Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: nog steeds illegale energiecontracten

27-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
ANP_energiemeter_930x520
Zaterdag in Kassa aandacht voor opdringerige energieverkopers die mensen telefonisch overhalen over te stappen. Door problemen bij Thomas Cook en Neckermann Reizen staan deze week ineens de vakanties van tienduizenden Nederlanders op de tocht. Aandacht voor 'greenwashing' in de kledingindustrie. Livebots en chatbots rukken op, maar die zijn soms best irritant. De Belbus gaat op pad om een Duitse airco-fabrikant zich aan de fabrieksgarantie te laten houden.

Nog steeds illegale energiecontracten

Je wordt gebeld door een opdringerige energieverkoper, die je zegt een aanbod te accepteren door even op een bevestigingsknop in een mail of sms te klikken. Dit blijkt echter een energiecontract te zijn, waardoor je ongewenst bent overgezet naar een andere leverancier zonder dat je het wist. De toezichthouder ACM liet eerder weten dat dit soort energiecontracten niet rechtsgeldig zijn, maar de energieleveranciers lijken de regels aan hun laars te lappen. KASSA NIEUWS: Energiebedrijven lappen regels ACM aan hun laars.

Thomas Cook: waar zijn reizigers aan toe?

Door problemen bij Thomas Cook en Neckermann Reizen staan deze week ineens de vakanties van tienduizenden Nederlanders op de tocht. Andere reisorganisaties proberen snel alle reizen om te boeken. Maar gedupeerden bij wie dat niet lukt, moeten mogelijk lang wachten voordat ze hun geld terugzien.

'Greenwashing' van kleding

We geven in Nederland per huishouden heel wat geld aan uit kleding. Zo kopen we jaarlijks gemiddeld alleen al zo’n 6 paar schoenen, per persoon! Maar we zijn ons vaak niet bewust van de impact die kleding heeft op het milieu. Ook met de arbeidsomstandigheden is vaak het nodige mis. Kledingbedrijven doen zich steeds vaker 'groen' en 'duurzaam' voor. Het lijkt alsof we met een gerust hart kunnen shoppen. Maar de waarheid ligt net iets gecompliceerder.

Belbus: airco en garantie

Om te kunnen ontsnappen aan de horrorhitte koopt Arthur deze zomer een nog geen jaar oude airco via Marktplaats. Helaas gaat deze bijna meteen na aankoop stuk dus wil Arthur aanspraak maken op zijn wettelijke garantie bij verkoper en fabrikant Trotec. Helaas blijkt het Duitse bedrijf hier niet zo makkelijk over te doen.

De kwaliteit van livechat en chatbots

Ze poppen letterlijk en figuurlijk op waar je bijstaat: chatbots, live chats en virtuele assistenten. Steeds vaker worden deze functies geïmplementeerd in de websites van winkels en instanties. Aan de ene kant maken we er al veel gebruik van, maar aan de andere kant wekt het ook bij veel consumenten irritatie op. Hoe zit dat?
Kassa, 19.05 uur op NPO1. Geef live je mening!
Praat gezellig mee op  Twitter ! Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren!
Like ons ook op  Facebook  en volg ons op  Instagram !
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan  hier  aan.
Wil je dit seizoen Kassa live meemaken? Bestel je tickets hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!