Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energietoeslag voor sommige studenten, LSVb is erg ontevreden

  •  
03-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
890 keer bekeken
  •  
boeken studie studystore 1127

Er komt toch een energietoeslag voor studenten. Het gaat om 400 euro voor het komende studiejaar. Alleen studenten die een aanvullende beurs ontvangen en op kamers wonen, komen in aanmerking. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is ontevreden over de hoogte van het bedrag en de voorwaarden. Die zijn volgens het LSVb zo opgesteld dat verreweg de meeste studenten buiten de boot vallen. De studentenvakbond zegt daarom naar de rechter te stappen.

Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat de energietoeslag er komt. De studenten krijgen het geld via DUO.

LSVb: geen 400 maar richting 1300 euro

De door minister Schouten aangekondigde energietoeslag van 400 euro voor een selecte groep studenten geldt niet met terugwerkende kracht en dat steekt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen. Over het bedrag van 400 euro is ze niet te spreken. "Het is een beetje uit de lucht geplukt. Gezien de financiële situatie van studenten, vooral als zij zelfstandig wonen, is het niet genoeg. Het moet richting het bedrag voor alle minima, 1300 euro", aldus de voorzitter.

Nederlanders met een inkomen op of net boven bijstandsniveau kunnen later dit jaar opnieuw eenmalig 1300 euro energietoeslag aanvragen. Zij kunnen daarvoor wederom terecht bij de gemeente.

Uitkomst "extreem kwalijk"

Studenten die langer over hun studie doen en dus geen recht meer hebben op de prestatiebeurs, krijgen geen energietoeslag. Dat noemt Weehuizen "een heel groot pijnpunt" en "een grote onvolledigheid". Van de 800.000 studenten in Nederland komen ongeveer 100.000 uiteindelijk in aanmerking voor de toeslag, heeft de LSVb berekend. Weehuizen: "Er is geen legitieme reden waarom bij studenten strenger wordt getoetst dan bij andere minima. We hebben vaak genoeg op de deur geklopt, en dan komen ze hier mee aan. Extreem kwalijk."

Het ministerie neemt de situatie van studenten niet serieus, vindt de LSVb-voorzitter. "In extreme gevallen hebben studenten afgelopen winter in de kou gezeten, en sommige studenten hebben de studie zelfs moeten stoppen omdat ze niet rondkwamen. Dat is een grote inbreuk op de toegankelijkheid van het onderwijs in Nederland."

Gewonnen rechtszaken studenten

De LSVb was in het afgelopen jaar betrokken bij veel rechtszaken van uitwonende studenten die geen energietoeslag kregen omdat ze studeerden. Die zaken werden gewonnen, de rechters oordeelden dat er ten onrechte onderscheid werd gemaakt tussen studenten en anderen. Maar die uitspraken golden alleen voor de studenten die de zaken hadden aangespannen, het kabinet bleef aanvankelijk bij zijn besluit dat studenten geen energietoeslag kregen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.