensafhankelijke huurverhoging verdwijnt. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Arie078
Arie07819 mei 2023 - 4:41

Zag deze al van verre aankomen en ben dus maar minder gaan werken. En op de vraag of ik wil overwerken antwoord ik standaard; "Helaas... Dat mogen huurders niet van deze regering." Dit land heeft de Sovjets afgetroefd; daar werd je er niet wijzer van als je een stapje harder zette, maar... OOK NIET SLECHTER! Met een weekendvrij abonnement van NS, Cinevillepas, mijn sportvisakte en het gezellige motorfietsje wacht ik wel op betere tijden...

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer5 mei 2023 - 20:28

Het is een vorm van "GRAAIFLATIE" en "GENTRIFICATIE".... Rijken worden rijker en armen worden armer.... Wie stopt deze waanzin?

Magda Pothoven
Magda Pothoven5 mei 2023 - 11:26

Beste Cor van der Laak, Dat geintje komt me bekend voor. Ik heb toen de woningbouwvereniging gebeld en kreeg te horen dat ik dan bezwaar kon maken als ik kon aantonen dat ik eenmalig een veel hoger inkomen had. Toen is het teruggedraaid. Hopelijk kun je dat alsnog proberen. Veel succes!

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer5 mei 2023 - 8:40

Dit is gewoon mensen pesten en geld halen bij mensen,die geen kant op kunnen!!! En premier Rutte en zijn "gevolg" intussen maar miljoenen belastinggeld kado geven aan Oekraïne.....:-(((

aad piraat
aad piraat5 mei 2023 - 8:09

Inkomensafhankelijke huurverhoging is verzonnen door niet huurders maar kopers. De bedoeling is dat de huurder daardoor verhuist naar een duurdere woning en het huis vrijmaakt voor mensen die het financieel slechter hebben zeggen deze lieden om hun niet genomen verantwoordelijkheden af te schuiven. Als deze lieden echt achter hun beweegreden zouden staan dan voerden zij het zelfde beleid ook in voor kopers door hen die zich een duurder huis kunnen veroorloven ook te laten verhuizen. Hieraan dan tevens dezelfde drogreden ophangend dat de koper daardoor verhuist naar een duurdere woning en het huis vrijmaakt voor mensen die het financieel slechter hebben en starters op de markt.

Yvonne-909
Yvonne-9095 mei 2023 - 7:20

"Ze kunnen geen kWoonbond wil dat inkomensafhankelijke huurverhoging verdwijntant op" Graag even tekst aanpassen in deze onsamenhangende zin. B.v.d.

CorvanderLaak
CorvanderLaak4 mei 2023 - 9:20

De onzin. Het ene jaar hoger inkomen vanwege ontslag en transitievergoeding, andere jaar veel lager inkomen ivm uitkering. Inmiddels al wel veel hogere huur. Gaat de huur ook omlaag als je inkomen daalt??? Bovendien geen woningen beschikbaar. Ongelooflijk, zo'n systeem, wat zal het niet gekost hebben....

1 Reactie
henri_b
henri_b22 mei 2023 - 19:59

Tja, hoe zou het toch komen dat we geen vertrouwen meer hebben in de politiek? 😎

Troy3
Troy34 mei 2023 - 1:29

Als al wilt verhuizen dan kan het gewoon niet er zijn geen huizen en daarnaast wordt je als gepensioneerde uit ge vertrouwde omgeving waar je al jaren woont weggejaagd. Weer slecht voor de ouderen.