NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gat in beveiliging harde schijven

5 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
motherboard ssd 930 520
Enkele veelgebruikte harde schijven hebben een gat in de beveiliging. Wie toegang heeft tot zo'n harde schijf en beschikt over de juiste kennis, kan de beveiliging omzeilen. Hij of zij komt dan bij de opgeslagen informatie, zonder dat er een wachtwoord voor nodig is, waarschuwen onderzoekers van de Radboud Universiteit.
Het gaat om zogeheten solid state-schijven van Samsung en Crucial. Schijven van deze fabrikanten zitten in ongeveer in de helft van alle computers en tablets in Nederland. De schijven versleutelen de informatie die erop staat. ,,Veel mensen hebben die versleuteling niet aan staan. Dat is iets voor technisch onderbouwde thuisgebruikers en voor grote organisaties. Het kunnen ziekenhuizen, verzekeraars, banken en andere instellingen zijn'', zegt onderzoeker Bernard van Gastel.

Daadwerkelijke kwetsbaarheden

De modellen waarbij daadwerkelijk kwetsbaarheden zijn aangetoond zijn:
de Crucial (Micron) MX100, MX200 en MX300 interne harde schijven;
de Samsung T3 en T5 externe USB-stations;
de Samsung 840 EVO en 850 EVO interne harde schijven.
Overigens zijn niet alle beschikbare schijven op de markt getest door de universiteit.

'Alle data kan uitgelezen worden'

Het idee van die versleuteling: als de gebruiker een harde schijf kwijtraakt, moet niemand bij de gegevens kunnen komen, tenzij je het wachtwoord hebt. Van Gastel: ,,Het blijkt echter dat je alle data kunt uitlezen als je alleen de schijf in handen hebt. Dat is heel kwalijk als er medische scans op staan, of persoonlijke gegevens, of bitcoinwallets, die kun je allemaal opslaan. Als je in het buitenland geheime documenten op zo'n schijf hebt staan, kan dat ook heel interessant zijn.''

Versleuteling gebruiken

Encryptie (versleuteling) is het belangrijkste mechanisme voor gegevensbescherming. Dat kan zowel via software als via hardware, bijvoorbeeld in SSD’s.  Van Gastel adviseert mensen om niet alleen de ingebouwde versleuteling van de harde schijf te gebruiken, maar ook een extra versleuteling te gebruiken, bijvoorbeeld van VeraCrypt. Dat is ook het advies dat Samsung heeft gepubliceerd naar aanleiding van de Nijmeegse bevindingen. Samsung heeft updates voor de SSD's T5 en T3 naar buiten gebracht. Volgens het bedrijf kunnen klanten met een T1-SSD het beste contact opnemen met hun leverancier. ANP / Radboud Universiteit
Meer info: website Samsung

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!