Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energietoeslag weet tienduizenden rechthebbenden niet te bereiken

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2436 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Alleen al in de vier grote steden zijn er naar schatting 26.000 huishoudens die tot op heden geen beroep doen op de energietoeslag van 1300 euro, terwijl zij daar vanwege hun lage inkomen wel recht op hebben. Dat meldt NOS.

Op vragen van de NOS geven de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht daar verschillende verklaringen voor. Rotterdam ziet "met name ouderen" die geen gebruikmaken van de energietoeslag.

Amsterdam en Utrecht wijzen op het feit dat de energietoeslag ook kan worden aangevraagd door sommige werkenden met een klein salaris, die niet beseffen dat zij eveneens recht hebben op een compensatie voor de explosief gestegen gas- en lichtrekening.

Ook in kleinere gemeenten blijft tegemoetkoming liggen 

De ervaringen in de grootste steden staan niet op zich: ook een gemeente als Zaanstad liet deze week weten dat 2150 inwoners de tegemoetkoming hebben laten liggen voor een totaalbedrag van bijna 2,8 miljoen euro. Recent onderzoek van Omroep West wekt de indruk dat de energietoeslag in veel kleinere gemeenten minder mensen weet te bereiken dan in de grote steden.

Ouderen moeilijk bereikbaar voor tegemoetkomingen

Uit onderzoek deze zomer van de Nationale Ombudsman bleek al dat ouderen moeilijk bereikbaar zijn voor dit soort tegemoetkomingen.

Bij het aanvragen van de energietoeslag is voor veel ouderen het specifiek probleem dat gemeenten vragen om DigiD te gebruiken. Veel senioren hebben die niet of weten niet hoe ze die moeten aanvragen. Niet elke gemeente biedt daar makkelijk te vinden alternatieven voor aan.

Grote steden “tevreden over aantal mensen dat gebruikmaakt van energietoeslag”

De grote steden zijn overigens best tevreden over het aantal mensen dat gebruikmaakt van de energietoeslag. Zij weten met deze regeling naar eigen zeggen meer dan 80 tot ruim 90 procent van de rechthebbenden te bereiken.

Iedereen die in aanmerking komt voor bijstand of andere inkomensvoorzieningen, krijgt de toeslag automatisch overgemaakt. Daarnaast schrijven zij mensen aan en geven informatie via onder meer wijkkrantjes.

De gemeenten benadrukken dat er bij dit soort voorzieningen altijd huishoudens zullen zijn die er geen gebruik van willen maken. Desondanks gaan zij dus de komende maanden extra hun best doen om mensen alsnog voor 1 januari te bereiken.

Energietoeslag via gemeente

Mensen met een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering krijgen de toeslag dus automatisch. Mensen met een laag inkomen komen er ook voor in aanmerking, maar moeten zelf aankloppen bij de gemeente. 

De energietoeslag aanvragen kan als je minder verdient dan 1.310,05 euro (alleenstaande) of 1.871,50 euro (samenwonend) per maand.

Denk je recht te hebben op de energietoeslag, maar heb je die niet ontvangen? Klop dan aan bij je gemeente. Op deze pagina vind je de contactgegevens van gemeenten in Nederland.

Kassa besteedde eerder aandacht aan dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

John Doe - V
John Doe - V21 okt. 2022 - 11:55

Maar alleen de gemeente Amsterdam heeft een vermogens toets, daar wordt in julie commentaar niet over gesproken. Redactie doe hier iets aan, want ook deze mensen hebben die toeslag nodig.