Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Extra coronakosten bij de tandarts en mondhygiënist: mag dat?

20 okt 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
591 keer bekeken
  •  
tandarts 1127
Je gaat naar de tandarts en ziet dat er een aantal euro in rekening wordt gebracht aan kosten voor ‘beperking corona-besmettingsgevaar’. Dat overkwam onder andere HEL1983, een gebruiker op ons forum Vraag & Beantwoord. Mag een tandarts, orthodontist of mondhygiënist dit zomaar doen? En hoe zit het met dit soort extra kosten in andere sectoren? Kassa zoekt het voor je uit!
HEL1983 was niet de enige die bij Kassa aanklopte over de coronakosten die op de tandartsrekening stonden. Ook via de mail ontvingen we klachten over een hoge toeslag die de tandarts rekende in verband met de uitbraak van Covid-19, terwijl de desbetreffende consument bij de tandarts niet naar de wc mocht en vooraf thuis de handen moest desinfecteren. Ze vraagt zich dan ook af waar zij precies aan meebetaald heeft. De extra coronatoeslag leidt ook tot veel onbegrip bij andere klanten. Zo vragen velen zich af waar de hogere kosten vandaan komen, gezien tandartsen sowieso al een mondkapje dragen. Hieronder leggen we alles uit over de coronatoeslag.

Waarvoor is er een coronatoeslag bij de tandarts?

Op 29 juli 2020 maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend dat mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten tijdelijk een toeslag in rekening mogen brengen als gevolg van de corona-uitbraak. De ‘toeslag extra kosten SARS-CoV-2’ komt neer op 4,26 euro per patiënt. Van 1 augustus tot 1 november mogen deze kosten onder de codes ‘C88’ of ‘F902’ tijdelijk in rekening gebracht worden. Heb je meerdere afspraken bij een praktijk op een dag? Dan hoeft de patiënt de toeslag maar een keer te betalen.
De toeslag is er bijvoorbeeld voor de aanschaf van mondkapjes, die na elke patiënt moeten worden weggegooid. Daarnaast laten tandartsen soms spoelen met verdunde waterstofperoxide om verspreiding te voorkomen en worden er andere extra handelingen uit voorzorg gedaan. Deze handelingen kosten meer tijd, en dus meer geld.
Meer dan de 4,26 euro mag er niet in rekening worden gebracht aan coronakosten bij de tandarts. Is dat wel het geval? Bel dan je tandarts om navraag te doen. Deze moet precies kunnen aangeven hoe de factuur is opgebouwd.

Wordt de coronatoeslag vergoed?

De toeslag wordt door alle zorgverzekeraars vergoed voor kinderen tot 18 jaar. Voor mensen ouder dan 18 jaar is het afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar waarbij ze een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben afgesloten. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je deze toeslag zelf.

Hoe zit het bij andere zorgverleners en ondernemers?

Niet alleen bij de tandarts worden er extra kosten in rekening gebracht in verband met het coronavirus, ook in andere sectoren komt dit voor. Hierbij maakt het uit of je een zorgverlener of een ondernemer bezoekt. Hieronder hebben we twee voorbeelden uiteengezet om dat duidelijk te maken.
Zo rekenen sommige kappers een hogere prijs om de onkosten te compenseren; ze moeten immers een langere tijd per klant rekenen. De compensatie wordt vaak doorgevoerd middels een ‘hygiënetoeslag’. De hoogte hiervan varieert sterk. Zo is de toeslag 1 euro bij de ene kapper en 5 euro bij de andere. Dit is mogelijk, omdat kappers als ondernemers vrij zijn hun eigen prijs te bepalen. Ook kan de pedicure ervoor kiezen een hogere prijs te rekenen om de onkosten te compenseren, die ontstaan door de schaarste aan artikelen, de hogere prijzen van benodigde producten en de langere tijd per klant.
Bron: Consumentenbond, KNMT, Meldpunt, NZa

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

niemands
niemands23 okt 2020 - 5:52

Mijn bezoek aan tandarts in Leimuiden, was niet Corona proef. Wachtkamer 4 patiënten in te kleine ruimte, ik ben buiten gaan staan. Niet mondspoelen en gehaast werken. Ik stond na 10 minuten weer buiten, hij had het te druk en na 2 wk nieuwe afspraak. Wel na 4 dagen factuur ontvangen. Geen overleg mogelijk. Tandarts was het niet met mij eens.

spikkel
spikkel22 okt 2020 - 21:43

Ik betaal liever 1 keer een beetje meer aan de tandarts dan dat ik straks de deur niet meer uit mag zonder mondkapje en desinfectie middelen. Dat vergoed niemand, mag je allemaal zelf betalen. Het werkt prima tegen bacteriën maar Corona is een virus .... Dat verschil kennen ze in Den Haag kennelijk niet.

Steinmann
Steinmann22 okt 2020 - 10:10

Kan mij hier wel in vinden, loop liever niet tegen Covid-19 aan wanneer ik bij de tandarts in de stoel zit.

jaymie
jaymie21 okt 2020 - 19:27

Ik zelf ga nu niet. Maar eerlijk mijn dochter werkt bij een tandarts en ik begrijp deze kosten wel. Zodra een client is geweest dient eerst alles ontsmet te worden, dus ook de deurklinken ect. En nu moeten de mensen die daar werken de hele dag met een mondkapje rondlopen en niet zoals gewoonlijk binnen bij een client. dus wisselen zij nu heel vaak van mondkapje. En helaas hebben zij ook niet de veiligste mondkapjes, want die zijn veel te duur.

elmarojo
elmarojo21 okt 2020 - 13:13

Wat een onzin voor een griep

Atrep
Atrep21 okt 2020 - 12:41

Corona toeslag! Wat een lef, kunnen wij als kleine ondernemers ook niet door berekenen aan onze klanten. Dit is alleen weer mogelijk in de gezondheidszorg, omdat niemand zonder kan. Misbruik van de situatie dus.

minjoo12
minjoo1221 okt 2020 - 12:19

In plaats van dat ze blij zijn weer te mogen werken willen ze het onderste uit de kan, vindt het niet netjes om producten die er al werden gebruikt nu ineens door te bereken aan de client

cieta
cieta21 okt 2020 - 12:14

Pas op controle geweest,nog geen 5 min. binnen geweest en moest ook 4,30e aan extra kosten betalen.

1 Reactie
elmarojo
elmarojo21 okt 2020 - 13:14

Ja joh, alles voor de griep...

de vosjes
de vosjes21 okt 2020 - 11:39

Vreemd dat de fysiotherapeuten geen onkosten vergoeding krijgen van de zorgzekeraars. Velen zorgverz. hebben hun eenzijdig contract weer aangeboden om te tekenen. Zorgverzekeraar CZ bijvoorbeeld biedt voor 2021 eens weer een wurgcontracten aan een ruim 10 jaar zelfstandige ervarende fysiotherapeut voor 28 euro, waarvan alle onkosten huur, waskosten, ontsmetting, mondkapjes etc. er nog vanaf moeten. Waarom worden de Fysio's niet gecompenseerd door de zorgverzekeraars is voor mij een raadsel, zeker nu ze zo hard nodig zijn tijdens de Corona epidemie!

Penghi
Penghi21 okt 2020 - 11:15

Zover ik weet dragen tandartsen, pedicures etc, altijd al een mondkapje en handschoenen. En hóe erg is het wanneer ze nu misschien een héél klein beetje minder verdienen dan voor de corona? Ik vind het min wanneer mensen aan deze pandemie willen verdienen. Daar wil ik absoluut niet aan meedoen. Ik naai nog steeds mondkapjes, goedgekeurde!! en ik ben de tel kwijt. Ik weet wel dat het veel meer dan 100 exemplaren zijn en ik geef ze gratis aan mensen die zelf niet kunnen naaien of er geen tijd voor hebben. Ik weet ook van veel mensen die gratis burenhulp geven. Kom op zeg! Geld verdienen aan de ellende? Dát doe je toch niet!!

Engelse drop
Engelse drop21 okt 2020 - 10:28

Als een tandarts nu niet weet dat jij allergisch bent voor die waterstofperoxide. Dan zit je met een probleempje, verder de mondkapjes en handschoenen. Deze had mijn tandarts ook al voor de corona op. Moetje hier van dan melding maken bij de zorgverzekeraars. Nog een puntje ik had 2x recht op een controle beurt. Heb er nu maar 1 krijg ik geld terug. Dat telt ook voor meer punten in de aanvullende verzekering. Meer betaald maar er geen gebruik van mogen maken.

janlida
janlida21 okt 2020 - 10:25

Mijn tandarts draagt al jaren een mondkapje tijdens de behandeling. Dus vind ik het onzin dit nu ineens te berekenen.

skybird
skybird21 okt 2020 - 10:19

Welja, ze hebben weer wat gevonden om de mensen naast de torenhoge zorgpremies en hoge eigen bijdragen nog verder financieel uit te kleden, hoor. Tjongejonge zeg, wij mogen er weer voor opdraaien! Je houdt per maand al geen cent meer over door al die torenhoge vaste lasten elke maand! 4,26 euro per klant extra wegens corona!!! Net zo idioot als de apotheker die 8 euro vraagt voor een paar A4'tjes met uitleg over het medicijn dat ze verstrekken. De drogist krijgt toch ook geen extra geld voor uitleg over paracetamol! Wat een onzin. En nu weer dit en de burger maar betalen en nogeens betalen! Alsof die tandartsen al niet genoeg verdienen!

snuffelbaard
snuffelbaard21 okt 2020 - 10:12

Absurd.. De heren (en dames?) tandarts waren er als de kippen bij om deze verhoging in te voeren. Vroeger moest je bij de overheid aanvragen of je een verhoging wel mocht invoeren.. Waarom is dat afgeschaft?

Latbb
Latbb21 okt 2020 - 9:21

En de tandartsen kregen al een extra bijdrage!
Dus willen zij van twee kanten snoepen.FOEI SCHAAM JE.👿😤😥

Marion Aarntzen
Marion Aarntzen21 okt 2020 - 9:17

Mijn tandarts brengt ook het bedrag in rekening maar legde tijdens het consult uit dat hij nu minder patiënten op een dag kan behandelen omdat hij niet wilt dat er teveel mensen in de wachtkamer komen te zitten. In de praktijk maken ze ook steeds na elk bezoek de wachtkamer schoon. Dus begrijpelijk dat hij extra kosten in rekening brengt.

janniejans
janniejans21 okt 2020 - 9:08

Schandalig dat de klant hiervoor moet opdraaien! Tandartsen gebruiken al mondkapjes en iedereen moet door corona inleveren!

Bostonbobby
Bostonbobby21 okt 2020 - 9:05

Wel vreemd de toeslag voor tandarts en mondhygiënist, dit mede ze voor Corona ook al een mondkapje op hadden.

1 Reactie
jansenp
jansenp21 okt 2020 - 10:01

Denk hierbij niet alleen aan mondkapjes. Ook extra apparatuur voor bv. reiniging handen cliënt e.d., extra schoonmaakkosten etc.