Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Essent, Eneco en Greenchoice komen met meerjarig energiecontract

01-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
19973 keer bekeken
  •  
Energie 1127

Sinds donderdag biedt ook energieleverancier Essent energiecontracten aan met een looptijd van drie jaar tegen een tarief onder het prijsplafond. Dat maakte Essent bekend op de dag dat er voor consumenten nieuwe opzegregels ingaan waardoor energiebedrijven minder risico lopen. Energiebedrijven Eneco en Greenchoice kondigde eerder ook al aan vanaf 1 juni contracten aan te gaan bieden met een langere looptijd.

"De markt blijft onzeker"

Weliswaar dalen de energieprijzen, maar de markt blijft volgens commercieel directeur van Essent Boudewijn den Helder onzeker. "Zo zien we nu al op de gasmarkt dat de prijzen 50 procent hoger liggen voor levering in de komende winters dan voor levering in de komende maanden." Bovendien maken klanten zich nog steeds zorgen over hun energierekening, stelt Den Helder. "Met een driejarig vast contract onder het prijsplafond bieden we meer zekerheid en helpen we huishoudens meerdere onzekere winters door."

Nieuwe regels maken het aanbieden van vaste contracten minder risicovol 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sprak begin april de verwachting uit dat het aantal aanbieders van vaste contracten vanaf 1 juni zou toenemen. Op die datum gaan nieuwe regels in, waardoor het aanbieden van deze contracten voor energiebedrijven minder risicovol is. Zo lag de vergoeding voor het opzeggen van een vast contract dat nog minder dan anderhalf jaar zou lopen bijvoorbeeld op slechts 50 euro. Daardoor was het voor consumenten aantrekkelijk om over te stappen wanneer de energieprijs elders lager was. Zij namen de opzegvergoeding voor lief, terwijl leveranciers bleven zitten met energie die duur was ingekocht.

"Fluctuerende energieprijzen en resterende looptijd zijn nu in contract meegenomen"

In nieuwe opzegregels heeft de ACM de fluctuerende energieprijzen en de resterende looptijd van het contract meegenomen. Wanneer consumenten hun vaste contract willen opzeggen, betalen zij dan voor de energie die zij volgens hun contract nog zouden afnemen. In die kosten wordt ook het prijsverschil meegenomen tussen het contracttarief en het actuele tarief van de energieleverancier. Dat moet het voor energiebedrijven interessanter maken om weer vaste contracten aan te bieden.

Energieconsumenten kunnen ook een variabel contract afsluiten

Naast vaste contracten kunnen energieconsumenten ook een variabel contract afsluiten. Daarbij beweegt het tarief mee met de ontwikkelingen op de energiemarkt. Eneco meldt dat klanten met een dergelijk contract, die in de maand juli een nieuw tarief ontvangen, opnieuw minder voor hun stroom en gas gaan betalen. Dat geldt ook voor 1,2 miljoen klanten met een variabel contract bij Essent, aldus de energieleverancier. ANP

Lees ook: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!