Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Geld overhouden? Bespaar op je abonnementen en contracten

22-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
Wil je aan het eind van de maand weleens wat meer over houden? Consumenten zien vaak abonnementen en contracten, die stilzwijgend worden verlengd, over het hoofd. Het is nu de Week van het Geld. Daarom zetten we enkele tips op een rij om geld te besparen.

Neem contact op met je provider

Loopt je abonnement voor je mobiele telefoon, internet en tv bijna af? Zoek contact met je provider voordat je abonnement stilzwijgend wordt verlengd. Nieuwe klanten kunnen vaak gebruikmaken van kortingen. Informeer of ze jou, als ‘vaste klant’, ook zo'n speciale aanbieding kunnen doen.

Vergelijk en stap over

Kun je geen aanspraak maken op een korting? Overstappen kan natuurlijk ook bij abonnementen voor telefonie, tv en internet, gas en licht. Voor tal van abonnementen zijn er vergelijkingssites. Is een andere provider voordeliger? Overweeg dan om de switch te maken. Kijk ook of de aanbieder een overstapservice aanbiedt en eventueel de overstapboete wil betalen.

Stap niet over

Het kan ook zo zijn dat je huidige contract voor mobiele telefoon, internet en/of tv juist voordeliger is dan een nieuw contract. In dat geval is het natuurlijk verstandig om alles lekker bij het oude te laten. Abonnementsprijzen stijgen vaak lichtjes in de loop der jaren. Blijven zitten kan dus voordeliger zijn dan verlengen onder nieuwe voorwaarden.

Check je belminuten en mb’s

Loop je mobiele abonnement eens na. Check bijvoorbeeld het aantal belminuten of mb’s om te internetten die bij je abonnement horen. Online kun je je verbruik goed inzien op jouw profielpagina bij je provider. Je kunt deze bundels misschien wel verlagen. Je kunt dus kiezen voor minder mb’s voor internet of minder belminuten, als blijkt dat je elke maand niet aan je ingekochte belminuten of mb's komt. Of misschien is prepaid wel voordeliger voor jou in plaats van een mobiel abonnement.

Zijn die extra zenders nodig?

Heb je een abonnement op een extra zenderpakket, voor bijvoorbeeld sport, films, extra zenders, enzovoorts? Kijk dan even kritisch hoe vaak je daar echt gebruik van maakt en schrap het zenderpakket waar je (te) weinig gebruik van maakt.

Tv-abonnement helemaal schrappen?

Heb je het traditionele zenderpakket nog nodig of kun je dat eigenlijk wel opzeggen, omdat je bijvoorbeeld heel weinig televisie kijkt? Tegenwoordig vind je diverse zenders op internet en heb je ook vele abonnementen voor online televisie, die vaak goedkoper zijn dan een tv-abonnement. Programma’s van de NPO, RTL en SBS kun je online of via een app (terug)kijken.

Let op looptijd abonnement krant of magazine

Lees je een krant of een tijdschrift? Let op de looptijd. Zeg tijdig op als je van het abonnement af wil. Een krant of tijdschrift mag jouw abonnement stilzwijgend verlengen met maximaal drie maanden.

Digitaal abonnement dagblad is voordeliger

Lees je de krant? Een volledig digitaal abonnement is op jaarbasis vaak voordeliger dan een ‘papieren’ abonnement. Ook zijn er combinaties mogelijk, zoals doordeweeks alleen digitaal en in het weekend de papieren editie.

Overweeg de bibliotheek

Kijk je graag films of luister je graag muziek? Lees je regelmatig boeken, een tijdschrift of een krant? Lenen bij de bibliotheek kan voordeliger zijn dan alles zelf kopen. Je kunt online kijken welke materialen er in de bieb bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Tegenwoordig bestaat er naast het reguliere lidmaatschap ook een digitaal lidmaatschap. Daarmee kun je online e-books lenen voor op je e-reader, tablet of telefoon. Dit abonnement is iets voordeliger dan het reguliere. Wel kunnen de kosten voor dit abonnement bij de bibliotheek verschillen per gemeente.

Nog steeds geen miljonair?

Speel je met een abonnement mee bij een loterij en win je zelden of nooit iets? Misschien is het tijd om het contract op te zeggen. Je houdt maandelijks geld over dat je vast wel ergens anders aan kan besteden.

Deel jouw goede tip!

Tot slot: we zijn ook heel benieuwd naar jouw tips! Hoe weet jij op een praktische manier geld te besparen op abonnementen of contracten? Deel jouw adviezen in de reacties onder dit artikel.
Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond, Businessinsider
Artikel gecontroleerd en geüpdatet door de redactie op 22 maart 2021.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!