Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Een online abonnement opzeggen vaak niet eenvoudig

26-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
telefoon abonnement 1127

Het valt vaak niet mee om je online abonnement op te zeggen, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. In een kwart van de gevallen wordt het consumenten bewust lastig of zelfs onmogelijk gemaakt.  Vooral bij energiebedrijven, telefoon- en internetbedrijven en goede doelen was dit het geval.

Voor het onderzoek bekeek de Consumentenbond bij 123 bedrijven hoe het opzeggen in zijn werk ging. Volgens de wet moeten abonnementen die online zijn afgesloten ook online weer op te zeggen zijn.

Veel bedrijven proberen met allerlei trucs onder die verplichting uit te komen. Zo doen ze alsof opzeggen een ingewikkeld proces is, dreigen ze met een langere verwerkingstijd bij online opzeggen of beweren ze dat bellen de snelste of beste manier is. Ook verstoppen organisaties de online opzegoptie in kleine lettertjes onderaan de pagina of in de algemene voorwaarden. Goede doelen spelen bovendien nogal eens in op het schuldgevoel van consumenten. Alleen voor verzekeringen en schadeverzekeraars gelden de regels voor het online opzeggen niet.

ACM in actie na eerder onderzoek

In 2020 deed de Consumentenbond ook al onderzoek naar de mogelijkheid om online op te zeggen. Toen waren de uitkomsten aanleiding voor de Autoriteit Consument & Markt om een aantal kranten, tijdschriften en loterijen aan te spreken. In die branches is nu een verbetering te zien, stelt de Consumentbond vast. Maar in de sectoren die de toezichthouder met rust liet, blijft online opzeggen te ingewikkeld.

De Consumentenbond sprak 32 organisaties aan. 16 daarvan, waaronder veel goede doelen, voerden op basis van de kritiek in 2020 verbeteringen door. Een aantal bedrijven, zoals Ziggo en Eneco, weigeren de online opzegoptie te verbeteren. 

Meer over:

abonnement, opzeggen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!