Kassa

Zo houd je het huis koel tijdens hete zomerdagen

15-06-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
26052 keer bekeken
  •  
zomer hitte warmte afkoelen ventilator 1127

De zomer is officieel nog niet begonnen, toch kunnen we al genieten van een reeks zonnige en soms zelfs tropisch hete dagen. Hoe houd je het huis koel tijdens warm zomers weer? We zetten de beste tips voor je op een rij!

De grootste warmtebron is natuurlijk de zon. Als die op je gevel en ramen brandt, kan de temperatuur in huis stevig oplopen. In zuidelijke landen zijn de ramen van huizen niet voor niets klein en houden de mensen overdag de luiken (aan de buitenkant) dicht. Dat kun je hier nabootsen, door overdag eventuele zonneschermen omlaag te doen. Je kunt ook een parasol voor het venster plaats. Sluit in huis de gordijnen of lamellen.

Zonnewering werkt aan de buitenkant twee keer zo goed als aan de binnenkant van het raam. Dat is iets om rekening mee te houden, mocht je net op zoek zijn naar nieuwe of andere schermen, luifels of andere zonnewering. Het zonlicht wordt dan al aan de buitenzijde tegengehouden. Valt die eerst door je raam naar binnen? Dan zorgt dat voor meer opwarming, vandaar het grote verschil.

Opletten bij isolatieglas

Over ramen gesproken. Moderne huizen zijn vaak toegerust met isolatieglas, ook wel HR++ genoemd. Dit glas kan goed warmte binnen houden in de koude wintermaanden. In de zomer kan het juist extra warm worden in je huis, door de isolatiekracht van HR++-glas. Als de zon op je raam brandt, is bij dit glas zonnewering extra belangrijk. Sluit dus je gordijn of doe de wering naar beneden voor je geïsoleerde ramen.

Begin vroeg met koelen

's Nachts bereikt de temperatuur haar dieptepunt. Profiteer hiervan door 's nachts of 's ochtends de ramen en deuren open te doen. Als je ze tegen elkaar openzet, creëer je een aangename, verkoelende luchtstroom. Last van muggen of andere insecten? Plaats dan een hor voor deur of raam.

Sluit deuren en ramen

Deuren of ramen kun je beter niet de hele dag openhouden, als het buiten flink warm is. De hete lucht haal je immers zo in huis, terwijl dat juist niet de bedoeling is. Zodra de buitentemperatuur weer uitkomt boven die in huis wordt het tijd om ze dicht te houden.

Ook in airco gekoelde ruimten is het beter om er geen raam (of deur) bij open te zetten. Je airconditioning moet veel harder werken en verbruikt meer energie als je warme lucht in huis of kantoor laat met een raam open.

Zorg voor groen

Groen om en tegen het huis zorgt ervoor dat je de warmte beter buiten de deur houdt. Denk bijvoorbeeld aan gevelbeplanting in de vorm van klimplanten. Een tuin met in hoofdzaak tegels warmt tijdens zonnige dagen meer op. De hitte weerkaatst zodat het in huis nog eens extra warm kan worden. Ook als de zon al weg is, blijven tegels nog lang warm. Zorg voor groene stroken met gras en/of planten op het terras en in je tuin. Bijkomend voordeel is dat het regenwater zo beter wordt afgevoerd. 

Woon je onder een plat dak? Dan kun je in het kader van de hittebestrijding zorgen voor groene beplanting. Let op: ga je voor een volledig groen dak, ook wel natuurdak genoemd? Dan kan het zijn dat je voor de aanleg een vergunning moet aanvragen bij de gemeente.

Blijf weg van het fornuis (of de oven)

Sla je uitgebreid aan het koken op een hete dag? Houd er dan rekening mee dat de temperatuur in je keuken en woning extra kan oplopen, helemaal als je de oven of airfryer erbij aanzet. Voorkom die extra zweetdruppels en trakteer jezelf eens op een frisse salademaaltijd of een simpele sandwich op een zomerdag. Als je toch zin hebt om uitgebreid te bakken, doe dat lekker buiten op de barbecue.

Airco? Ventilator!

De airco's zijn vaak niet aan te slepen als buiten tropische temperaturen worden bereikt. Natuurlijk kun je zo'n apparaat aanschaffen in de strijd tegen de warmte. Maar weet je hoeveel stroom dat kost?

Milieu Centraal heeft het verschil in kosten tussen airco en een gewone ventilator uitgezocht. De stroomkosten voor een airco bedragen bij gemiddeld verbruik tussen de 30 en 85 euro per jaar. Een ventilator kost slecht zo'n 3 euro per jaar aan stroom. Je krijgt met een ventilator de gevoelstemperatuur met wel vijf graden omlaag, als je in de luchtstroom zit. Als je je voeten in een teiltje of emmer met koud water doet, heb je nog minder hittehinder.

Huishouddeskundige Zamara houdt ook niet van hitte. Zij vertelt je in 15 seconden hoe je de lucht van je ventilator kunt koelen. Bekijk de tip! Tekst loop door onder video

Heb jij een tip om je huis lekker koel te houden en staat die hier niet bij? Deel ‘m met iedereen via de comments hieronder! Heb jij andere vragen over verkoeling tijdens warme dagen? Stel ‘m dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Bronnen: Milieu Centraal, Weeronline, RIVM

Artikel geüpdatet juni 2022

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Peter Uges
Peter Uges9 jun. 2021 - 17:29

Het bacteriologische risico van het grote aantal aangeboden z.g. goedkope Ac-units Deze zomer werden z.g. airconditioners gebaseerd op "directe" adiabatische koeling te kust en te keur aangeboden, waarbij het verdampte water in de te koelen ruimte terecht komt. Zonder maatregelen was te verwachten dat sprake zou zijn van een hoog bacteriologische risico'. Om dit te testen kocht ik een willekeurig model, in dit geval een Camry CR 7905 gefabriceerd in Polen. De gemeten temperatuurdaling was maar ca. 2 à 2,5 K. Het verdampte water wordt samen met de gekoelde lucht naar de te koelen ruimte afgevoerd. Hierdoor daalt daar niet alleen de luchttemperatuur, maar stijgt vooral de RV. De “gevoelstemperatuur” stijgt daardoor en er wordt nergens iets vermeld over de bacteriologische risico’s. Die gelden extra voor personen die leiden aan problemen met hun luchtwegen. Dit soort apparatuur moet in ieder geval dagelijks worden gereinigd en dat geldt voor het watervoorraadtankje en het bevochtigingspakket. Daarover wordt niets vermeld. Meegeleverd werden z.g. cartridges om het water te koelen maar dat is onzin, immers de koelcapaciteit wordt uitsluitend bepaald door de aangezogen "lucht"-temperatuur en RV, maar niet door de watertemperatuur. Na een drietal weken een aantal uren per dag koelen, waarbij het verdampte water steeds werd aangevuld met normaal leidingwater, is een watermonster onderzocht. Resultaat: een Koloniegetal (volgens 22 gr. C) dat hoger is dan 3000 kve/ml. Een ernstige bacteriologische vervuiling die ook terecht zal komen in de gekoelde lucht. Het grote aantal vergelijkbare units dat via advertenties wordt aangeboden heeft vermoedelijk vergelijkbare uitkomsten. Legionella besmetting: dat is hier niet onderzocht, omdat gezien de uitgaande RV (68 tot 70%) er geen sprake zal zijn van aerosolvorming. Vraag: hoe kunnen wij gebruikers waarschuwen voor de risico’s van dit soort apparatuur dat wordt aangeboden als een goedkoop alternatief voor de normale AC-unit.

tenormin
tenormin9 jun. 2021 - 16:08

Leuke tip: als je toch zin hebt in bakken of koken: gebruik de BBC. Mag niet in een flat.

Lambert vos
Lambert vos9 jun. 2021 - 10:42

Wat ook redelijk helpt is leg 2 literflessen in de vriezer als ze bevroren zijn s avonds voor het raam zetten met de ventilator er achter je zult je verbazen

1 Reactie
Peter Uges
Peter Uges9 jun. 2021 - 17:35

Even in Kcal (de vroegere water waarde). Het 1 gr C opwarmen van een kg/liter water is 1 Kcal Het smelten van een kg ijs geeft 80 Kcal Het verdampen van een liter water ca 690 Kcal.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!