Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huurbazen omzeilen het puntensysteem om meer huur te vragen

  •  
30-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1933 keer bekeken
  •  
sleutel_huur

De ontzettend dure kamers die je kan vinden in Amsterdam en Rotterdam blijken deels resultaat te zijn van geniepige huurbazen die door middel van groepsconstructies het puntensysteem omzeilen, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Huurteams signaleren deze praktijk steeds vaker.

Friends contract

Bij een zogeheten 'groepscontract' staan huisgenoten samen op één contract. Vaak is er een 'hoofdhuurder' die de volledige huur overmaakt naar de huisbaas, de rest betaalt zijn deel aan deze huisgenoot. Soms staat slechts één huurder op het contract: een friends contract.

Met dit soort contracten houden verhuurders de kamers buiten het puntensysteem voor onzelfstandige woonruimten. Ze verhuren het hele huis als zelfstandige woning. Hierdoor kunnen ze hogere huurprijzen vragen en vermijden ze dat huurders via de Huurcommissie de prijs kunnen verlagen.

Geen andere keuze

"Jonge huurders bellen voornamelijk over de hoge huurprijzen die gepaard gaan met die groepscontracten. Ze weten vaak niet waar ze voor tekenen", zegt Johnny Hendriks van Huurteam Nederland. Ze nemen die kamers volgens hem toch, omdat ze meestal geen andere keuze hebben.

Groepscontracten zijn bedoeld voor woningdelers: vriendengroepen of studentenverenigingen die gezamenlijk een woning willen huren, en vaak ook samen boodschappen doen en eten. Maar uit het onderzoek van NOS op 3 blijkt dat deze contractvorm veelal bij individuele kamerverhuur wordt ingezet.

Bron: NOS/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.