Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Geld overhouden? Bespaar op abonnementen en contracten

20 feb 2020
  •  
leestijd 3 minuten
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
Wil je aan het eind van de maand weleens wat meer over houden? Consumenten zien vaak abonnementen en contracten, die stilzwijgend worden verlengd, over het hoofd. Raadpleeg deze tips om geld te besparen.

Neem contact op met je provider

Loopt je abonnement voor je mobiele telefoon, internet en tv bijna af? Zoek contact met je provider voordat je abonnement stilzwijgend wordt verlengd. Nieuwe klanten kunnen vaak gebruikmaken van kortingen. Informeer of ze jou, als ‘vaste klant’, ook zo'n speciale aanbieding kunnen doen.

Vergelijk en stap over

Kun je geen aanspraak maken op een korting? Overstappen kan natuurlijk ook. Telefonie, tv en internet, gas en licht. Voor tal van abonnementen zijn er vergelijkingssites. Is een andere provider voordeliger? Overweeg om de switch te maken.

Stap niet over

Het kan ook zo zijn dat je huidige contract voor mobiele telefoon, internet en/of tv juist voordeliger is dan een nieuw contract. In dat geval is het natuurlijk verstandig om alles lekker bij het oude te laten. Abonnementsprijzen stijgen vaak lichtjes in de loop der jaren. Blijven zitten kan dus voordeliger zijn dan verlengen onder nieuwe voorwaarden.

Check je belminuten en mb’s

Loop je mobiele abonnement eens na. Check het aantal belminuten of mb’s om te internetten die bij je abonnement horen. Online kun je je verbruik goed inzien op jouw profielpagina bij je provider. Je kunt deze bundels misschien wel verlagen. Je kunt dus kiezen voor minder mb’s voor internet of minder belminuten. Of misschien is prepaid wel voordeliger voor jou, in plaats van een (prijzig) mobiel abonnement.

Zijn die extra zenders nodig?

Heb je een abonnement op een extra zenderpakket (sport, films, extra zenders et cetera)? Hoe vaak maak je daar gebruik van? Schrap het zenderpakket waar je weinig gebruik van maakt.

Tv-abonnement helemaal schrappen?

Heb je het traditionele zenderpakket nog nodig of kun je dat eigenlijk wel opzeggen? Omdat je bijvoorbeeld heel weinig televisie kijkt? Tegenwoordig vind je diverse zenders op internet.  Programma’s van de NPO, RTL en SBS kun je online of via een app (terug)kijken.

Let op looptijd abonnement krant of magazine

Lees je een krant of een tijdschrift? Let op de looptijd. Zeg tijdig op als je van het abonnement af wil. Een krant of tijdschrift mag jouw abonnement stilzwijgend verlengen met maximaal drie maanden.

Digitaal abonnement dagblad is voordeliger

Lees je de krant? Een volledig digitaal abonnement is op jaarbasis vaak voordeliger dan een ‘papieren’ abonnement. Ook zijn er combinaties mogelijk, zoals doordeweeks alleen digitaal en in het weekend de papieren editie.

Overweeg de bibliotheek

Kijk je graag films of luister je graag muziek? Lees je regelmatig boeken, een tijdschrift of een krant? Lenen bij de bibliotheek kan voordeliger zijn dan alles zelf kopen. Je kunt online kijken welke materialen er in de bieb bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Tegenwoordig bestaat er een digitaal ‘only’ lidmaatschap, waarmee je online e-books kan lenen voor op je e-reader, tablet of telefoon. Dit abonnement is iets voordeliger dan het reguliere. Abonnementsgelden voor de bibliotheek verschillen per gemeente.

Nog steeds geen miljonair?

Speel je met een abonnement mee bij een loterij? En win je zelden of nooit iets? Misschien is het tijd om het contract op te zeggen. Je houdt maandelijks geld over dat je vast wel ergens anders aan kan besteden.

Deel jouw goede tip!

Tot slot: Wij zijn benieuwd naar jouw tips! Hoe weet jij op een praktische manier geld te besparen op abonnementen of contracten? Deel je goede raad in de reacties onder dit artikel.
Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond, Businessinsider

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!