Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geld overhouden? Bespaar op je abonnementen en contracten

22-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
708 keer bekeken
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
Wil je aan het eind van de maand weleens wat meer over houden? Consumenten zien vaak abonnementen en contracten, die stilzwijgend worden verlengd, over het hoofd. Het is nu de Week van het Geld. Daarom zetten we enkele tips op een rij om geld te besparen.

Neem contact op met je provider

Loopt je abonnement voor je mobiele telefoon, internet en tv bijna af? Zoek contact met je provider voordat je abonnement stilzwijgend wordt verlengd. Nieuwe klanten kunnen vaak gebruikmaken van kortingen. Informeer of ze jou, als ‘vaste klant’, ook zo'n speciale aanbieding kunnen doen.

Vergelijk en stap over

Kun je geen aanspraak maken op een korting? Overstappen kan natuurlijk ook bij abonnementen voor telefonie, tv en internet, gas en licht. Voor tal van abonnementen zijn er vergelijkingssites. Is een andere provider voordeliger? Overweeg dan om de switch te maken. Kijk ook of de aanbieder een overstapservice aanbiedt en eventueel de overstapboete wil betalen.

Stap niet over

Het kan ook zo zijn dat je huidige contract voor mobiele telefoon, internet en/of tv juist voordeliger is dan een nieuw contract. In dat geval is het natuurlijk verstandig om alles lekker bij het oude te laten. Abonnementsprijzen stijgen vaak lichtjes in de loop der jaren. Blijven zitten kan dus voordeliger zijn dan verlengen onder nieuwe voorwaarden.

Check je belminuten en mb’s

Loop je mobiele abonnement eens na. Check bijvoorbeeld het aantal belminuten of mb’s om te internetten die bij je abonnement horen. Online kun je je verbruik goed inzien op jouw profielpagina bij je provider. Je kunt deze bundels misschien wel verlagen. Je kunt dus kiezen voor minder mb’s voor internet of minder belminuten, als blijkt dat je elke maand niet aan je ingekochte belminuten of mb's komt. Of misschien is prepaid wel voordeliger voor jou in plaats van een mobiel abonnement.

Zijn die extra zenders nodig?

Heb je een abonnement op een extra zenderpakket, voor bijvoorbeeld sport, films, extra zenders, enzovoorts? Kijk dan even kritisch hoe vaak je daar echt gebruik van maakt en schrap het zenderpakket waar je (te) weinig gebruik van maakt.

Tv-abonnement helemaal schrappen?

Heb je het traditionele zenderpakket nog nodig of kun je dat eigenlijk wel opzeggen, omdat je bijvoorbeeld heel weinig televisie kijkt? Tegenwoordig vind je diverse zenders op internet en heb je ook vele abonnementen voor online televisie, die vaak goedkoper zijn dan een tv-abonnement. Programma’s van de NPO, RTL en SBS kun je online of via een app (terug)kijken.

Let op looptijd abonnement krant of magazine

Lees je een krant of een tijdschrift? Let op de looptijd. Zeg tijdig op als je van het abonnement af wil. Een krant of tijdschrift mag jouw abonnement stilzwijgend verlengen met maximaal drie maanden.

Digitaal abonnement dagblad is voordeliger

Lees je de krant? Een volledig digitaal abonnement is op jaarbasis vaak voordeliger dan een ‘papieren’ abonnement. Ook zijn er combinaties mogelijk, zoals doordeweeks alleen digitaal en in het weekend de papieren editie.

Overweeg de bibliotheek

Kijk je graag films of luister je graag muziek? Lees je regelmatig boeken, een tijdschrift of een krant? Lenen bij de bibliotheek kan voordeliger zijn dan alles zelf kopen. Je kunt online kijken welke materialen er in de bieb bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Tegenwoordig bestaat er naast het reguliere lidmaatschap ook een digitaal lidmaatschap. Daarmee kun je online e-books lenen voor op je e-reader, tablet of telefoon. Dit abonnement is iets voordeliger dan het reguliere. Wel kunnen de kosten voor dit abonnement bij de bibliotheek verschillen per gemeente.

Nog steeds geen miljonair?

Speel je met een abonnement mee bij een loterij en win je zelden of nooit iets? Misschien is het tijd om het contract op te zeggen. Je houdt maandelijks geld over dat je vast wel ergens anders aan kan besteden.

Deel jouw goede tip!

Tot slot: we zijn ook heel benieuwd naar jouw tips! Hoe weet jij op een praktische manier geld te besparen op abonnementen of contracten? Deel jouw adviezen in de reacties onder dit artikel.
Bronnen: Rijksoverheid, Consumentenbond, Businessinsider
Artikel gecontroleerd en geüpdatet door de redactie op 22 maart 2021.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Asal_Saya
Asal_Saya24 feb. 2020 - 23:33

Extra zenderpakketten van sport, films tot erotiek. Dat laatste stelt echt niet helemaal niets voor. het zijn net honden die elkaar gaan likken en veel gescheld en gehijg en vooral ook heel vies gezicht. Voor kinderen is dit not done! Maar films is maar de vraag of dat leuk is. De Joker vond ik wel spannend. Maar niet alle films zijn leuk. Als je naar tekenfilms wilt gaan kijken dan is Tom and Jerry op Boomerang net zo leuk. Daarvoor hoef je geen filmzender voor af te sluiten Sport. kan wel spannend zijn maar er zijn vaak daarna veel herhalingen van voetbalwedstrijden dat ik zelf niet altijd weet of dat live is of dat het een herhaling is. Het beste is om op NOS teletekst te gaan volgen of op internet en via sociale media. Loterijen: Meer dan de helft blijft de inleg aan de strijkstok hangen. Zo kocht mijn vriend vorig jaar € 70,00 aan staatsloten en hij kreeg ongeveer € 29,00 voor terug Dat is ook blijkbaar niet winstgevend. Een loterijverlies van € 41,00. Dus hoezo gokverslaving?   

Rhido_Centraal
Rhido_Centraal24 feb. 2020 - 15:59

Ik heb deze maand 2 wetenschappelijke tijdschriften aangevraagd waar ik nu abonnee van ben. Omdat ik bijna jarig ben zou ik wel een extra bijdrage voor kunnen vragen ook al scheelt het de helft van de totale prijs. Dat kan natuurlijk ook als je perse een abonnement wilt. Is maar een idee.....Maar de rest kranten: je kunt gelukkig nog binnen 14 dagen nog gaan herroepen als je dat net hebt aangevraagd, anders zit je wel voor een hele poos aan vast. Als je nieuws wilt gaan lezen kun je op het station gratis de Metronieuws gaan halen of op de sites bijvoorbeeld van nu.nl of nos.nl gaan lezen of misschien regionaal nieuws wat meestal iets beter nieuws brengt dan het landelijke nieuws. Je kunt ook je TV of radio aan gaan zetten als je dat liever hebt (ook voor regionaal nieuws). 

gereijnd
gereijnd24 feb. 2020 - 14:19

Heb al een paar keer op bekende vergelijking site's bekeken voor zorg en energie. Ik doe de test, oke, nog een test  en vul ik daarna in de volgens hen goedkoopst zijnde maatschappij is in  alsof dat mijn huidige leverancier is, krijg je ineens een andere maatschappij die goedkoper is. Dat betekend dat deze site's steeds een andere maatschappij als goedkopere aangeeft. Al met al heb ik de ervaring dat er veel vergelijking site's je belazeren.

Engelse drop
Engelse drop24 feb. 2020 - 12:08

Ik mag stoppen met alimentatie te betalen , dat scheelt een berg geld

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!