Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Extra coronakosten bij de tandarts en mondhygiënist: mag dat?

20-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1159 keer bekeken
  •  
tandarts 1127
Je gaat naar de tandarts en ziet dat er een aantal euro in rekening wordt gebracht aan kosten voor ‘beperking corona-besmettingsgevaar’. Dat overkwam onder andere HEL1983, een gebruiker op ons forum Vraag & Beantwoord. Mag een tandarts, orthodontist of mondhygiënist dit zomaar doen? En hoe zit het met dit soort extra kosten in andere sectoren? Kassa zoekt het voor je uit!
HEL1983 was niet de enige die bij Kassa aanklopte over de coronakosten die op de tandartsrekening stonden. Ook via de mail ontvingen we klachten over een hoge toeslag die de tandarts rekende in verband met de uitbraak van Covid-19, terwijl de desbetreffende consument bij de tandarts niet naar de wc mocht en vooraf thuis de handen moest desinfecteren. Ze vraagt zich dan ook af waar zij precies aan meebetaald heeft. De extra coronatoeslag leidt ook tot veel onbegrip bij andere klanten. Zo vragen velen zich af waar de hogere kosten vandaan komen, gezien tandartsen sowieso al een mondkapje dragen. Hieronder leggen we alles uit over de coronatoeslag.

Waarvoor is er een coronatoeslag bij de tandarts?

Op 29 juli 2020 maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend dat mondhygiënisten, tandartsen en orthodontisten tijdelijk een toeslag in rekening mogen brengen als gevolg van de corona-uitbraak. De ‘toeslag extra kosten SARS-CoV-2’ komt neer op 4,26 euro per patiënt. Van 1 augustus tot 1 november mogen deze kosten onder de codes ‘C88’ of ‘F902’ tijdelijk in rekening gebracht worden. Heb je meerdere afspraken bij een praktijk op een dag? Dan hoeft de patiënt de toeslag maar een keer te betalen.
De toeslag is er bijvoorbeeld voor de aanschaf van mondkapjes, die na elke patiënt moeten worden weggegooid. Daarnaast laten tandartsen soms spoelen met verdunde waterstofperoxide om verspreiding te voorkomen en worden er andere extra handelingen uit voorzorg gedaan. Deze handelingen kosten meer tijd, en dus meer geld.
Meer dan de 4,26 euro mag er niet in rekening worden gebracht aan coronakosten bij de tandarts. Is dat wel het geval? Bel dan je tandarts om navraag te doen. Deze moet precies kunnen aangeven hoe de factuur is opgebouwd.

Wordt de coronatoeslag vergoed?

De toeslag wordt door alle zorgverzekeraars vergoed voor kinderen tot 18 jaar. Voor mensen ouder dan 18 jaar is het afhankelijk van het beleid van de zorgverzekeraar waarbij ze een aanvullende verzekering voor mondzorg hebben afgesloten. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan betaal je deze toeslag zelf.

Hoe zit het bij andere zorgverleners en ondernemers?

Niet alleen bij de tandarts worden er extra kosten in rekening gebracht in verband met het coronavirus, ook in andere sectoren komt dit voor. Hierbij maakt het uit of je een zorgverlener of een ondernemer bezoekt. Hieronder hebben we twee voorbeelden uiteengezet om dat duidelijk te maken.
Zo rekenen sommige kappers een hogere prijs om de onkosten te compenseren; ze moeten immers een langere tijd per klant rekenen. De compensatie wordt vaak doorgevoerd middels een ‘hygiënetoeslag’. De hoogte hiervan varieert sterk. Zo is de toeslag 1 euro bij de ene kapper en 5 euro bij de andere. Dit is mogelijk, omdat kappers als ondernemers vrij zijn hun eigen prijs te bepalen. Ook kan de pedicure ervoor kiezen een hogere prijs te rekenen om de onkosten te compenseren, die ontstaan door de schaarste aan artikelen, de hogere prijzen van benodigde producten en de langere tijd per klant.
Bron: Consumentenbond, KNMT, Meldpunt, NZa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!