Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eén op de vijf huishoudens heeft minimaal één airco

17-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
airconditioner airco 1127

Nu het steeds vaker tropisch heet is in ons koude kikkerlandje, wint de airco terrein. Zo'n één op de vijf huishoudens (19 procent) beschikt over minimaal één airco. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend mensen door Motivaction in opdracht van Milieu Centraal.

Ruim de helft (56 procent) van de mensen met een airco heeft een verplaatsbaar, mobiel apparaat. De overige bezitters bezit een vaste airco die aan de muur hangt. Een grote meerderheid van de Nederlanders verkiest echter andere methodes, zoals zonwering aan de buitenkant van het huis of dichte gordijnen, om de hitte buitenshuis te houden. Hier delen wij tips hoe jij je huis koel houd in warme periodes. Verder verwacht 77 procent van de ondervraagden deze zomer overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden. 

Op ons forum Vraag & Beantwoord vraagt GEBOREN AMSTERDAMMER om tips voor een mobiele airco. Omdat het in de zomers tegenwoordig steeds heter wordt, zoekt de vraagsteller naar een goed apparaat dat voor verkoeling zorgt. Heb jij tips? Deel ze dan onder de vraag!

Hoog energieverbruik reden om geen airco aan te schaffen

Binnen de grote groep die geen airco wil, is het hoge energieverbruik voor ongeveer de helft (45 procent) de reden om er geen aan te schaffen. Volgens Milieu Centraal is een ventilator een goed alternatief voor verkoeling. In 57 procent van de huishoudens zorgt die nu al voor een verkoelend briesje.

Al eerder liet Milieu Centraal het energieverschil tussen een ventilator en een airco uitzoeken. Zo bedragen de stroomkosten voor een airco bij gemiddeld verbruik jaarlijks tussen de 30 en 85 euro, terwijl een ventilator slechts 3 euro aan energie verbruikt per jaar. Lees hier meer energiebesparingstips.

'Groene tuin' zorgt voor verkoeling

Milieu Centraal raadt ook een 'groene tuin' aan. Die verdampt veel vocht. Daardoor voelt het al snel een paar graden koeler. Ook de koelte van de nacht kan gebruikt worden om de hitte te lijf te gaan. Dit kan door 's avonds of 's nachts een raam open te houden. 71 procent van de ondervraagden verwacht dit deze zomer te gaan doen.

Bron: ANP, Milieu Centraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!