Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Energiebedrijven lappen regels ACM aan hun laars

28-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
telefoon ouderwets bellen 930
Ondanks eerdere waarschuwingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan energieleveranciers worden er nog steeds illegale energiecontracten verkocht aan consumenten. Het gaat om energiecontracten die telefonisch worden afgesloten zonder een schriftelijke bevestiging. Energieverkopers handelen daarbij tegen de wet. Uit onderzoek van Kassa blijkt nu dat de helft van de energieleveranciers nog steeds zulke onrechtmatige contracten verkoopt. De Consumentenbond spreekt van boevenpraktijken. De ACM is een onderzoek gestart.
Enkele maanden geleden werd uit berichten en telefoongesprekken die Kassa in handen kreeg duidelijk dat consumenten door telefonische energieverkopers tijdens het gesprek worden overgehaald om via een bevestigingsknop in een mail of sms een aanbod te accepteren. De consument is in de veronderstelling hiermee vrijblijvend informatie te ontvangen. Volgens de betrokken energieleverancier zou daarmee echter een nieuw energiecontract zijn geaccepteerd. De ACM riep in april energieleveranciers op dat niet meer te doen, maar dat heeft niet geholpen. De voorbeeldbrief van de Consumentenbond om protest aan te tekenen bij een onrechtmatige overeenkomst is inmiddels 6000 keer gedownload, bij de toezichthouder ACM zijn in augustus alleen al 230 klachten binnen gekomen.

'Bevestigingsknop' nog steeds gebruikt

Kassa vroeg deze week tien energieleveranciers of zij een klik op een bevestigingsknop in een sms of mail tijdens een telefoongesprek beschouwt als het aanvaarden van een nieuw contract. En ondanks waarschuwingen van de toezichthouder om niet op deze manier te misleiden, geven vijf van de tien ondervraagde energieleveranciers toe dit soort illegale contracten nog steeds te verkopen. Vier leveranciers willen niet inhoudelijk op de vragen van Kassa reageren, en 1 geeft aan niet met externe energieverkopers samen te werken die gemachtigd zijn om contracten uit hun naam te verkopen.

'Misbruik van onwetendheid'

Volgens de Consumentenbond is dit een nijpend probleem. Woordvoerder Gerard Spierenburg: “Die verkopers maken heel bewust misbruik van de onwetendheid van de mensen die ze bellen, maken heel bewust misbruik van het feit dat ze mensen overvallen, overvoeren mensen met verkeerde informatie en misleiden mensen op alle mogelijke manieren. Dat zijn gewoon boevenpraktijken”. Voor de bont is duidelijk dat hier hard tegen moet worden opgetreden, wat hen betreft met hoge boetes.

ACM: partijen in vizier

Toezichthouder ACM is bezig met een onderzoek en zegt daarbij ‘een paar concrete partijen in het vizier te hebben’. De toezichthouder bevestigt dat zij zich daarbij niet alleen op de energieleveranciers richten. Jeroen Nugteren, woordvoerder ACM: “We kijken bij ons onderzoek naar alle betrokken partijen in de keten, dat betekent dat platformen en intermediairs die meewerken aan oneerlijke handelspraktijken door de ACM (mede)verantwoordelijk kunnen worde gehouden naast energieleveranciers.”
In de Kassa-uitzending van 28 september meer over dit onderwerp, om 19.05 uur op NPO1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!