Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Acties bij KLM nu nog publieksvriendelijk'

27-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_klm
Een deel van het grondpersoneel van KLM voert donderdag actie om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Volgens vakbond FNV zijn de acties nog wel publieksvriendelijk, maar de bond sluit stakingen op den duur niet uit mocht niet aan de eisen van het personeel worden voldaan.
Voorstellen
De werknemers eisen onder meer 1 procent loonsverhoging voor iedereen, meer vaste banen voor uitzendkrachten en geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen. Dinsdag verwees KLM de voorstellen van de bond naar de prullenbak. De luchtvaartmaatschappij gaf daarbij aan dat het zich niet kan vinden in de eis om terug te komen op voorgestelde besparingsmaatregelen voor grondpersoneel, ondanks de dreiging van acties. KLM blijft wel openstaan voor onderhandelingen.
Belangen
Volgens de bond is KLM niet inhoudelijk ingegaan op de eisen van het grondpersoneel en is daarop besloten acties door te laten gaan. FNV geeft aan dat rekening wordt gehouden met de belangen van passagiers. Daarbij zullen geen concessies worden gedaan aan de veiligheid. FNV laat nog in het midden wat de publieksvriendelijke acties uiteindelijk zullen inhouden.
FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha verzekerde dat reizigers die donderdag met KLM vliegen vrijwel geen hinder zullen ondervinden van de werkonderbreking van het personeel. ,,Mits KLM zijn planning op orde heeft, want dat is de laatste tijd ook al een hele opgave", meent de bestuurder.
Uitzendbasis
De cao geldt voor in totaal zo'n 14.500 grondmedewerkers, waaronder de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend werken volgens FNV op uitzendbasis bij de luchtvaartmaatschappij.
Onverantwoord
Topman Pieter Elbers noemde het ,,onverantwoord'' voor KLM om op de eisen van FNV in te gaan. Hij is bereid tegemoet te komen aan de roep om meer loon en meer vaste banen. Maar om de toekomst van de luchtvaartmaatschappij veilig te stellen is het volgens hem echt nodig dat oude en achterhaalde regelingen overboord gaan.
Elbers gelooft niet dat de houding van FNV representatief is voor zijn eigen personeel. ,,De KLM-mentaliteit die ik ken is samen de schouders eronder zetten. Dat betekent dat je er samen in goed overleg uit probeert te komen. Ik weet zeker dat heel veel mensen wél bereid zijn een stap extra te doen.'' ANP.

Meer over:

cao, staking, vakantie, klm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!