Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Financiële zorgen nemen toe, maar blijven vaak onbesproken

theme-icon
#ikredhetnietmeer
  •  
16-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2983 keer bekeken
  •  
portemonnee_20220817

De zorgen over kunnen rondkomen nemen toe, maar veel mensen praten hier niet over met familie of vrienden. Dat blijkt uit een peiling van RaboResearch onder ruim 1500 mensen. Econoom Carlijn Prins van het onderzoeksinstituut van Rabobank vindt dit "zorgelijk."

28 procent maakt zich vaak zorgen over geld. In 2020 was dat nog 18 procent. "Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij afgelopen twaalf maanden minder geld overhielden", zegt Prins. "De coronalockdowns zijn voorbij, waardoor geld uitgeven weer makkelijker gaat. Daar komt natuurlijk bij dat veel prijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen."

Hoge inflatie wel besproken, geldzorgen niet

Uit het onderzoek komt naar voren dat 39 procent van degenen met geldzorgen deze zelden of nooit bespreekt met zijn of haar naasten. De toegenomen inflatie en hoge energiekosten zijn volgens RaboResearch wel vaker een gespreksonderwerp.

"Praat over geldzaken voor begrip"

"Men bespreekt dus wel dat het leven duurder wordt, maar het lijkt alsof de impact daarvan op de persoonlijkere geldzaken, zoals rondkomen en financiële zorgen, minder vaak wordt aangesneden", constateert Prins die dit liever anders ziet. "Natuurlijk helpt een gesprek over geld je niet direct aan een hoger inkomen of lagere prijzen in de supermarkt, maar praten over geldzaken levert misschien wel begrip of bespaartips op van je omgeving, of een verwijzing naar de juiste instanties."

63 procent van de Nederlanders die vanwege geldgebrek rood hebben gestaan of geld hebben geleend, en rekeningen te laat hebben betaald, heeft geen hulp gezocht. Wel lijkt het erop dat er bij een stapeling van problemen vaker hulp werd gezocht, aldus RaboResearch.

Bron: RaboResearch/ANP

Thema's:

theme-icon
#ikredhetnietmeer

Meer over:

#ikredhetniermeer, rabobank, inflatie, geldproblemen, geldzorgen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

gerardvantol
gerardvantol16 nov. 2022 - 19:12

Volgens Rutte en Kaag zijn er helemaal geen problemen.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe17 nov. 2022 - 6:16

Hoe komt u daar nou bij?! Het kabinet doet van alles om mensen te compenseren die het moeilijk hebben. Of dat genoeg is, of de goeie manier is is een tweede. Zo als u het nu opschrijft is het een potje ongenuanceerd stoom afblazen.

Contentino
Contentino16 nov. 2022 - 9:19

Tsja, na zoveel vette jaren komen nu de magere jaren. Daar moet je mijn inziens toch tijdig op in spelen en het "alles moet toch kunnen " even van je af zetten. Terug naar af en eens beter na denken hoe je je geld besteedt en die overbodige luxe aan de kant zetten.